- Dołączył: 2006-11-20
- Miasto: Jaworek
- Liczba postów: 7421
2 października 2009, 22:32
ziemniaki boczek przesmażony z cebulką troszke maki jajko przyprawy blache samruje margaryną i posypuje bułką tartą i do piekarnika na jakieś 1,5-2h zależy jaka wielkość
- Dołączył: 2008-04-22
- Miasto:
- Liczba postów: 15972
3 października 2009, 09:53
Aniu pieczesz biszkopt i na to dajesz kremówkę ubitą z dodatkiem galaretki brzoskwiniowej i brzoskwinie (z puszki) pokrojone w kostkę....biszkopt z 4 jaj i dwie kremówki 250 ml i dwie galaretki rozpuszczone w mniejszej ilości wody...przepis Beaty
- Dołączył: 2008-11-13
- Miasto: Skiereszewo
- Liczba postów: 6780
3 października 2009, 10:46
Placek brzoskwiniowy
puszka brzoskwiń
3 szkl. mąki
pół szkl.oleju
niepełna szkl. cukru
2 jaja
szklanka śmietany
zapach pomarańczowy lub inny ulubiony byle nie rumowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Dodać na zmianę olej, mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę i zapach, ciągle mieszając. Dodać delikatnie ubite białka.Tortownicę (26) wysmarować masłem, wyłożyć ciasto i posypać osączonymi i pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami. Piec 50 min w 180 C...posypać pudrem
Edytowany przez frodobeat 3 października 2009, 19:17
- Dołączył: 2006-01-04
- Miasto: Na Koncu Wsi
- Liczba postów: 109738
3 października 2009, 11:53
czytam i czytam ...no faktycznie nie tylko dietetyczne przepisy
3 października 2009, 12:41
erwinka a ta twoja baba ziemniaczana to moja mama nazywa kartoflak- hihi- i naprawde pychota a jeszcze potem maga polac no cudooooooooooo- ale sie rozmarzylam,nic trza leciec sprzatac hihi
- Dołączył: 2006-11-20
- Miasto: Jaworek
- Liczba postów: 7421
5 października 2009, 22:52
to jest ciacho kakaowo-kokosowe jakby kto pytał - Dołączył: 2008-11-16
- Miasto: Wioseczka
- Liczba postów: 8092
6 października 2009, 07:41
Bogusia ja cie trzepne.Nie wiesz że ja teraz na wszystko mam ochotę.Na przepis tez oczywiście:)))))
- Dołączył: 2006-11-20
- Miasto: Jaworek
- Liczba postów: 7421
6 października 2009, 18:51
Ciasto kakaowe
2 czubate szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 kostka margaryny
6 jajek
1 cukier waniliowy
12 łyżek mleka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Ciasto kokosowe
1 niepełna szkl.cukru
200g.wiórek kokosowych
2 białka
sok z połowy cytryny
1 cukier waniliowy
5 łyżek słodkiej śmietanki 18%
1 łyzka mąki ziemniaczanej
Polewa
60g. margaryny
4 łyzki kakao
4 łyżki cukru
6 łyżek wody
Ciasto kakaowe
margarynę cukier i żółtka utrzeć dodać cukier waniliowy mąkę z prosmleko kakao i wymieszać z 4 białek ubić pianę dodać do ciasta wymieszać
Ciasto kokosowe
2 białka ubić dodać cukier mąkę wiórka sok z cytryny śmietankę lekko wymieszać
Blaszkę 24/40 wyłożyć papierem połowę ciasta ciemnego włożyć do foremki na wierzch ciasto kokosowe następnie resztę ciasta z kakao piec w temp. 180C przez 30-40 minut
Polewa
wszystkie składniki zagotować i polać wystudzone ciasto udekorować wg. uznania i własnej fantazji smacznego.
- Dołączył: 2008-10-18
- Miasto: Ślizów
- Liczba postów: 58
6 października 2009, 19:46
Dziewczyny mam pytanie: jutro w diecie mam indyka z wiśniami do którego oczywiście potrzeba mi było piersi z indyka ale niestety w moim mięsnym jest tylko z udźca indyka . Powiedzcie robiła któraś z was ten przepis? Co z tym udźcem? mam szukać dalej piersi indyka nie chce wymieniać bo podoba mi się ta propozycja potrawy ....
Edytowany przez analoczek 6 października 2009, 19:47
7 października 2009, 17:08
Danie w miarę dietkowe i idealne dla osób, które niezbyt pewnie czują się w kuchni. Tak naprawdę wykorzystać można wszystko, co mamy w lodówce, na co mamy ochotę, i co w miarę komponuje się z kuskusem. Ilości podane przeze mnie w przepisie są zmienne. Ja tyle wykorzystałam na swoją jedną obiednią porcję.
Mam nadzieję, że się przyda. :)
Kuskus z warzywami
Składniki:
1/3 filiżanki kuskus
2 łyżki groszku konserwowego
2 łyżki kukurydzy konserwowej
2-5 plasterków papryki marynowanej
plasterek łososia wędzonego
musztarda
kefir
chrzan
przyprawy do smaku
Przygotowanie:
Kuskus przygotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Paprykę i łososia pokroić w kostkę albo cienkie paseczki. Wszystkie składniki wymieszać. Sporządzić sos musztardowo-kefirowo-chrzanowy, ilość dowolna - co kto lubi (ja dałam łyżeczkę kefiru, 2 płaskie łyżeczki musztardy i 1/4 łyżeczki chrzanu). Ponownie dokładnie wymieszać.
Smacznego!
Edytowany przez zaytoon 8 października 2009, 15:51