- Dołączył: 2008-04-24
- Miasto: Nowy Wiśnicz
- Liczba postów: 26349
18 listopada 2009, 06:01
Edytowany przez alldonka 19 listopada 2009, 12:56
- Dołączył: 2008-04-24
- Miasto: Nowy Wiśnicz
- Liczba postów: 26349
18 listopada 2009, 13:31
No i ....kupiłam , ale tylko poł kilograma bo zrobię z połowy porcji :))
zaraz wkleję fotki ...
- Dołączył: 2006-01-04
- Miasto: Na Koncu Wsi
- Liczba postów: 109738
18 listopada 2009, 13:42
Aldona dziekuje ze odpowiedz ...no widzisz rekaw do pieczenia to znam ....
juz myslalam ze zas z technika do tylu jestem i mamy teraz foliowe piekarnki 
18 listopada 2009, 14:05
mmmmmmmmmmmmmm... hi hi a masz zdjęcie z tym mlekiem??? Bo trudno mi to sobie wyobrazić jakoś:) I dziękuję za przepisik
- Dołączył: 2008-04-24
- Miasto: Nowy Wiśnicz
- Liczba postów: 26349
18 listopada 2009, 14:17
zdjęcie z mlekiem jutro .....
dzis zasypałam cukrem i trzeba poczekac aż puści sok :)))
18 listopada 2009, 23:39
> ubawilas mnie z tymi rajtuzami ....3 raz czytlam i
> myslalam ze ja zle czytam
spróbuj zrobic zobaczysz jakie to dobre
18 listopada 2009, 23:40
A macie moze przepis na nalewke kawową bo raz pilam posmakowało mi
ale ciotka sęp przepisu nie chce dać niby tajemnica rodzina sraty taty
19 listopada 2009, 18:01
Zapiekane brokuły i fasolka szparowa z sosem serowym
Składniki:
dla 4 osób
30 dag mrożonych brokułów
20dag mrożonej fasoli szparagowej
(można dodać i inne warzywa, wszystko zależy od własnej fantazji lecz najlepiej smakuje z brokułami i fasolką :))
20 dag makaronu
1,5 szklanki bulionu
8 dag żółtego sera
1 cebula
5 dag migdałów (płatki!)
4 łyżki mąki
3 łyżki masła
2/3 opak. gęstej śmietany
natka pietruszki
sól
pieprz
Przygotowanie:
30-60 min.
Brokuły gotować w osolonym wrzątku 10 - 15 min.
Ugotować makaron.
Migdały zrumienić na suchej patelni.
Na patelni stopić masło i zeszklić posiekaną cebulę.
Dodać mąkę, zrumienić.
Zalać bulionem, dodać śmietanę, starty żółty ser, wymieszać aż ser się roztopi.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć brokuły, makaron, prażone migdały,
zalać sosem serowym i posypać natką pietruszki (natkę namoczyć
wcześniej w oleju).
Piec w 200 st. C przez ok. 20 min.
Robiłam dziś na obiad, wyszło pyszne :) chyba jest kaloryczne wiec nie dużo tego zjadłam, choć w sumie w tym przepisie to kaloryczny jest makaron i ser po za tym warzywa wiec z nich nie powinno sie utyć :D
Jak wypróbujecie to puszcie do mnie czy Wam smakowało :)
- Dołączył: 2009-11-17
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 2224
19 listopada 2009, 18:23
Uwielbiam ten wątek. Pyyyyycha! :)
19 listopada 2009, 20:51
SERNIK KOKOSOWY
CIASTO
20 DKG MAKI
7,5 DKG CUKRU
6,5 DKG MASŁA
1 JAJKO
1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
ZAGNIEŚC CIASTO ROZWAŁKOWAĆ I WYŁOZYC NA BLACHE WYŁOZONA PAPIEREM I POSMAROWANA MASŁEM WTEDY NIE ZŁAPIE
MASA SEROWA
1 KG SERA
25 DAG CUKRU PUDRU
6 ZÓŁTEK
4 ŁYZKI OLEJU
0,5 LITRA MLEKA
2 BUDYNIE WANILIOWE
CUKIER PUDER UTRZEC Z ZÓŁTKAMI, DODAC OLEJ NASTEPNIE DODAWAC PO ŁYŻCE SERA, NA KONIEC BUDYNIE ROZPUSZCZONE W ZIMNYM MLEKU I NADAL UCIERAC.
WYLAC NA SUROWE CIASTO
MASA KOKOSOWA
6 BIAŁEK
6 ŁYŻEK CUKRU PUDRU
20 DAG KOKOSU
BIAŁKA UBIC Z CUKREM PUDERM DODAC KOKOSY I DELIKATNIE WYMIESZAC I ROZŁOZYC NA MASE SEROWA
PIEC OK 1H20 MIN W TEM 180-200C