- Dołączył: 2011-03-29
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 1113
18 listopada 2011, 22:33
Poruszam juz kolejny temat związany z problemami jelitowymi, ale ten dotyczy wzdymających warzyw - z tego, co wyczytalam w necie, to prawie WSZYSTKIE warzywa wzdymają :/ ja mam z tym straszny problem, wiec co moge jesc?? Jakie warzywa zaliczaja sie do tych "bezpiecznych"???
Dzis na obiad jadlam brokuly i do kolacji byl spokoj, a na kolacje zjadlam surowe marchewki i teraz mnie skręca :/ nie wiem czy to te marchewki juz zdazyly do jelit dojsc, czy to raczej ten brokul z obiadu teraz zaczal sie trawic??
18 listopada 2011, 23:00
O matko kochana, jedz co chcesz, tylko popijaj herbatą z kopru (nawet taką jak dla niemowlaków się kupuje). Do wszelkich ciepłych potraw dodawaj majeranek i tymianek, a do surowych bazylię i wszystko ci przejdzie. Nie bez powodu do grochówki majeranek się dodaje.
Poczytaj o ziołach na wzdęcie. Serio będzie ok, a warzyw nie będziesz musiała ograniczać.
Edytowany przez a016f0f7ee03a6fe89fc5a9b75af4cf1 18 listopada 2011, 23:02
- Dołączył: 2009-07-29
- Miasto: The End Of The World
- Liczba postów: 4420
18 listopada 2011, 23:04
Z tego co wiem to za dużo błonnika powoduje wzdęcia - może go zażywasz? Nigdy nie miałam problemu z wzdęciami po warzywach. Ja mam cyrki tylko po owocach.
- Dołączył: 2011-10-27
- Miasto:
- Liczba postów: 362
18 listopada 2011, 23:06
dobrze wiedzieć, czyli koperek, majeranek, tymianek, bazylia
a ja dodaje od siebie: cząber i długie namaczanie strączkowców
- Dołączył: 2011-09-23
- Miasto: Wyspa Nieznana
- Liczba postów: 4362
18 listopada 2011, 23:13
brokuł tym razem winny
dodawaj ziół jak napisały Dziewczyny może pomoże
18 listopada 2011, 23:15
to znalazłam przy pierwszym rzucie w google:
"Najprościej
wypić wolno, małymi łyczkami lekko ciepły napar z dziurawca lub mięty -
łyżeczkę ziół należy zalać szklanką wrzątku, przykryć i odstawić na
kwadrans.
Pomoże także herbata z 1/2 łyżeczki świeżo utartego imbiru i łyżką soku z cytryny.
Jednak warto przygotować sobie na przyszłość bardziej złożone i skuteczniejsze mieszanki.
1.
Odmierzone 4 łyżeczki mięty, 3 łyżeczki anyżku, 3 łyżeczki nasion
kopru, 3 łyżeczki kminku i 2 łyżeczki koszyczka rumianku - wymieszaj
razem. W potrzebie zalać 2 łyżeczki suszu filiżanką wrzątku, przykryć i
odstawić na 10 minut. W ciągu dnia pić 3-5 takich porcji w
kilkugodzinnych odstępach.
2. Półtorej łyżeczki owocu kolendry,
łyżeczkę owoców kminku i łyżeczkę kopru włoskiego wymieszać ze sobą. W
razie wzdęć zalać 2 łyżeczki ziół szklanką chłodnej wody. Doprowadzić do
wrzenia. Gdy odwar przestygnie, przecedzony wypić 2 razy po 1/2
szklanki (zachować 2-godzinną przerwę).
Pamiętaj !
Zioła warto stosować nie tylko pod postacią naparów. Dobrze dodawać do
potraw: kminek, tymianek, szałwię, koper oraz majeranek. Istnieje wtedy
szansa, ze wzdęcia więcej się nie pojawią. "
- Dołączył: 2011-09-22
- Miasto:
- Liczba postów: 329
19 listopada 2011, 00:01
Warzywa z rodziny motylkowatych i kapustowatych, czyli także brokuł.
- Dołączył: 2009-11-17
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 2224
19 listopada 2011, 09:59
Albo nie jedz surowych warzyw - gotowane/smażone/pieczone wzdymają dużo mniej.
- Dołączył: 2011-03-29
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 1113
19 listopada 2011, 14:11
no a brokuł GOTOWANY? :) wiadomo, ze go nie jem surowego :P wychodzi na to, ze warzywa surowe wzdymaja, a brokul nawet jak gotowany to wzdyma..? Dzis jem sama marchewke surowa, wieczorem zobacvzymy jakie efekty, czy to byla marchew czy brokul :P
Dziewczyny ale gotowane warzywa nie maja czasem wyzszego indeksu glikemicznego? :/
Jak w takim razie przyrzadzac surówki?????????? :(