- Dołączył: 2007-06-26
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 2292
26 września 2011, 19:27
Czy mogę ją jeść zamiast ciemnego chleba?
26 września 2011, 19:28
tak. byle tylko nie była to grahamka zabarwiana karmelem i tyle wspólnego z razowcem:P
26 września 2011, 19:29
Na śniadanie na pewno taka grahamka nie zaszkodzi;)Jest zdecydowanie zdrowsza niż kajzerka.
- Dołączył: 2011-07-23
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 77
26 września 2011, 19:33
\w takim razie co jest lepsze bułka żytnia czy grahamka?
- Dołączył: 2010-05-04
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 218
26 września 2011, 19:45
Maka graham to mąka typu 1850, mąka razowa to mąka typu 2000. Dwa RÓŻNE typy mąki - różnią się sposobem przygotowania ziarna (skład, rozdrobnienie), a nie gatunkiem zboża (pszenica, żyto), z którego zostały wyprodukowane.
Grahamka NIE jest zaliczana do razowego pieczywa tylko do pieczywa typu graham.
Nie mozna porównywać co lepsze: "bułka żytnia, czy grahamka", gdyż grahamka może być zarówno z mąki pszennej jak i żytniej, a bułka żytnia może być bulką graham lub razową, jak też zawierać głównie mąkę żytnią drobniej mieloną.
- Dołączył: 2011-09-09
- Miasto: Kalisz
- Liczba postów: 920
26 września 2011, 19:56
grahamka jest zdrowa i ma dużo błonnika (ok.4g)
- Dołączył: 2007-12-08
- Miasto:
- Liczba postów: 1208
26 września 2011, 22:49
No właśnie ja nigdy nie wiem czy dobrze robię: jak jestem na mieście i chcę coś sobie kupić na przekąskę między zajęciami to czy dobrze robię wybierając w piekarni grahamkę? Jem ją samą i ona mnie niesamowicie zapycha ale boję się że nie jest to zbyt dietetyczne... Co myślicie?
26 września 2011, 22:53
często grahamki maja też po prostu mąkę pszenną