Temat: nasze przepisy dietetyczne i nie tylko

kochane dzielcie sie ciekawymi potrawami
> Dziewczyny macie jakis sprawdzony przepis na
> cytrynówke???
Przepyszna nalewka cytrynowa (oryginalna nazwa to -nalewka farmaceutów)
Robiłam ją kilkakrotnie , problem tkwi żeby odpowiednie cytryny podejść ...
bez pestek z cienką skórką i soczyste , reszrta sama się praktycznie robi :))
1kg cukru
1litr mleka
1litr spirytusu
1 kg cytryn
Cytryny obrać (z tej wewnetrznej błonki też)

 i pokroić na plastry, wyjąć pestki , wrzucić do dużego słoja razem ze obraną skórką z jednej cytryny (ta ma być  jak najciensza , prawie samo żołte) , zasypujemy cukrem i dajemy w ciepłe miejsce żeby sok puściło (wystarczy na noc )


nastepnie wlewamy mleko i spirytus
NIE ZRAŻAMY SIĘ tym co teraz nastąpi

Bedzie wyglądać jakbyśmy to ser zamierzały robić a nie nalewkę
Jak to pierwszy raz robiłam to przerażona byłam bo nikt mnie nie uprzedził że coś takiego to narmalna reakcja
Zakrecamy słój i na 5 tygodni w ciemne i chłodne miejsce dajemy (dobrze jest co parę dni wstrząsnąć slojem )
nastepnie filtrujemy przez filtr do kawy , rozlewamy do butelek , wstrzymujemy sie z piciem na dwa tygodnie a potem...............................
sama sobie ochoty narobiłam coś mi się zdaje że kupię dziś cytryny
prawie na święta by zdążyło się zrobić:)))

No i ....kupiłam , ale tylko poł kilograma bo zrobię z połowy porcji :))
zaraz wkleję fotki ...

Aldona dziekuje ze odpowiedz ...no widzisz rekaw do pieczenia to znam ....

juz myslalam ze zas z technika do tylu jestem i mamy teraz foliowe piekarnki

Pasek wagi
mmmmmmmmmmmmmm... hi hi a masz zdjęcie z tym mlekiem??? Bo trudno mi to sobie wyobrazić jakoś:) I dziękuję za przepisik
zdjęcie z mlekiem jutro .....
dzis zasypałam cukrem i trzeba poczekac aż puści sok :)))
> ubawilas mnie z tymi rajtuzami ....3 raz czytlam i
> myslalam ze ja zle czytam

spróbuj zrobic zobaczysz jakie to dobre
A macie moze przepis na nalewke kawową bo raz pilam posmakowało mi
ale ciotka sęp przepisu nie chce dać niby tajemnica rodzina sraty taty
Zapiekane brokuły i fasolka szparowa z sosem serowym
Składniki: dla 4 osób
30 dag mrożonych brokułów
20dag mrożonej fasoli szparagowej
(można dodać i inne warzywa, wszystko zależy od własnej fantazji lecz najlepiej smakuje z brokułami i fasolką :))
20 dag makaronu
1,5 szklanki bulionu
8 dag żółtego sera
1 cebula
5 dag migdałów (płatki!)
4 łyżki mąki
3 łyżki masła
2/3 opak. gęstej śmietany
natka pietruszki
sól
pieprz
Przygotowanie: 30-60 min.
Brokuły gotować w osolonym wrzątku 10 - 15 min.
Ugotować makaron.
Migdały zrumienić na suchej patelni.
Na patelni stopić masło i zeszklić posiekaną cebulę.
Dodać mąkę, zrumienić.
Zalać bulionem, dodać śmietanę, starty żółty ser, wymieszać aż ser się roztopi.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć brokuły, makaron, prażone migdały, zalać sosem serowym i posypać natką pietruszki (natkę namoczyć wcześniej w oleju).
Piec w 200 st. C przez ok. 20 min.



Robiłam dziś na obiad, wyszło pyszne :) chyba jest kaloryczne wiec nie dużo tego zjadłam, choć w sumie w tym przepisie to kaloryczny jest makaron i ser po za tym warzywa wiec z nich nie powinno sie utyć :D

Jak wypróbujecie to puszcie do mnie czy Wam smakowało :)
Uwielbiam ten wątek. Pyyyyycha! :)
Pasek wagi
SERNIK KOKOSOWY

CIASTO
20 DKG MAKI
7,5 DKG CUKRU
6,5 DKG MASŁA
1 JAJKO
1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA

ZAGNIEŚC CIASTO ROZWAŁKOWAĆ I WYŁOZYC NA BLACHE  WYŁOZONA PAPIEREM I POSMAROWANA MASŁEM WTEDY NIE ZŁAPIE

MASA SEROWA

1 KG SERA
25 DAG CUKRU PUDRU
6 ZÓŁTEK
4 ŁYZKI OLEJU
0,5 LITRA MLEKA
2 BUDYNIE WANILIOWE

CUKIER PUDER UTRZEC Z ZÓŁTKAMI, DODAC OLEJ NASTEPNIE DODAWAC PO ŁYŻCE SERA, NA KONIEC BUDYNIE ROZPUSZCZONE W ZIMNYM MLEKU I NADAL UCIERAC.
WYLAC NA SUROWE CIASTO

MASA KOKOSOWA

6 BIAŁEK
6 ŁYŻEK CUKRU PUDRU
20 DAG KOKOSU


BIAŁKA UBIC Z CUKREM PUDERM DODAC KOKOSY I DELIKATNIE WYMIESZAC I ROZŁOZYC NA MASE SEROWA
PIEC OK 1H20 MIN W TEM 180-200C




© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.