16 października 2011, 13:51
http://produkty.ilewazy.pl/#s/q/buraki/s/ingredient_name/o/asc/p/1
Dziś na obiad mam barszcz czerwony gotowany na naturalnych buraczkach prosto z pola. Po ugotowaniu buraki się wyjmuje i jest ich cała miska. Co sądzicie o jedzeniu takich buraków? bo niby to warzywa, a jednak 80-90% to cukier.. ile można ich zjeść?
Edytowany przez me.gusta 16 października 2011, 13:54
16 października 2011, 13:53
Usuń capslock-a z tytułu
- Dołączył: 2009-03-09
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 9992
16 października 2011, 13:56
skąd Ty masz informację, że burak po ugotowaniu ma w sobie 80%
cukru ???
chyba że chodzi o buraki CUKROWE ...
16 października 2011, 13:57
w sensie węglowodanów
- Dołączył: 2011-04-17
- Miasto: London
- Liczba postów: 14745
16 października 2011, 14:02
O matko, nie przesadzaj ...
Edytowany przez Olcia1975 16 października 2011, 14:02
- Dołączył: 2008-09-04
- Miasto: Mombasa
- Liczba postów: 9211
16 października 2011, 14:03
czytaj ze zrozumieniem
energia 80% z węglowodanów!
cukru w buraku jest ok 10 gr na 100 gr!! trochę białka i trochę tłuszczu,błonnik, reszta woda
skoro woda nie daje energii, to energia podzielona jest tylko na węgle, tłuszcz i białko - i to one tworzą 100 % energii (wody nie liczysz), i w tym konkretnym składzie węgle stanowią 80 %
Energia | 38kcal | 46kcal |
Białko | 1.8g | 2.2g |
Tłuszcz | 0.1g | 0.1g |
Węglowodany | 9.5g | 11.4g |
Błonnik | 2.2g | 2.6g
|
Edytowany przez biedronka1985 16 października 2011, 14:05
- Dołączył: 2010-07-21
- Miasto: Konin
- Liczba postów: 6794
16 października 2011, 14:06
ja uwielbiam barszcz z burakami w srodku, zamiast makaronu i innych dodatkow do zupy wcinam ja z masa gtowanych buraczkow
- Dołączył: 2011-09-10
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 2296
16 października 2011, 14:37
Jedz ile wlezie. Ja uwielbiam buraki. Zresztą, one podczas gotowania ileś % kcal tracą :)
16 października 2011, 15:03
Ja akurat za jedzeniem gotowanych buraków nie przepadam, ale raz na jakiś czas zjem, bo zdrowo.
- Dołączył: 2006-01-04
- Miasto: Na Koncu Wsi
- Liczba postów: 109738
16 października 2011, 15:09
ja tez lubie ..nie tylko barszcze na 100 sposobo ale i surowki a teraz sobie wlasnie zrobilam saltke na zime z burakow ,papryki i cebuli