- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
9 listopada 2011, 17:35
9 listopada 2011, 17:42
Ziemniaki są lekkostrawne, a zawarte w
nich związki są łatwo przyswajalne. Prawie nie zawierają tłuszczu (ok.
0,1 proc.) i dostarczają mało kalorii (średnio 77 kcal w 100 g). Do tego
mają właściwości zasadotwórcze, dzięki czemu równoważą kwasotwórcze
oddziaływanie na organizm mięsa, z którym je zwykle podajemy. Ziemniaki
obfitują w potas obniżający ciśnienie krwi oraz magnez, który jest
budulcem zębów i kości, poprawia przemianę materii, łagodzi stany
zmęczenia i stres. Mają też nieco wapnia, żelaza i fosforu. Dostarczają
także niemal wszystkich witamin – najwięcej jest w nich witaminy C.
Szare bulwy mają nieco witamin A, B1, B2, B3, B6
i PP. Wprawdzie nie ma ich zbyt wiele, ale – jako że jadamy ziemniaki
często i w sporych ilościach – są ich ważnym źródłem. Poza tym kartofle
zawierają błonnik, który ułatwia trawienie, pomaga w walce z nadwagą i
obniża poziom cholesterolu.
Mają wprawdzie niewiele białka (2 proc.),
ale gdy uzupełnimy je pełnowartościowym białkiem zwierzęcym (czyli w
zestawie ziemniaki plus porcja mięsa), zostanie ono najefektywniej
wykorzystane Poza tym ziemniaki są źródłem energii, której dostarcza
skrobia (14–25 proc.). Warto wiedzieć, że stare ziemniaki są bardziej
kaloryczne niż młode, ale mają mniej witaminy C. Za to zawierają więcej
potasu i fosforu, witamin B1 i B6.
9 listopada 2011, 17:44
9 listopada 2011, 18:10
9 listopada 2011, 18:10
9 listopada 2011, 18:16