22 grudnia 2009, 23:28
> Małgoś niech się dzieje co chce jutro próbuję
> roladę ,może mi nie pęknie
Ania po bokach i mi pęka tak do 2 cm
a dlaczego/ bo jest wysuszona musi byc nagrzany piekarnik
23 grudnia 2009, 06:14
> > Małgoś niech się dzieje co chce jutro próbuję>
> roladę ,może mi nie pęknieAnia po bokach i mi
> pęka tak do 2 cm a dlaczego/ bo jest wysuszona
> musi byc nagrzany piekarnik
Dzięki Małgoś za radę ,dziś robię zonaczym co mi wyjdzę ,jak będe się czym chwalić to fotkę zrobię
- Dołączył: 2008-11-13
- Miasto: Skiereszewo
- Liczba postów: 6780
23 grudnia 2009, 07:00
A te gruszki z kurczaka to można z pałeczek zrobić, u nas sprzedają same od kolanka do kostki i to się nazywa dramsztik ?
- Dołączył: 2008-11-13
- Miasto: Skiereszewo
- Liczba postów: 6780
23 grudnia 2009, 07:03
Małgosiu Ty do tego kremu to dodajesz tłuszcz do masy jajecznej ? bo ja całe życie odwrotnie do ukręconego tłuszczu po łyżce masy jajecznej i kręci sie cholernie długo a może Twój sposób jest szybszy ?
- Dołączył: 2008-08-22
- Miasto: Świebodzice
- Liczba postów: 5765
23 grudnia 2009, 09:30
Przepis na piernik:
Składniki:
- 60dag mąki
- 13 dag margaryny
- szklanka cukru
- 25dag miodu sztucznego lub prawdziwego
- 1 szklanka mleka zsiadłego lub śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
- 2 jaja
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- opakowanie przyprawy do piernika
- bakalie
Przygotowanie:
1. Całe jaja utrzeć ze szklanką cukru (ja dałam pół szklanki i 3 jaja bo miałam malutkie)
2. Miód roztopić z margaryną, ostudzić i połączyć z masą jajeczną (ja lekko ciepłe dodałam)
3. Dodać zsiadłe mleko/śmietanę/jogurt naturalny, mąkę przesianą z sodą i przyprawą do piernika
4. Dokładnie wymieszać.
5. Można dodać bakalie i dźem śliwkowy. Ja dodałam 25dag powideł śliwkowych, rodzynki, żurawinę, orzechy włoskie i startą skórkę z pomarańczy
6. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą (lub wyłożoną papierem do pieczenia)
7. Piec 60min w temperaturze 200 stopni
SMACZNEGO!!!
23 grudnia 2009, 12:20
tak do masy jajecznej daję tłuszcz bo mi wygodniej
tylko dlatego, moze się zważyć ale piosałam co wtedy robić
o i właśnie może dlatego się waży
- Dołączył: 2007-01-12
- Miasto: W Końcu Na Swoim -
- Liczba postów: 18916
23 grudnia 2009, 17:20
UDKA PALCE LIZAĆ
4 udka z kurczaka
kucharek albo vegeta,
przyprawy do kurczaka,
papryka
czerwona slodka,
chili w proszku,czosnek swiezy albo granulowany
majonez 2 - 3 lyzki
Udka myje,nastepnie na wyczucie posypuje wszystkimi skladnikami dobrze
wcierajac je w mieso kurczaka i na sam koniec dodaje majonez i kazde
udko z osobna nacieram majonezem.Odstawiam na przynajmniej 2 godziny
zeby przeszly ja robie to zawsze dzien wczesniej,i pieczemy w
piekarniku az bedzie zlota skorka i miesko upieczone.Udka sa naprawde
bardzo smaczne , mieciutkie na kosci nie pozostaje ani kawalek
miesa.Uwaga nie pisalem o soli bo dodaje tyle przypraw w tym duzo
vegety , czy nawet rosolku w proszku ze soli nie trzeba.
Smacznego
Przepis nie mój tylko z wielkiego żarcia
pozwoliłam se skopiować,bo Marzenka robiła no i pysznie wyglada to wszystko
chyba zrobię po świętach
23 grudnia 2009, 21:33
Ania nie ma za co, przekładać mozna i śmietaną bitą tylko bitą 
co do udek palce lizać robię takie pieką się około 1,20 h
i są pychaaaaa jak dla mnie najlepsze zimne
- Dołączył: 2008-03-11
- Miasto: kosmos
- Liczba postów: 17468
24 grudnia 2009, 12:00
Ania , ale smakowita ta rolada , na sylwka zrobię !