- Dołączył: 2009-01-17
- Miasto: Raj
- Liczba postów: 1653
22 lutego 2009, 11:07
PASTA Z AWOKADO
Awokado (dojrzałe jest miękkie i ma matową skórkę) przekrawam na pół, wyjmuję pestkę, miąższ wybieram łyżką i skrapiam sokiem z cytryny, aby zapobiec ciemnieniu owoca i złamać smak.
Rozgniatam widelcem, dodaję sól (doskonała jest do tego sól czarna, ale słabo jeszcze dostępna) i pieprz.
Jako dodatki stosuję wg uznania i nastroju: serek wiejski ziarnisty, serek almette jogutowy, ser twarogowy, czerwoną papryczkę czili, natkę pietruszki lub kolendrę, czosnek.
Jeśli uda mi się nie naruszyć skórki, powstaje z niej łódeczka, którą w przypływie weny twórczej wypełniam różnościami, chociażby surówką :)
SMACZNEGO :)))
Awokado ma dużo tłuszczu, ale jest to tłuszcz najzdrowszy z możliwych!!!
Ta pasta znakomicie zastępuje wszelkiego rodzaju smarowidła do pieczywa, a jest 100 razy smaczniejsza :)
- Dołączył: 2006-11-20
- Miasto: Jaworek
- Liczba postów: 7421
24 lutego 2009, 23:07
pisać kobietki pisać bo ciekawe rzeczy można poczytać
28 lutego 2009, 08:28
przepis ,ktory chce wam podac nie jest dietetyczny ale jak najbardziej pasuje na wielkanocny post.
Pasta cheese(Makaron z sosem serowym)
-2szkl mleka, 2 kostki bulionu warzywnego lub 1 lyzka plaska vegety, czubata lyzka masla(wszystko razem na ogniu i dobrze wymieszac.
-zrobic zatrzepke z maki kukurydzianej i wody_moze byc pszenna tez.
-ser tarty ile kto lubi
-czosnek(najlepiej taki przecier ze swiezego lub sypnac granulatu
-smietana 18%
.Gdy pierwsze skladniki sa juz rozmieszane i gorace(nie gotujace) dodac ser, czosnek. Mieszac tak dlugo na wolnym ogniu az sie ser rozpusci, zatrzepac i mieszac dalej.Konsystencja powinna byc taka jak ciasto na nalesniki(ciut gestrza) i na koniec dolozyc smietane. ja dosypuje jeszcze odrobine ziol oregano i bazylii,zeby nadac smaczek i zlamac kolor. Sos gotowy. Ugotowac makaron jakikolwiek oprocz nitek , wymieszac i gotowe.Mozna polozyc na talezu, posypac jeszcze serem i zapiec w piekarniku.To wersja postna.jezeli chcemy go wzbogacic to gotujemy mieso z kurczaka osobno i potem dodajemy do tego wszystkiego.
Smacznego!!!!!
- Dołączył: 2009-01-06
- Miasto:
- Liczba postów: 509
1 marca 2009, 12:16
Basia a ta make z woda dodac tez do tych skladnikow jak sie podgrzewaja?
5 marca 2009, 08:57
> Basia a ta make z woda dodac tez do tych
> skladnikow jak sie podgrzewaja?
>
>
>mozna oczywiscie.
- Dołączył: 2006-11-20
- Miasto: Jaworek
- Liczba postów: 7421
14 marca 2009, 23:12
robiłam rybke z przepisu co Agusia tu zamieściła wyszło smacznie polecam i dietetycznie przede wszystkim
16 marca 2009, 17:53
Kurczak curry z owocami( porcja 350kcl)
4 kurzece cycki bez skory
1 lyzka czubata maki
sol i pieprz
1mango
pol swiezego ananasa
2,5 cm swiezego imbiru
3 cebulki te wiosenne ale nie zielona czesc tylko biala
2 lyzki oleju roslinnego
3 lyzeczki curry
200 ml wywary z kurczaka
100 ml jogurtu naturalnego
2 lyzeczki(i do wyboru albo mleka kokosowego albo wiorkow kokosowych-ja polecam mleko )
Kurczaka pociac w paseczki i obtoczyc w mace.mango i ananas obrac i pociac w delikatne plasterki
zesmazyc najpierw owoce do pol twardo i dolozyc mieso. po podsmazeniu dodac pozostale skladniki i dusic co jakis czas mieszajac ok 20 min. smacznego. samo danie jest na 4 osoby. porcja jak w tytule 350 kcl na osobe. podawac z ryzem. (kcl ryzu doliczyc hehe)