- Dołączył: 2011-09-09
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 443
26 września 2011, 23:33
Dziewczyny wiecie może gdzie można kupić takie mleko?? Mam problem z jelitami i normalnego mleka nie mogę pić a bardzo mi go brakuje w diecie. Tylko to mleko byłoby dla mnie odpowiednie jednak nie mam pojęcia gdzie można je dostać. Może któraś z Was spotkała się z takim mlekiem??
- Dołączył: 2011-08-28
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 5812
27 września 2011, 00:12
Dzisiaj widziałam w Biedronce "napój sojowy" - to chyba mleko sojowe, być może nazwali to napojem, bo dodali smak, albo po prostu nie chcieli wprowadzać w nazwie "mleka". W każdym razie rysunek na opakowaniu był jednoznaczny ;)
Wszyscy, którzy nie piją mleka krowiego, bardzo polecają sojowe. Ja tam nie piję ani tego, ani tego i jakoś żyję :D
EDIT:
Właśnie poszukałam informacji na ten temat w sieci i są dostępne różne smaki: naturalny (pewnie zwyczajne mleko sojowe), waniliowy i czekoladowy :)
Edytowany przez noelleee 27 września 2011, 00:15
- Dołączył: 2011-09-09
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 443
27 września 2011, 00:20
O to może być dobry pomysł, nie myślałam o tym wcześniej

. Ciekawa jestem jak smakuje i jaka jest tolerancja jelit. Najbardziej potrzebuję mleka do płatków śniadaniowych ,chcę trochę pozbyć się pieczywa z diety,ale wzamian wchodzi w grę tylko mleko i płatki :(
- Dołączył: 2011-08-28
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 5812
27 września 2011, 00:25
To mleko pochodzenia roślinnego, nie zawiera laktozy, która jest powodem nietolerancji mleka krowiego. Jedyne, co może Ci nie podpasować, to smak - ale to bardzo dobre mleko, myślę, że idealne zastępstwo.
Ludzie piją, jedzą z płatkami, dodają do innych potraw - ogólnie jak Ci posmakuje, można znaleźć masę zastosowań :) Wadą jest tylko cena - akurat te z Biedronki , z tego, co pamiętam, kosztuje coś koło 4 zł. Ale myślę, że warto, jeśli bardzo brakuje Ci mleka w diecie.
- Dołączył: 2011-09-09
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 443
27 września 2011, 00:29
No właśnie musiałabym skosztować ,bo chcę jeść z przyjemnością a nie z musu. Ale na pewno spróbuje,jakbym mogła jeść je z płatkami byłabym przeszczęśliwa

Dzięki za radę
- Dołączył: 2009-11-15
- Miasto: Madrid
- Liczba postów: 2546
27 września 2011, 00:39
> O to może być dobry pomysł, nie myślałam o tym
> wcześniej . Ciekawa jestem jak smakuje i jaka jest
> tolerancja jelit. Najbardziej potrzebuję mleka do
> płatków śniadaniowych ,chcę trochę pozbyć się
> pieczywa z diety,ale wzamian wchodzi w grę tylko
> mleko i płatki :(
jesli chodzi o smak -osobiscie mi podchodzi bardziej niz krowie, nawet do kawy dodaje:P tyle ze firma firmie nie równa, musiałam kilka wyprobowac zanim znalazłam takie które uwielbiam, natomiast jesli chodzi o jelita -no cóz, soja jak soja-lubi wzdymać szczególnie gdy masz do tego skłonnosci
- Dołączył: 2011-09-09
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 443
27 września 2011, 00:43
> jesli chodzi o smak
> -osobiscie mi podchodzi bardziej niz krowie, nawet
> do kawy dodaje:P tyle ze firma firmie nie równa,
> musiałam kilka wyprobowac zanim znalazłam takie
> które uwielbiam, natomiast jesli chodzi o jelita
> -no cóz, soja jak soja-lubi wzdymać szczególnie
> gdy masz do tego skłonnosci
Możesz powiedzieć ,które wg Ciebie jest najlepsze? Jakiej firmy?
Ja mam przewlekłe zapalenie błony śluzowej jelit (częste biegunki) dlatego muszę uważać na to co jem, a mleka nie mogę ze względu na to,że jest ciężkostrawne i właśnie potrzebuję takiego ,które nie wywoła biegunki jak krowie...
- Dołączył: 2010-12-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3810
27 września 2011, 01:24
Zaburzenia pracy jelit powoduje głównie pasteryzowane, zwłaszcza otłuszczone mleko.
Stwierdzono, że osoby spożywające chude mleko mają znacznie częściej biegunki niż pijące pełnotłuste.
Tymczasem kupne mleko acidofilne jest często pasteryzowane, co wiąże się z utratą większości witamin, pożytecznych bakterii, enzymów oraz innych wartościowych rzeczy np. czynnika Wulzena, zapobiegającego chorobom stawów. Ponadto często w jego skład wchodzi mleko w proszku (karcynogenne substancje + oksycholesterol).
Mleko sojowe jest produktem mocno przetworzonym, a więc niezdrowym. Ponadto soja ma raczej negatywny wpływ na zdrowie, upośledza np. pracę tarczycy i powoduje niezłą huśtawkę hormonalną.
Dlatego postaraj się znaleźć w swojej okolicy niepasteryzowane mleko ("prosto od krowy"). Najłatwiej i najtaniej dostać je na targach (zwłaszcza w soboty) od starszych kobiet sprzedających własny nabiał. Ceny bardzo atrakcyjne - ponad litr mleka za 5 zł.
Po zakupie wlej te mleko do miski, przykryj by robactwo nie wpadło i zostaw w ciepłym miejscu na kilka minut.
Otrzymasz zsiadłe mleko. Ma ono mniej laktozy niż normalne, gdyż została ona częściowo rozłożona przez drobnoustroje.
- Dołączył: 2011-09-09
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 443
27 września 2011, 01:39
Absolutnie nie mogę pić ani tłustego ani chudego mleka ,oba są ciężkostrawne i momentalnie dostaję biegunki. A zsiadłe mleko jest prawie jak kefir więc nie wyobrażam sobie jeść go z płatkami. Z tego co wiem mleko acidofilne zawiera właśnie kultury pożytecznych bakterii ,które rozkładają laktozę do takiej lepiej przyswajalnej i dodatkowo ulepszają naturalną mikroflorę jelit ,więc dla mnie jest bardzo wskazane. Nawet malutkim dzieciom podaje się takie mleko przy biegunkach ,żeby chronić jelita. Tylko nie mam pojęcia gdzie mogę je znaleźć ,powiem szczerze ,że w żadnym markecie nie spotkałam się z takim mlekiem
- Dołączył: 2010-12-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3810
27 września 2011, 01:47
A skąd masz taką pewność ? Nic dziwnego, że masz biegunkę po pasteryzowanym, sklepowym 3,2% czy 2%. Jednak spróbuj napić się niepasteryzowanego pełnotłustego i zobacz jakie będą rezultaty.
Tłuszcz mleczny akurat jest lekkostrawny, regeneruje pożyteczne bakterie jelitowe itp. Dlatego nawet osobom po operacjach jelit poleca się spożywać masło.