- Dołączył: 2011-06-19
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 285
11 listopada 2011, 23:46
Hej
Mam pytanie odnośnie patelni teflonowej.
Czy jeżeli będę smazyła na niej pierwszy raz to muszę coś najpierw z nią zrobić tzn przygotować jakoś do pierwszego smażenia?
i pytanie drugie.. pierwszy raz w życiu bede miala taka patelnie i zupelnie nie wiem jak z niej korzystac. chodzi mi dokladnie o to ile czasu muszę nagrzewać itd jeżeli chce smażyć zupełnie bez tłuszczu..
pytanie moze i dla niektorych wrecz smieszne, ale z gory dziekuje za pomoc
11 listopada 2011, 23:51
ja na teflonie smażę bez tłuszczu, raczej nie musisz jej jakoś specjalnie przygotowywać
11 listopada 2011, 23:53
A ja gdzieś widziałem/czytałem żeby za 1 razem nasmarować ja dobrze olejem czy coś to daje nie wiem :) Co do korzystania to musisz kupic takie drewniane szpatułki żeby nie porysować jej bo będzie po patelni
Edytowany przez drake 11 listopada 2011, 23:54
- Dołączył: 2008-01-03
- Miasto: Za Trzecim Krzakiem W Lewo
- Liczba postów: 6578
12 listopada 2011, 00:06
nie musisz jej specjalnie przygotowywać do pierwszego użycia
ale! patelnia, na której od czasu do czasu smaży się coś z nawet niewielkim dodatkiem tłuszczu, jest łatwiejsza w użytkowaniu
musisz dość mocno nagrzać zanim zaczniesz smażyć, ale nie za mocno, bo spalisz - patelnie teflonowe bywają bardzo cienkie
i nigdy nie zalewaj gorącej patelni zimną wodą, bo ją zniszczysz
12 listopada 2011, 08:00
ja po zakupie nowe rzeczy zalewam wrzatkiem zebu usunac ta chemie, brud itp.
potem normalnie klade patelnie na palnik. paschal chyba mial patent zeby polozyc drewniana szpatulke na olej w patelni. jak sa babelki tzn ze mozna smazyc
zawsze po smazeniu zalewam patelnie zimna woda i nie widzialam zeby cos sie dzialo.
mam 2 patelnie. jedna porysowana ale dobrze mi sie na niej smazy i druga w pierwotnym domu, cala i zdrowa. do plackow uzywam delikatnie szpatulki metalowej bo te drewniane do mieszania sie jedynie nadaja. a markecie nie spotkalam tych plastikowych plaskich jeszcze
- Dołączył: 2010-01-30
- Miasto: Słupsk
- Liczba postów: 22630
12 listopada 2011, 08:36
Też jakiś czas temu nabyłam nową teflonówkę i nigdy żadnej specjalnie nie przygotowywałam do użycia;-)
Co do nagrzewania...Zawsze robię to na oko :P
- Dołączył: 2010-04-29
- Miasto: Mmmm
- Liczba postów: 1069
12 listopada 2011, 12:26
Używam teflonu od wielu lat i warto najpierw umyć detergentem, potem przed pierwszym smażeniem posmarować oliwą przy pomocy ręcznika papierowego, co jakiś czas można to powtarzać. Nie myć w zmywarce (nawet jeśli producent pozwala). Nie zalewać gorącej zimną wodą. Myć miękką ściereczką, nawet jeśli nei trzeba to bez detergentu. Nic się wielkiego nie stanie, jeśli nie będziesz tych wskazówek przestrzegać, ale żywotność będzie krótsza. Dotyczy to także drogi markowych patelni, które podobno można myć w zmywarce. Podobnie z patelnią ceramiczną. Mam od niedawna i jestem bardziej zadowolona niż z teflonowej. Niestety cena. Ponadto plastikowe i drewniane narzędzia.
- Dołączył: 2007-06-19
- Miasto: Chicago
- Liczba postów: 8484
16 listopada 2011, 08:36
Najlepszymi narzędziami do teflonu są te z silikonu, lub powlekane silikonem.