Temat: nasze przepisy dietetyczne i nie tylko

kochane dzielcie sie ciekawymi potrawami

> Małgoś niech się dzieje co chce jutro próbuję
> roladę ,może mi nie pęknie
Ania po bokach i mi pęka  tak do 2 cm

a dlaczego/ bo jest wysuszona musi byc nagrzany piekarnik

> > Małgoś niech się dzieje co chce jutro próbuję>
> roladę ,może mi nie pęknieAnia po bokach i mi
> pęka  tak do 2 cm a dlaczego/ bo jest wysuszona
> musi byc nagrzany piekarnik
Dzięki Małgoś za radę ,dziś robię zonaczym co mi wyjdzę ,jak będe się czym chwalić to fotkę zrobię
A te gruszki z kurczaka to można z pałeczek zrobić, u nas sprzedają same od kolanka do kostki i to się nazywa dramsztik ?
Pasek wagi
Małgosiu Ty do tego kremu to dodajesz tłuszcz do masy jajecznej ? bo ja całe życie odwrotnie do ukręconego tłuszczu po łyżce masy jajecznej i kręci sie cholernie długo a może Twój sposób jest szybszy ?
Pasek wagi
Przepis na piernik:

Składniki:

- 60dag mąki
- 13 dag margaryny
- szklanka cukru
- 25dag miodu sztucznego lub prawdziwego
- 1 szklanka mleka zsiadłego lub śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
- 2 jaja
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- opakowanie przyprawy do piernika
- bakalie

Przygotowanie:


1. Całe jaja utrzeć ze szklanką cukru (ja dałam pół szklanki i 3 jaja bo miałam malutkie)
2. Miód roztopić z margaryną, ostudzić i połączyć z masą jajeczną (ja lekko ciepłe dodałam)
3. Dodać zsiadłe mleko/śmietanę/jogurt naturalny, mąkę przesianą z sodą i przyprawą do piernika
4. Dokładnie wymieszać.
5. Można dodać bakalie i dźem śliwkowy. Ja dodałam 25dag powideł śliwkowych, rodzynki, żurawinę, orzechy włoskie i startą skórkę z pomarańczy
6. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą (lub wyłożoną papierem do pieczenia)
7. Piec 60min w temperaturze 200 stopni

SMACZNEGO!!!

tak do masy jajecznej daję tłuszcz bo mi wygodniej

tylko dlatego, moze się zważyć ale piosałam co wtedy robić

o i właśnie może dlatego się waży

                                                     UDKA PALCE LIZAĆ

4 udka z kurczaka
kucharek albo vegeta,
przyprawy do kurczaka,
papryka czerwona slodka,
chili w proszku,czosnek swiezy albo granulowany
majonez 2 - 3 lyzki

Udka myje,nastepnie na wyczucie posypuje wszystkimi skladnikami dobrze wcierajac je w mieso kurczaka i na sam koniec dodaje majonez i kazde udko z osobna nacieram majonezem.Odstawiam na przynajmniej 2 godziny zeby przeszly ja robie to zawsze dzien wczesniej,i pieczemy w piekarniku az bedzie zlota skorka i miesko upieczone.Udka sa naprawde bardzo smaczne , mieciutkie na kosci nie pozostaje ani kawalek miesa.Uwaga nie pisalem o soli bo dodaje tyle przypraw w tym duzo vegety , czy nawet rosolku w proszku ze soli nie trzeba. Smacznego

Przepis nie mój tylko z wielkiego żarcia
pozwoliłam se skopiować,bo Marzenka robiła no i pysznie wyglada to wszystko
chyba zrobię po świętach

Pasek wagi
 DSCF0008.JPG Fotki Zdjęcia Obrazki roladki mi wyszły ,super nie pękły ,masy mam inne jak Małgosi ,jedną brzoskwiniowa druga truskawkowa,od teraz rolada częso w moim domu za gości ,dziękuję Małgoś za rady

Ania nie ma za co, przekładać mozna i śmietaną bitą tylko bitą

co do udek palce lizać robię takie pieką się około 1,20 h

i są pychaaaaa jak dla mnie najlepsze zimne

Ania , ale smakowita ta rolada , na sylwka zrobię !

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.