Temat: smażenie bułki tartej

Hej

Orientuje się może ktoś, czy mozna smażyć na suchym teflonie potrawy obtoczone w bułce tartej? Usmażą mi się? nie uszkodzę nimi teflonu?

Z góry dzięx ;-)
Pasek wagi
Można, ale jeśli jest to grubszy kotlet to może Ci się nie usmażyć, bo bez tłuszczu potrzeba większej temp, a przy większej temp bułka bez tłuszczu się spali. Lepiej upiec. Teflonu nie uszkodzisz o ile nie przegrzejesz ekstremalnie patelni.
dla własnego zdrowia daj trochę tłuszczu.
Raz na jakiś czas panierowany "kotlet" smażony na niewielkiej ilości tłuszczu Cię nie zabije i waga nie skoczy Ci od razu o 5kg w górę. Możesz go usmażyć a jeśli boisz się że ma za dużo kalorii to po prostu zdejmij panierkę i zjedz sam "kotlet"
bułka się zjara, lepiej daj tłuszcz
Pasek wagi
Jak dodasz trochę masła nic się nie stanie. Tłuszcz też jest potrzebny. Jeśli chcesz, żeby posiłek był zdrowszy, to do panierki dodaj np. otrębów, a nie rezygnuj z tłuszczu.
Pasek wagi
a nie lepiej grillować w piekarniku?
sama bułka się przypali i nie będzie to zdrowe - raczej rakotwórcze!
Pasek wagi

reiven wszystkiego najlepszego

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.