Temat: warzywa, a wzdęcia

Poruszam juz kolejny temat związany z problemami jelitowymi, ale ten dotyczy wzdymających warzyw -  z tego, co wyczytalam w necie, to prawie WSZYSTKIE warzywa wzdymają :/ ja mam z tym straszny problem, wiec co moge jesc?? Jakie warzywa zaliczaja sie do tych "bezpiecznych"???

Dzis na obiad jadlam brokuly i do kolacji byl spokoj, a na kolacje zjadlam surowe marchewki i teraz mnie skręca :/ nie wiem czy to te marchewki juz zdazyly do jelit dojsc, czy to raczej ten brokul z obiadu teraz zaczal sie trawic?? 
O matko kochana, jedz co chcesz, tylko popijaj herbatą z kopru (nawet taką jak dla niemowlaków się kupuje). Do wszelkich ciepłych potraw dodawaj majeranek i tymianek, a do surowych bazylię i wszystko ci przejdzie. Nie bez powodu do grochówki majeranek się dodaje.
Poczytaj o ziołach na wzdęcie. Serio będzie ok, a warzyw nie będziesz musiała ograniczać.
Z tego co wiem to za dużo błonnika powoduje wzdęcia - może go zażywasz? Nigdy nie miałam problemu z wzdęciami po warzywach. Ja mam cyrki tylko po owocach.
dobrze wiedzieć, czyli koperek, majeranek, tymianek, bazylia
a ja dodaje od siebie: cząber i długie namaczanie strączkowców
brokuł   tym razem winny
dodawaj ziół jak napisały Dziewczyny może pomoże

to znalazłam przy pierwszym rzucie w google:
"Najprościej wypić wolno, małymi łyczkami lekko ciepły napar z dziurawca lub mięty - łyżeczkę ziół należy zalać szklanką wrzątku, przykryć i odstawić na kwadrans.

Pomoże także herbata z 1/2 łyżeczki świeżo utartego imbiru i łyżką soku z cytryny.

Jednak warto przygotować sobie na przyszłość bardziej złożone i skuteczniejsze mieszanki.

1. Odmierzone 4 łyżeczki mięty, 3 łyżeczki anyżku, 3 łyżeczki nasion kopru, 3 łyżeczki kminku i 2 łyżeczki koszyczka rumianku - wymieszaj razem. W potrzebie zalać 2 łyżeczki suszu filiżanką wrzątku, przykryć i odstawić na 10 minut. W ciągu dnia pić 3-5 takich porcji w kilkugodzinnych odstępach.

2. Półtorej łyżeczki owocu kolendry, łyżeczkę owoców kminku i łyżeczkę kopru włoskiego wymieszać ze sobą.  W razie wzdęć zalać 2 łyżeczki ziół szklanką chłodnej wody. Doprowadzić do wrzenia. Gdy odwar przestygnie, przecedzony wypić 2 razy po 1/2 szklanki (zachować 2-godzinną przerwę).

Pamiętaj ! Zioła warto stosować nie tylko pod postacią naparów. Dobrze dodawać do potraw: kminek, tymianek, szałwię, koper oraz majeranek. Istnieje wtedy szansa, ze wzdęcia więcej się nie pojawią. "
a no i do poczytania:
http://www.poradynazdrowie.pl/wzdecia-mity-i-fakty.html
http://www.poradynazdrowie.pl/ziola-na-trawienie.html 
Warzywa z rodziny motylkowatych i kapustowatych, czyli także brokuł.
Albo nie jedz surowych warzyw - gotowane/smażone/pieczone wzdymają dużo mniej.
Pasek wagi
no a brokuł GOTOWANY? :) wiadomo, ze go nie jem surowego :P wychodzi na to, ze warzywa surowe wzdymaja, a brokul nawet jak gotowany to wzdyma..? Dzis jem sama marchewke surowa, wieczorem zobacvzymy jakie efekty, czy to byla marchew czy brokul :P

Dziewczyny ale gotowane warzywa nie maja czasem wyzszego indeksu glikemicznego? :/

Jak w takim razie przyrzadzac surówki?????????? :(

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.