3 kwietnia 2009, 10:42
Irlandzkie gniecione ziemniaki!!!
1/2 kg ziemniakow
sol i pieprz
25 dkg poszatkowanej kapusty wloskiej
peczek szczypiorku
5 dkg masla
250 ml mleka
szczypta mielonego kminku.
2 lyzki siekanej natki pietruszki
ugotowac i pogniesc ziemniaki z sola. w osobnym garnku ugotowac posiekana kapuste w mleku.tak zeby nie byla miekka.dolozyc do tego kminek mielony i maslo na koniec gotowania.. nastepnie dolozyc ziemniaki i tak prazyc, mieszajac okolo 5 min. polozyc na talez, posypac pietruszka i delikatnie pieprzem. Najlepiej smakuje jesli bedzie to dodatek do miesa bez sosow,tzn, wszelakiego rodzaju kotlety.
3 kwietnia 2009, 10:49
Dunskie kanapki ziemniaczane(koreczki)
6 duzych gotowanych ziemniakow
sol i bialy pieprz
90ml gestej smietany
2 lyzki majonezu
2 lyzki siekanego koperku
1-2 lyzki soku z cytryny
5 dkg wedz tunczyka
6 deko innej wedz ryby
Do ozdoby liscie salaty
Ziemniaki pokroic w plastry. rybe pokroic w paseczki.
Sos- smietane,majonez, sok z cytryny sol ,pieprz i koperek wymieszac az do uzyskania lekkiej masy.
Rozlozyc liscie salaty na talerzu poukladac plastry ziemniakow,na to polozyc rybe na zmiane raz tunczyk potem inna,delikatnie nalozyc sos na kazdy kawalek i ozdobic czym kto chce.
3 kwietnia 2009, 10:56
Szwajcarskie zapiekance ziemniaczano-bekonowe.
Ugotowac ziemniaki na pol twardo.Potem je zetrzec na najgrubszym oczku na tarce(po ostygnieciu).Poszatkowac wedzony boczek i lekko przesmazyc na patelni, nastepnie delikatnie nalozyc na niego starte ziemniaki i uformowac jak omlet.Smazyc nie mieszajac. aby przewrocic i piec z drugiej strony- uzyc drugiej podobnej wielkosci patelni lub (i tu moj sposob)-wziaz duzy plaski talez przykryc patelnie obrocic,wziac jeszcze jeden talez, zrobic to samo i za trzecim razem zrobic to z patelnia i mamy odwrocony zapiekaniec i zadnego uszczerbku na teksturze,hehe. podawac na cieplo.
A ten sposob z talerzami super nadaje sie do omletow- szybko czysto i przyjemnie.
- Dołączył: 2009-01-09
- Miasto: Siemiatycze
- Liczba postów: 12098
5 kwietnia 2009, 16:00
Przejrzałam właśnie cały wątek i aż dostałam ślinotoku. Jesteście super z tymi przepisami. Ja bardzo lubię pitrasić.
A to moja propozycja!
Sałatka z wędzonej makreli.
makrela wędzona
torebka ryżu
kukurydza
ogórki kiszone - 3 szt
cebula (ładnie wygląda czerwona)
majonez, sól, pieprz
Ryż ugotować, makrelę pozbawić ości, rozdrobnić, pokroić wkosteczkę cebulę i ogórki. Wymieszać, doprawić.
Przeliczałam kcal i wyszło mi 100g= 150 kcal
6 kwietnia 2009, 09:56
czesc kochane kolezanki czy macie moze przepis na surówke lub sałatke dietetyczna tak aby troche oszukac żełondek pozdro kasia
- Dołączył: 2008-11-13
- Miasto: Skiereszewo
- Liczba postów: 6780
6 kwietnia 2009, 11:38
Kasiu, prawie wszystkie surówki z warzyw mozna spokojnie jeśc przy diecie - trzeba tylko uważac na sosy, jak z oleju to tylko oliwa virgin tłoczona na zimno lub sosy na bazie jogurtu z dodatkami. Trochę tłuszczu musi byc bo inaczej nie przyswoisz witamin zawartych w warzywach , które rozpuszczają sie właśnie w tłuszczu. Ja po prostu biorę te warzywka, które mam pod ręka-sałata, ogórek ( świeży, kiszony), pomidor, rzodkiewkę, porę, paprykę, gotowane buraki, fasolki szparag, kapusta świeża i kiszona.... i co tam jeszcze moze byc, kroję , sos z oliwy, octu winnego i czosnku, sól, pieprz, troszkę orzechów włoskich i jem
- Dołączył: 2009-01-09
- Miasto: Siemiatycze
- Liczba postów: 12098
6 kwietnia 2009, 19:33
A macie może jakiś przepis na super mazurek, taki który się uda na pewno i gości zachwyci???
- Dołączył: 2008-12-25
- Miasto: Kent
- Liczba postów: 2425
7 kwietnia 2009, 11:12
Salatka z brokulów:
-brokuly gotujemy w osolonej wodzie z lyzeczká cukru, odcedzamy;
-na suchej patelni prazymy slonecznik;
-na tej samej patelni smazymy 'chudá' wédlinké lub boczek
wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku
mozna dodac majonez lub sos na bazie oleju (te gotowce salatkowe)
jak smazé boczek to wiécej omasty nie dodajé - dla mnie pycha i szybka robota :)
- Dołączył: 2008-12-25
- Miasto: Kent
- Liczba postów: 2425
7 kwietnia 2009, 11:15
salatka z gotowanych buraczków:
- kilka buraczków kroimy w kostké;
-1 lub dwie pomarancze obrane i pokrojone w kostké;
-garsc rodzynek lub suszonych zurawin;
-sól i pieprz do smaku;
- lyzka oliwy lub oleju
taká podajé do miésa i jest pycha...
14 kwietnia 2009, 10:56
Bardzo dietetyczne (mam nadzieje, że nie było) Risotto z kury ok 210 kcal
Filet z piersi kurczaka 100g włoszczyzna bez ograniczeń ( w 100gramach jest ok 25kcal) ryż 20g
przyprawy
Filet posolić zalać wodą i gotować z włoszczyzną Ugotowane zmielić ( mi sie nie chciało to zgniotłam) wszystko razem
Dodać gotowany(15minut) ryż wymieszac i przyprawić Włożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 180stopniach okoł 15-20minut) Pyyyyyyychotka!!