- Dołączył: 2006-10-15
- Miasto: Dąbrowa Górnicza
- Liczba postów: 1112
4 listopada 2011, 19:39
Mam nadzieję, że zakładam w dobrym dziale.
Mam takie pytanko: czy zetknęłyście się kiedyś z chlebem, na którego etykiecie widniał napis: "produkt mrożony, nie zamrażać ponownie"? Był to chleb pieczony w "realu". Zdziwił mnie ten napis i zmartwił, bo zauważyłam go po zamrożeniu chleba (a także zjedzeniu części). Nie zatrułam się, ale to jednak dziwne... Co sądzicie, to pomyłka czy może chleb był wypieczony z mrożonego ciasta?
- Dołączył: 2011-10-08
- Miasto: Szczytno
- Liczba postów: 2520
4 listopada 2011, 19:43
jeśli coś było mrożone raz to się go drugi raz nie mrozi z powodu bakterii samonelli chyba. ; ) ale jeśli się dobrze czujesz to nic nie jest ; )
- Dołączył: 2006-10-15
- Miasto: Dąbrowa Górnicza
- Liczba postów: 1112
4 listopada 2011, 19:46
To wiem, tylko chleb nie był kupiony jako zamrożony, stąd moje zdziwienie. Pomyślałam, że to błąd, ale może się nie znam, więc postanowiłam spytać. Może ktoś jest wtajemniczony w mrożeniu chlebów w marketach ;)
4 listopada 2011, 19:52
nie spotkalam sie z takim napisem na chlebie i na bank bym go nie wziela ja zazwyczaj mroze chleb nie lubie codziennych wyprawek do sklepu
- Dołączył: 2009-03-30
- Miasto: Napoli
- Liczba postów: 1073
4 listopada 2011, 19:53
w marketach (i raczej nie tylko tam) często przygotowuje się ciasto na pieczywo, następnie zamraża i w odpowiedniej chwili (kiedy półki świecą pustkami) piecze "świeżutki" chleb. inaczej sieciówki nie wyrobiłyby się z przygotowaniem
niczego nie powinno zamrażać się dwa razy, ale nie sądzę żeby cokolwiek ci się stało
musiałabyś mieć pecha i trafić na jakąś bakterię, ale wcale nie jest powiedziane, że tak się stanie tylko dlatego, że zamroziłaś coś ponownie
4 listopada 2011, 19:53
Pewnie zamrozili żeby się nie zestarzał. Chociaż to dziwne... A najdziwniejsze, że się przyznali ^ ^
>w marketach (i raczej nie tylko tam) często przygotowuje
się ciasto na pieczywo, następnie zamraża i w odpowiedniej chwili (kiedy
półki świecą pustkami) piecze >"świeżutki" chleb. inaczej sieciówki nie
wyrobiłyby się z przygotowaniem
Aaa, to o to chodzi :)
Edytowany przez pyziaaa 4 listopada 2011, 19:55
- Dołączył: 2008-03-20
- Miasto: Olsztyn
- Liczba postów: 7287
4 listopada 2011, 19:56
Jak kiedyś pracowałam w piekarni w Makro to pamiętam, że chleby (i nie tylko chleby) przywozili zamrożone w kartonach Wkładało się je do pieca na około 10minut i wychodził pachnący chlebek
![]()
. Wiem, że podobnie jest z pieczywem w Realu.
- Dołączył: 2006-10-15
- Miasto: Dąbrowa Górnicza
- Liczba postów: 1112
4 listopada 2011, 19:58
Dzięki za odpowiedzi. W takim razie nie kupię go więcej, bo muszę chleb mrozić- inaczej nie nadążam z jedzeniem... A szkoda, bo był pyszny i pożywny
4 listopada 2011, 20:39
W marketach jest pieczone pieczywo, i chleb i bułki.