17 grudnia 2008, 09:13
a drugi podobny tyle ze:
- ryz ugotowac
- na patelni zesmazyc krewetki(chwilunie)
-dodac ok 40 dag papryki w kostke i dorzucic od razu ryz
dodac groszek ziel najlepiej mrozony lub swiezy ok 1 szklanki
- pol kastki rosolku
-cchili i papryki ostrej nie zalowac(oba-susz). przesmazyc caly czas mieszajac.
GOTOWE
Rowniez podawac na cieplo
- Dołączył: 2008-04-24
- Miasto: Nowy Wiśnicz
- Liczba postów: 26349
22 grudnia 2008, 00:50
śledzie w smietanie (zjedzone)
Składniki na 4 porcje 1/2 kg śledzi solonych matiasów
* 1 średnia cebula
* 1 duże jabłko
* 400 g śmietany 18%
* 1 duża łyżka majonezu
* 1-2 cytryny
* pieprz czarny, sól, cukier
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. Śledzie, jeśli słone wymoczyć, Jeśli nie - to tylko
dobrze wypłukać zimną wodą. Ułożyć na durszlaku i obficie
skropić sokiem z cytryn. Zostawić na ok. 10-15 minut
2. Przygotować sos. Śmietanę połączyć z majonezem, drobno pokrojoną
cebulą
i jabłkiem startym na grubej tarce. Osolić, dodać pieprz czarny i 1/3
łyżeczki cukru. Wymieszać. Ewentualnie dodać odrobinę soku z cytryny.
3. Sos połączyć ze śledziami, pokrojonymi w 3-4 cm kawałki. Wymieszać.
Odstawić do lodówki na ok. 1/2 godziny.
- Dołączył: 2008-04-24
- Miasto: Nowy Wiśnicz
- Liczba postów: 26349
22 grudnia 2008, 00:52
super adwokat !
5 żółtek
30 dkg cukru zwykłego
niepełna szkl. mleka
zmiksowac np. w blenderze (aż sie cukier rozpuści !!
nastepnie cały czs miksując wlać powoli ! szkl. spirytusu - gotowe :)
WLOZYĆ DO LODÓWKI -to zgęstnieje !!!
- Dołączył: 2008-04-24
- Miasto: Nowy Wiśnicz
- Liczba postów: 26349
22 grudnia 2008, 00:58
ciasteczka lukierki
szybkie , łatwe i pyszne :)
30 dkg maki
30 dkg margaryny
3łyzki śmietany
2 łyzki octu
1 jajo
1 żółtko
robisz ciasto rozwałkowujesz cienko tak na 3mm, smarujesz:
1 białko utarte z 18 dkg cukru pudru
wykrawasz ciastka małym kieliszkiem lub radełkiem i pieczesz 15 min. na 180 stopni
>
- Dołączył: 2008-04-22
- Miasto:
- Liczba postów: 15972
29 grudnia 2008, 17:19
Ewa bo ja mam go w obserwowanych i klika i mam nie muszę szukać
- Dołączył: 2007-01-12
- Miasto: W Końcu Na Swoim -
- Liczba postów: 18916
30 grudnia 2008, 15:38
a to przepis duzuczny,czyli Marty:
wiesz co jeszcze efektownie wyglada, a jest proste do zrobienia i nie ma za duzo kalorii:
lasagne z piersi kurczaka i kapusty:
do naczynia zaroodpornego dajesz troszke plynnego rosolku, ukladasz liscie (tak oby przykrylo spod) kapusty wloskiej, na to idzie warstwa bardzo cieniutko rozbitego mieska z kurczaka (przyprawionego) na to ida pomidory i ser zolty i znowu - kapusta, mieso, pomidory i ser zolty - pychotka
- Dołączył: 2008-12-08
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 1035
12 stycznia 2009, 18:37
Ja podaję przepis na ciasto porzeczkowe<pycha>z książki kucharskiej diety weight watchers:<12 kawałków>
260g mąki
1 łyżka cukru waniliowego
150gmargaryny
4 jajka
90g cukru
300g chudego twarogu
2 łyżki waniliowego budyniu<proszek>
2 łyżki chudego mleka
250g porzeczek<mogą być mrożone>
1.Ze 250g mąki z cukrem waniliowym,margaryny i jednego jajka wyrobić jednolite głatkie ciasto.Zawinąć w folię ,odstawić na mniej więcej 30 min.Pozostałe jajka rozdzielić,żółtka z cukrem ubić,dodać ser biały.Białka ubić i dodać ostrożnie do masy.
2.Ciasto cienko rozwałkować z resztą mąki,formę wyłożyć papierem do pieczenia i na to ciasto,uformować wysoki brzeg.Spód wyłożyć porzeczkami,na to masę twarogową.Ciasto piec w 175 stopniach ok 40 min.
Wybaczcie mój polski,ale dawno nie rozmawiałam i mogę mieć błędy,pozdrawiam:)
- Dołączył: 2008-04-22
- Miasto:
- Liczba postów: 15972
13 stycznia 2009, 17:00
Dziś podpatrzyłam szefa i mówię wam warto spróbować ;udka z kurczaka (wzależności ile kto chce)padzielić na pół dporawić według uzanania pukładać na blaszce ,do tego obrać ziemniaki (też ile kto chce) podzielić na ćwiartki większe na 6 części w zdłuż i na udka ,kilka plasterków pomidora ,terszkę papryki ciót posolić ,skropić olejem podlać wodą i do piekarnika nagrzanego do 200 -220 stopni piec aż się zarumienią (wrazie wyparowania wody podlać) jak już zarumienione przykryć folią aluminiową na około 15 -20 minut i gotowe podawać z sorówą .Mówię wam pycha warto spróbować ,mało roboty pycha jedzonko (można śmiało odgrzewać w mikrofali)