Temat: Budyń-proszek kcal

Hej chciałam obliczyć kaloryczność samego proszku budyniowego. Przedstawie Wam kalorycznośc i jak to obliczyłam bo chciałam żebyście mi pomogły bo się pogubiłam troche i nie wiem jak liczyć. Na opakowaniu pisze : w porcji budyniu 126 kcal z opakowania wychodzą 4 porcje więc 4x126 kcal= 504 kcal- cały budyń . Do przyrządzenia dodajemy 500 mleka i 2 łyżki (40 g ) cukru i tu jest mój problem ponieważ według strony ile waży 2 łyżki cukru ważą 24 g i wtedy by wyszło : 504-250 (mleko)-98(cukier)=156 kcal(sam proszek) natomiast jeśli policzymy te 40 g cukru to wyjdzie : 504-250-162(cukier)=92 kcal . Jak myslicie która wersja jest poprawna?
Pisze wszystko na opakowaniu
wiem że pisze ale mam wątpliwości co do tego cukry . Jak liczyc? według opakowania 2 łyżki cukru to 40g natomiast według strony ilewazy.pl 2 łyzki cukru to 24g . Którą opcję byście wzięły pod uwagę?
Licz wg tego, co podaje producent, bo wg tego wyliczali kaloryczność porcji.
Pasek wagi
kaloryczność wszystkich proszków budyniowych waha sie od 320-380 kcal/100g
waniliowe, śmietankowe około 340kcal/100g
czekoladowe, karmelowe około 360kcal/100g
waniliowe, śmietankowe około 340kcal/100g
czekoladowe, karmelowe około 360kcal/100g
no skoro na opakowaniu przyjęli, że 40g to tyle licz..
poza tym czy 60 kcal w tą czy w tą zrobi jakąkolwiek rożnicę? przecież to nie ma znaczenia przy dziennym bilansie..
niby nie zrobi ale chciałabym precyzyjnie to obliczyć bo jednak jak sie stosuje jakas tam okreslana dietę na penym poziomie kalorycznym to czasami te 60 kcal moze zrobic różnicę
różnicę może zrobić tylko w głowie osoby odchudzającej się.
100g tłuszczu = 700kcal.
9 g tłuszczu = 60 kcal

czyli sądzisz, że 0,01kg jest aż tak znacząca przy ogólnym bilansie, tak?

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.