Temat: Popcorn domowy bez mikrofalówki?

Czy da się zrobić popcorn w domu używając jedynie piekarnika lub kuchni gazowej (i garnka)?

Nie mam mikrofalówki i jej nie kupię, bo mój tata uważa, że to zbyty niezdrowe i nie chce "takiego czegoś" w domu :<
Patelnia, garnek + odrobina oleju na spód + przykrywka do garnka. Znacznie lepszy niz ta chemia z mikrofali. Smacznego :)
bierzesz garnek, wlewasz troszkę oleju, wsypujesz kukurydzę, przykrywasz pokrywką i czekasz aż zacznie strzelać. Jak przestanie, wysypujesz i masz porcorn. W piekarniku nigdy nie próbowałam. Sąsiadka taki gotowy w torebce papierowej wkłada do rozgrzanego piekarnika i niby też wychodzi. ale ja nie próbowałam nigdy.
Pasek wagi
a ten z olejem to nie będzie trochę tłusty? i bez soli mam rozumieć? :D
Jak nie miałam mikrofali to kupowałam w sklepie specjalną kurkurydzę, taką na popcorn ( same ziarneka) i do garnka + olej :) Wychodziło.
jak byłam mała, a posiadanie mikrofalówki było rarytasem ;p to sie tylko tak robiło (w garnku ) :)) 
ja nawet nie lubię z mikrofalówki, zawsze troszkę oleju i do garczka (bardzo ważna jest przykrywka! :D)
garnek duży w szerokim denkiem wsypujesz popcorn przykrywasz i jak popcorn zaczyna strzelać potrząsasz co jakiś czas garnkiem (żeby sie nie przypalił )

robie tak za każdym razem ;) oczywiście beż żadnego tłuszczu ;)
Pasek wagi
mądry tata! mikrofale pozbawiają witamin i enzymów.

łyżeczka oleju -obtoczyć w tym ziarna i do garnka albo na teflonowej patelni(tylko trzeba trząchać, by się nie przypaliło, o przykrywce chyba nie muszę wspominać xD) plus oczywiście ulubione przyprawy ^^
I taki popcorn raz na jakiś czas jest ok ? W sumie popcorn to zwykła kukurydza o ile nie dodamy oleju. Czyli zamiast zjeść puszkę kukurydzy można zjeść popcorn :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.