Temat: Mąka pełnoziarnista a razowa

Kochani - pytanie mam nieco nietypowe, ale naprawdę nikt nie był w stanie mi udzielić informacji, dlatego pytam tu - może ktoś wie?
Czy mąka razowa i mąka pełnoziarnista to to samo, czy jest między nimi jakaś różnica - a jeśli tak, to jaka?

Pozdrawiam
eM.


Pasek wagi
o chętnie się dowiem :)

albo jaką mąkę wybrać (jaka jest najzdrowsza): orkiszowa, razowa, pełnoziarnista?
to chyba to samo

tylko miedzy wielozbozowa jest logiczna róznica
Pasek wagi
Na internecie można znaleźć informacje w stylu ,,Mąka razowa (pełnoziarnista)" więć to chyba to samo. Choć zawsze myślałam, że to coś innego.. Generalnie ja używam pełnoziarnistej. 
to to samo, maka razowa to mąka z pełnego ziarna, pełnego przemiału więc pełnoziarnista inaczej

magdalenagajewska napisał(a):

Kochani - pytanie mam nieco nietypowe, ale naprawdę nikt nie był w stanie mi udzielić informacji, dlatego pytam tu - może ktoś wie? Czy mąka razowa i mąka pełnoziarnista to to samo, czy jest między nimi jakaś różnica - a jeśli tak, to jaka?PozdrawiameM.

Określenie mąka pszenna pełnoziarnista obejmuje dwa różne rodzaje mąki.


1. Mąka graham (typu 1850)

Mąka graham powstaje przez osobne mielenie otrąb (mielone grubo) i reszty ziarna (mielone drobno). Potem te dwa składniki dokładnie się miesza.

2. Mąka razowa (typu 2000)

Mąka razowa powstaje przez jednorazowe zmielenie całego ziarna i stąd bierze się jej nazwa.


Wynika z tego, że kupując produkt o nazwie "mąka pszenna pełnoziarnista" należy zawsze poszukać na torebce tego numerku 1850 lub 2000, żeby wiedzieć co kupujemy.


Podobnie jest dla mąki żytniej. Tylko w tym wypadku zamiast nazwy mąka graham używa się częściej nazwy mąka starogardzka.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.