Temat: pyszne i dietetyczne sałatki - przepisy

zapraszam do wątku tych co mają przepisy na pyszne i niskokaloryczne sałatki a także tych co takowych szukają! Wpisujcie swoje przepisy - stówrzmy sałatkową, zdrową książkę kucharską :-)
Pasek wagi
Sałatka kartoflana z jajkami - 285 kcal

na 4 porcje:
4 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach
4 jajka ugotowane na twardo
pęczek natki pietruszki i szczypiorku
1 cebula
jogurt naturalny niskotłuszczowy
sół, pieprz

Ziemniaki i jajka pokroić w dość dużą kostke. Szczypiorek, pietruszke i cebulke poszatkować, wymieszać z jogurtem, doprawić i połączyć z ziemniakiami i jajkami. Sałatkę robi sie  w kilka minut (nie licząc gotowania), jest pyszna, sycąca i niecałe 300 kcal. Idealnie nadaje sie do pracy, szczególnie kiedy wiem, że wróce późno domu i raczej obiadku nie bedzie tylko leciutka kolacja - wtedy sałatka długo trzyma mnie na nogach :-
Pasek wagi
salatka sycaca i małokaloryczna

Składniki
-1 opakowanie sera feta(sałatkowo-kanapkowy 270 g.)
      -1 puszka kukurydzy 
      -2 jabłka
      -2 pomidory
      -5 kiszonych ogórków
      -1 czerwona papryka
      -2-3 łyżki jogurtu naturalnego.
      -pieprz,łyżeczka tymianku
pciucha -> jeśli to jest porcja dla 4 osob to  zgadzam sie ze ma tyle kcl ale jesli dla 1 to na pewno dużo więcej!

SAŁATKA Z BROKUŁÓW

Składniki na ok 2 porcje:

brokóły ok 100g
1 średni pomidor
1 nieduży filet z kurczaka, albo ryby
ząbek czosnku
natka pietruszki ok. 2 gałązek, abo 1 mini kostecza krorr- pietruszka
mały jogurt naturalny
łyżeczka musztardy

Brokóły i mięsko gotujemy na parze, po ugotowaniu kroimy. Pomidor kroimy w kostkę. Pietruszkę i czosnek siekamy. Wszystko wrzucamy do miski, mieszamy i sie zajadamy :)

Smacznego!!!

Aasiulaa - to jest na 4 osoby - po jajku i ziemniaku na głowe :-)
jak dieta to dieta - nie ma opychania sie :D
Pasek wagi
Sałatka pyyyyyyyyyyyyyyyszna
( nie zrażać się sosikiem bo mi też wydawało się ,że będzie ohyda ale jest pyyyyyyyyyyszne)
1 Sałata lodowa- rwać palcami na strzępy
kukurydza- trochę ma kalorii ale można dać pół puszki
3 ogórki kiszone- plasterki cienkie
1 duża cebula czerwona- krążki cieniutkie
1 porcja kurczaka wędzonego( pierś najmniej tucząca, ale najlepiej smakuje udko)
Sos- dwie łyżeczki oliwy z oliwek- musi być mimo ,że ma kalorie ale ma też nienasycone kwasy tłuszczowe i dzięki niej przyswaja się witaminy- ale ta sałatka to porcja na 4 osoby więc na każdego przypadnie pół lyżeczki oliwy- a więc- dwie łyżeczki oliwy wymieszać z dwoma łyżkami wody, 1  kopiastą łyżką muszardy, szczyptą cukru i wyciśniętym na oko- zależy jak kto lubi sokiem z cytryny.  Sos przygotować,odstawić i od czasu do czasu intensywnie mieszać ,aż wyrobi sie jednolita masa. Polać sałatkę pół godziny przed podaniem - wymieszać całość.. Palce lizać
Sałatka brokułowa!
Porcja dla 4 osób!

Brokuł
3 jaja
łyżka szczypiorku
łyżka koperku (siekanego)
jabłko (starte na grubych oczkach)
papryka czerwona, ( pól lub cała jak kto woli)
sok z cytryny (gruby plaster)
łyżka majonezu+łyżka oliwy z oliwek wymieszac
sól, pieprz

pyszna!! pochodzi z diety!! mniam;-)
Reno5Turbo mmm...  aż mam na nią ochotę. ;d 
o matko!! Kolejny identyczny temat ;/ ale dobra zeby nie bylo odpisuje ;D

SAŁATKA ŚRÓDZIEMNOMORSKA

1 puszka kukurydzy, 1 świeży ogórek, 2 strąki papryki (czerwonej i zielonej), szczypiorek

sos: 2 łyżki octu, 6 łyżek oleju, 2 łyżki keczupu, sól, pieprz, sos Tabasco do smaku

Paprykę i ogórka pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Dodać osączoną kukurydzę, dokładnie wymieszać. Przygotować sos: olej utrzeć z octem, dodać keczup, przyprawić solą, pieprzem i sosem Tabasco. Polać tym warzywa, dobrze wymieszać, przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

 

SAŁATKA SZANGHAJSKA

Kapusta pekińska, 2 kwaśne jabłka, majonez, musztarda, uprażone ziarnka sezamu, posiekane orzechy włoskie

Kapustę drobno poszatkować, jabłka zetrzeć na grubej tarce. Majonez doprawić niewielką ilością musztardy, wymieszać z kapustą i jabłkami, solą i pieprzem. Przed podaniem posypać sezamem i orzechami.

SAŁATKA MIŁOSNA

1 1/2 puszki ananasa (85 dkg), 1/2 czerwonej papryki, 1 cebula, 3 - 4 ząbki czosnku, 1/2 szklanka śmietany, sól, świeżo zmielony pieprz

Plastry ananasa osączyć, pokroić na małe kawałki. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić na cienkie paseczki. Cebulę obrać, pokroić w pół talarki. Ananasa, paprykę i cebulę wymieszać. Czosnek obrać i posiekać. Śmietanę wymieszać z czosnkiem, solą i pieprzem, polać sałatkę, wymieszać i wstawić na 30 min. do lodówki.

 

SAŁATKA Z PORA I SELERA

2 nieduże selery, 1 por, sól, pieprz, ocet, oliwa

Selery obrać, sparzyć wrzątkiem. Por przekroić na wzdłuż na pół, dokładnie umyć. Selery i pora poszatkować bardzo cienko, posolić, doprawić pieprzem, octem i oliwą. Dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

SAŁATKA Z SELERA I ANANASA

1/2 średniego selera, puszka kukurydzy, kilka plastrów ananasa z puszki, ok. 20 dkg wędzonego kurczaka, 1/2 szklanki majonezu

Zetrzeć oczyszczony, obrany seler na tarce w cienkie paseczki, dodać osączoną kukurydze. Pokroić w małe kawałki ananasa oraz pierś wędzoną z kurczaka lub inną część wędzonego kurczaka. Wszystko połączyć z majonezem i doprawić do smaku.

 

SAŁATKA PIECZARKOWA

30 dag pieczarek, 3 jajka ugotowane na twardo, 10-15 dag sera żółtego, pęczek grubego szczypioru, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka chudej śmietany, odrobina oliwy z oliwek.

Oczyszczone pieczarki pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z rozgrzaną odrobiną masła, posolić. Podsmażyć tylko tyle, aby zmiękły. Powstały sok odlać, pieczarki przełożyć do miski. Ser i jajka pokroić w kostkę, dodać pokrojony szczypior, wymieszać z majonezem, śmietaną, oliwą. Doprawić solą oraz czosnkiem albo ulubionymi ziołami.

SAŁATKA JARZYNOWA

1/2 kg marchewki, 1 mały seler (ok. 15 dkg), 1/2 kg ziemniaków, 2 kiszone ogórki, 1 puszka zielonego groszku, 3 jajka, 1 winne jabłko, pęczek szczypiorku, 1/2 szklanki majonezu, sól, pieprz, natka pietruszki, koperek

Jarzyny opłukać i ugotować w łupinach ostudzić, obrać. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne. Jarzyny, ogórki, jabłko, jajka pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać, groszek odsączyć z zalewy. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z majonezem. Posiekać natkę i koperek, posypać sałatkę, odstawić na godzinę. Udekorować majonezem, groszkiem i marchewką.

 

SAŁATKA GUGULA

2 pomidory, 25 dkg kukurydzy konserwowej, 1 cebula, sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, śmietana

Pomidory i cebulę pokroić w ćwierć-księżyce, kukurydzę wypłukać w gorącej wodzie, tak by odszedł smak konserwy; wymieszać z pomidorami i cebulą, doprawić do smaku - koniecznie pieprz ziołowy, i polać śmietaną.

SAŁATKA CZOSNKOWA

puszka ananasa, 20 dkg sera żółtego, 10 dkg rodzynek, 4 jabłka (najlepiej winne), 5 dużych ząbków czosnku, ok. 1 szklanki majonezu;

Ananasa odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę, jabłka pokroić w kostkę, rodzynki namoczyć i odsączyć, ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z majonezem. Wszystko wymieszać i odstawić do lodówki.

 

SAŁATKA Z RÓŻNYMI KIEŁKAMI

Pudełko (100 g) różnych kiełków, po 1 puszce (200 g) kukurydzy i czerwonej fasoli w zalewie, 1 nieduży ogórek sałatkowy, 200 g sera żółtego, 1/2 główki kapusty pekińskiej, sos Vinaigrette-Ireny;

Ser i ogórek pokroić w kostkę (kawałek ogórka zostawić do dekoracji). Kukurydzę i fasolę osączyć z zalewy. Kapustę cienko posiekać. Wszystkie składniki wymieszać w misce, polać sosem, odstawić na ok. 1 godzinę. Udekorować cząstkami zielonego ogórka.

 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.