Temat: Białe pieczywo- wyprowadzi mnie ktoś z błedu?

Odkąd moja mama zaczęła się odchudzać przyjęło się, że białe pieczywo to zło i od tego właśnie się tyje.Zaczęłam jeść wieloziarniste, z soją, razowe, żytnie, każde tylko nie typowy biały chleb i bułki.
Dzisiaj poszperałam za kcal a są prawie takie same, no różnica może 5 kcal na dużej bułce pszennej a grahamce.Czy białe pieczywo naprawdę tuczy?Czy spożywanie np. co jakiś czas na śniadanie jednej bułki białej, bądź dwóch kromek chleba (nie więcej.) wpłynie negatywnie na moją diete? 
Bo ostatnio mam jakąś wielka ocohtę na to pieczywo i nie chcę odpowiedzi "jedz, czasami można." Nie czekam na to, czekam na to, że ktoś mi wyjaśni jak to jest NAPRAWDĘ.
I pieczywo jadam tylko na śniadanie, czasami biorę kanapkę do szkoły.Staram się nie przekraczać 4 kromek dziennie, może to błąd?(kolejny..)

Pieczywo pełnoziarniste ma błonnik  , nie powiem Ci czy czasami mozna bo ja jakos nie jem w ogóle białego pieczywa , nie lubie po prostu , ale gdy dostałam jadłospis od dietetyka to raz w tyg. była bułka zwykła ;)

Można jeść, tylko z umiarem, jak wszystko. Jak się odchudzałam, to codziennie jadłam kawałek bagietki i schudłam. Chodzi o to, że ciemne pieczywo jest zdrowsze, ma więcej wartości, ale to nie znaczy, że białe pieczywo to zło.
Pasek wagi
mysle ze nie ja bardzo czesto jem biale i nie tyje
to chodzi o to ze ciemne jest bardziej sycace a po bialym szybko jest sie glodnym
ale mozesz jesc tez czasem biale jest rowniez zdrowe !
jak ma sie problemy z zoladkiem poleca sie jasne pieczywo i sucharki , biszkopty bo jest lekkie i nie ciazt zoladkowi
od czasu do czasu nie wpłynie. też uwielbiam białe kajzerki.

różnica polega na tym, że pieczywem razowym szybciej się najesz - kromka 90g (bardzo duża) z serem i pomidorem mi wystarczy nawet na 5-6 godzin. ma też mniejszy indeks glikemiczny, więc mniej Cię ciągnie na słodycze i do podjadania. a poza tym jest zdrowsze, bo ma więcej witamin i błonnika. tak ze od białego nic Ci się nie stanie - tylko szybciej będziesz głodna no i więcej go zjesz zanim się najesz.

białe pieczywo podobno nie jest zbyt potrzebne organizmowi, aczkolwiek jest lekkostrawne w przeciwieństwie do ciemnego. więc jeśli masz problemy z żoładkiem albo takie hece, to wskazane białe.
Pasek wagi
  sprawę rzoabierałam swego czasu na tzw czynniki pierwsze 
 faktycznie wartość energetyczna jest tylko nieco większa białego pieczywa 
ale
jest pewna różnica w białym a pełnoziarnistym razowym chlebie 
chodzi o IG - indeks glikemiczny
 białe ma bardzo wysoki IG  czyli  dużo energii  szybko się  uwalnia cukier podnosi się szybko we krwi (zjesz i po niedługim czasie znowu jesteś głodna)
pełnoziarnisty IG  niski -czyli cukier podnosi się powoli energii starcza na dłużej - poczucie sytości utrzymuje się dłużej 

po prostu ciemne pieczywo jest zdrowsze bo ma dużo zdrowych rzeczy w sobie i błonnik i dzięki temu dugo jest sie sytym, po białym szybko przychodzi ochota na to żeby znowu po coś sięgnąć i tworzy sie błędne koło i od tego własnie moje drogie dzieci sie tyje. the end.:)
poza tym od wysokiego IG się tyje, bo organizm wtedy magazynuje tłuszczyk

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.