- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
10 marca 2009, 15:44
10 marca 2009, 15:48
10 marca 2009, 15:50
10 marca 2009, 16:05
10 marca 2009, 16:10
w zasadzie mąki z każdej rośliny powinno się unikać
ja też nie trawię całych ziaren kukurydzy z puszki, ale raczej wątpię, żeby wszystko zostało wydalane, może tylko otoczka a reszta się wchłania? nie sprawdzałam dokładnie
moja koleżanka z pracy ciągle się odchudza i jada słatki kukurydza-tuńczyk- jest strasznie chuda; nie wiem, może po prostu przetestuj?
ja tesuję różnego rodzaju jedzenie;
ostatnio np. wiem, że dużo kaszy mnie nie utuczy, wczęśniej bałam się zjeść 100g torebki, bo wydawało mi się, że 340 kcal jako dodatek do mięska i surówki daje zbyt dużo (ok. 500) a teraz okazuje się, że nawet jak jem to na kolację to i tak chudnę
ale przestałam dodawać oliwę do takiego dania, jednak każdy tłuszcz tuczy, zachwalają oliwę jako wspomagacz przy pozbywaniu się tłuszczu, ale chyba tego z tętnic, bo na ten zewnętrzny działa znakomicie, ale jako odżywka jadłam max 2 łyżki dziennie, ale przeważnie 1 łyżkę; nadaje się ale tylko do dań pt. mięsko + warzywa bez weglowodanów typu kasza, makaron
może spróbuj z tą kukurydzą i napisz na forum o efektach
10 marca 2009, 16:13
10 marca 2009, 16:15
"Kukurydza jest bardzo zdrowa - jedna kolba słodkiej, gotowanej kukurydzy dostarcza zaledwie 90 kcal, dużo zaś błonnika pokarmowego i potasu.
Z kukurydzy wykorzystuje się znamiona, czyli miotełkę włosków, kolby, łodygi i liście. Znamiona zawierają olejek eteryczny, olej tłusty, garbniki, żywice, cukry, kwasy organiczne, witaminy C i K oraz sole mineralne. Ziarno kukurydzy zawiera sporo wody, białka, tłuszczów, włókien surowych, witaminy A, B1, B2, E, oraz C. Żadne ze zbóż nie zawiera tyle tłuszczu co kukurydza, jest to jednak tłuszcz bardzo zdrowy, ponieważ zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie linolowy i linolenowy, niezbędne do prawidłowego rozwoju człowieka. Kukurydza jest jednym z podstawowych zbóż. Otrzymuje się z niej kaszę i bardzo delikatną mąkę.
Wywar za znamion kukurydzy od wieków uznawany jest za środek moczopędny, rozkurczowy i przeciwzapalny, pomocny w kamicy nerkowej, zapaleniu nerek i wątroby, zapaleniu pęcherzyka żółciowego i przewodów żółciowych, zapaleniu miedniczek nerkowych, paradentozie, reumatyzmie, skazie moczanowej, cukrzycy, otyłości; zwiększa wydzielanie żółci oraz ilość usuwanych z moczem moczanów, fosforanów i szczawianów; likwiduje obrzęki spowodowane niewydolnością nerek, reguluje miesiączkę, oczyszcza organizm, zwiększa popęd płciowy, obniża ciśnienie krwi. Mąka kukurydziana polecana jest rekonwalescentom i osobom nie tolerującym glutenu pszenicy. Olej kukurydziany obniża poziom cholesterolu we krwi; nasiona osłaniają, goją i regenerują błony śluzowe żołądka i jelit, co szczególnie pomaga przy wrzodach żołądka.
Błonnik pokarmowy zapobiega zaparciom i zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów.
Potas wpływa na utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej organizmu oraz prawidłowego rytmu serca, co zmniejsza ryzyko udaru mózgu i zawału serca.
Znakomity budulec dla mózgu, kości i mięśni.
Kolby gotować na parze; spożywać z zielonymi warzywami." - radzą autorzy ebooka.
Źródło: e-book Dieta surowa, która jest... smaczna!
10 marca 2009, 16:20