Temat: tłuszcz kokosowy

dziewczyny słyszałyście może o tłuszczu kokosowym? ja kompletnie oszalałam na jego punkcie od 3 miesięcy wszystko na nim smażę, smaruję nim tosty i jem z nim kanapki i łączę go z absolutnie wszystkim. Co więcej ponoć ma zbawienny wpływ na metabolizm.  Dla tych które nigdy o nim nie słyszały podsyłam link: http://masala.blox.pl/2010/05/Olej-kokosowy-czyli-najzdrowszy-olej-swiata.html
a gdzie można go kupić, w jakiej jest cenie i jak smakuje? :)
Pasek wagi
zaraz atrociraptor tutaj wpadnie ;-)
Pasek wagi
na wlosy jest dobry
muszę spróbować, ostatnio wariowałam tak z olejem  z orzechów włoskich:D
Olej kokosowy zwany też tłuszczem kokosowym bądź masłem kokosowym to jeden z najzdrowszych tłuszczy, oczywiście o ile jest tłoczony na zimno.
Bo rafinowany to można oddać najgorszemu wrogowi.
Olej kokosowy jest najbardziej nasyconym tłuszczem na ziemi - zawiera 90-94% tłuszczy nasyconych (podczas gdy masło ma ich 70%, smalec 44%, karkówka 35%, kurczak 26% itp.). Dzięki wysokiej właściwości nasyconego kwasu laurynowego ma właściwości bakterio- i grzybobójcze.
O tłuszczu kokosowym możesz poczytać tutaj:
http://www.westonaprice.org/know-your-fats

Wpisz w wyszukiwarkę coconut i przeczytaj.

Olej kokosowy jest najlepszym tłuszczem do smażenia, ze względu na wysoka zawartość tłuszczy nasyconych, które się nie utleniają.
Po polsku o kokosowym masz tutaj:
http://homodiet.blogspot.com/2011/08/o-oleju-kokosowym-kilka-sow.html

I wbrew potocznym opiniom tłuszcze nasycone są bardzo zdrowe!

 
atrociraptor a gdzie kupujesz? 
Ja oleju kokosowego nie jem często, ze względu na cenę. Na co dzień bazuję na innych wartościowych tłuszczach jak masło z niepasteryzowanej śmietany ("od baby") czy łój cielęcy. Jednak jak już kupuję olej kokosowy to zimnotłoczony firmy Efavit w sklepach ze zdrową żywnością.
http://www.efavit.pl/pl/p/Olej-kokosowy-200-ml/18

Taki pojemniczek kupuję raz na 1-2 miesiące. W jakich Ty ilościach jesz kokosowy ?
codziennie smaruję nim kanapki 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.