Temat: nasze przepisy dietetyczne i nie tylko

kochane dzielcie sie ciekawymi potrawami
Kluski francuskie.....do strogonowa
  • 10 dag mąki krupczatki
  • 10 dag masła
  • 5 jaj
  • sól

Opis przygotowania

Utrzeć masło na pianę i cały czas ucierając dodawać po żółtku. Ubić na sztywno pianę z białek, połączyć z utartym masłem, dosypać przesianą mąkę, dokładnie wymieszać. Formować łyżką małe kluski, wkładać do osolonego wrzątku, gotować chwilę na małym ogniu pod przykryciem, aby podrosły, po czym zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 2-3 min. Wyjmować łyżką cedzakową. Są znakomitym do datkiem do pieczeni, Strogonowa i czystych zup. Do ciasta na kluski francuskie można dodawać zmieloną wątróbkę, drobniutko posiekane grzyby lub zieleninę (koperek, szczypiorek, pietruszkę). 100 g - 235 kcal

Ja jeszcze odrobinę słodzę, robię tez ze zwykłej mąki
Pasek wagi
> Aga cos musi się rąbać u Ciebie  że nie widzisz a
> tak na serio zjadłam je dziś koło południa czytaj
> wykasowałam

Gosia o tej porze może i się coś rąbało    
Pasek wagi
Chce Ci się słodkiego?
Jesteś głodna między posiłkami?
to zrób se super pożywny i słodkawy koktail bananowy
wypróbowany przez Agusię     fajna Agusię     no i co najważniejsze działa

2 banany
1/2 litra mleka odtłuszczonego lub sojowego
2 łyżeczki kakao słodzonego

wszystko zmiksować w blenderze czy co się tam ma w kuchni
najlepiej smakuje schłodzone

robiłam dziś po raz pierwszy i bardzo mi smakowało,jest bardzo smaczne i pożywne,no i juz mi się nie chce słodkiego    
Pasek wagi

fajna Agusiu strzel fotę temu mleku sojowemu

to będziesz jeszcze fajniejsza Agusia

> fajna Agusiu strzel fotę temu mleku sojowemu to
> będziesz jeszcze fajniejsza Agusia

Gosia niestety dziś tego nie zrobię,bo zużyłam mleko do koktailu a pudełko jest już na śmieciach
ale jak kupię to zrobię już sobie zapisałam
ale jest na pewno w biedronce,kosztuje 3.99 zeta,no przynajmniej u nas jest
jak nie ma u Ciebie to ja zrobię wszystko by było  
Pasek wagi

Murzynek z wiśniami

2 szkl oleju

3/4 szkl wody 1,5 szkl cukru

4,5 łyżki kakao-zagotować i wystudzić

dodać 3 szkl mąki

6 żółtek

1.5 łyżeczki proszku i 1.5 łyżeczki sody-zmiksować ,na koniec dodać ubitą pianę z białek .Wylać na blache i uciec (nie stety piekę na oko ale w 180 st).Na upieczone gorące ciasto wylać równomiernie 1 szkl soku wiśniowego gorącego oczywiście.Wystudziś najlepiej upiec ciasto dzień wcześniej .Przekroić ,przełożyć masą karpadkową lub budyniową a nawet bitą śmietaną,powtykać wiśnie drylowane.Udekorować według uznania .Smacznego polecam

Sałatka z zupek chińskich (duza porcja)

3 zupki chinskie ( vifon ja daje pikantnego kurczaka taka czerwona )
10 jajek
60dkg szynki lub innej wedliny  ( ja daje lencz)
2 peczki cebulki zielonej
puszka kukurydzy
peczek rzodkiewki
2 pomidory

Zupki pokruszyc wsypac wszystkie przyprawy zalac wrzadkiem tak by
woda była na równi z kluskami przykryc talerzykiem i niech stoi az całkiem wystygnie
rzodkiewke i jajka zetrzec na tarce na duzych oczkach cebulke drobno posiekac
szynka w kostke pomidor ze skórka tez w kostke dodac kukurydze smietane majonez sol pieprz

smacznego




Również piłam ten napoj sojowy z biedronki [jest tani w porównaniu do innych] i jest w 3 smakach [ja piłam jedynie naturalne :)]

Labutko> prosze zdjecie dla Ciebie 

 Zdjęcie : 

Pasek wagi
dziękuję za fotkę tyle razy w biedronce byłam ale jakoś to mleko w oko mi nie wpadło

Tiramisu

- 1 kg mascarpone

- 8 - 10 żółtek

- 200 g cukru pudru

- 150 ml amaretto, poniewaz jest dość drogi alkohol proponuję dać

      wódeczki jakiejś tylko czystej i odrobinkę zapachu migdałowego

- 400 g biszkoptów (2 opakowania to te podłużne)

- 800 ml mocnej ostudzonej kawy rozpuszczalnej

Żółtka utrzeć mikserem z cukrem pudrem na bardzo gładką masę.

Doadać stopniowo mascarpone ubijając aż krem zgęstnieje.

Kawę połączyć z amaretto i wlać do miski. połowę biszkoptów

moczyć krótko w kawie, tak żeby nasiąkły, ale sie nie rozpadły.

Ułożyć je na dnie formy, posypać lekko kakao, następnie rozsmarować

połowę kremu, posypać lekko kakao, znów warstwa namoczonych biszkoptów

kakao i druga połowa kremu. Mozna podawać od razu, ale lepiej wstawić

na conajmniej dwie godziny do lodówki. Przed podaniem posypać kakao po wierzchu.

My posypujemy startą czekoladą.

Smacznego!

można robić i w pucharkach

 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.