Temat: Stancja - pomysły na posiłki.

Mam mały problem. Przez 2 lata liceum mieszkałam w internacie i jak to w internatach bywa, miałam zapewnione śniadanie, obiad i kolację. W czwartek przeprowadziłyśmy się z koleżanką na stancję, żeby w klasie maturalnej mieć lepsze warunki do nauki. No i pojawił się mały problem.. Oczywiście z jedzeniem. Postanowiłam, że na obiady zapiszę się do internatu, bo tam gdzie mieszkamy nie ma aż takich warunków do gotowania, a ja muszę zjeść codziennie coś ciepłego ( z resztą to był warunek mojej mamy). Chodzi mi o przygotowywanie śniadań i kolacji... Macie jakieś pomysły na te dwa posiłki? Oprócz tradycyjnych kanapek.. Warunek: chcę żeby były proste, dość tanie, w miarę szybkie i z produktów, które można łatwo przechować. (Mam oczywiście lodówkę.) Z góry dziękuję Wam za wszystkie odpowiedzi :)
Śniadania - omlet z warzywami, jajecznica, owsianka, płatki ...
Kolacja: sałatki warzywne, ryż z jabłkiem
To co kuchenki nie macie by coś sobie ugotować? Bo jak nie, to zostają kanapki i sałatki :) Lub coś do mikrofali, co można odgrzać i zjeść na ciepło.
musli!

na śniadanie: płatki z mlekiem/ jogurtem, owsianka, biały serek, jajecznica( jajko na twardo/ miękko)
kolacja: jogurt, owoce, marchewka, surówki, warzywa na patelnie
rybka z puszki z waflami ryżowymi, zapiekanki, ryż/makaron z owocami lub jogurtem, kasza gryczana z serem
jajecznica , serki wiejskie, twarogi z jogurtem i makaronem , zupki chinskie, tuńczyk z puszki .........

na obiad u mnie na stancji zazwyczaj:
1. barszcz czerwony
2. ryz/kasza z warzywami
3. piers kurczaka/roladki z warzywami
4. makaron razowy z warzywami
5. salatka warzywna
6. omlet z jajek z warzywami
7. szaszlyki warzywowe z piersi z kurczaka lub wedlina

takich temtow bylo naprawde sporo.. nie ma roznicy przeciez jak jesc na stancji a jak w domu (dostep do lodowki, kuchenki i sklepu masz), wiec wystarczy poszukac a tematow z pytaniami co jemy na sniadanie/kolacje bylo mnostwo.
dokładnie

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.