- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
31 sierpnia 2011, 10:25
31 sierpnia 2011, 10:30
31 sierpnia 2011, 10:42
31 sierpnia 2011, 10:59
Edytowany przez gosiuniaaa 31 sierpnia 2011, 11:00
11 listopada 2022, 13:55
Kochani - pytanie mam nieco nietypowe, ale naprawdę nikt nie był w stanie mi udzielić informacji, dlatego pytam tu - może ktoś wie? Czy mąka razowa i mąka pełnoziarnista to to samo, czy jest między nimi jakaś różnica - a jeśli tak, to jaka?PozdrawiameM.
Określenie mąka pszenna pełnoziarnista obejmuje dwa różne rodzaje mąki.
1. Mąka graham (typu 1850)
Mąka graham powstaje przez osobne mielenie otrąb (mielone grubo) i reszty ziarna (mielone drobno). Potem te dwa składniki dokładnie się miesza.
2. Mąka razowa (typu 2000)
Mąka razowa powstaje przez jednorazowe zmielenie całego ziarna i stąd bierze się jej nazwa.
Wynika z tego, że kupując produkt o nazwie "mąka pszenna pełnoziarnista" należy zawsze poszukać na torebce tego numerku 1850 lub 2000, żeby wiedzieć co kupujemy.
Podobnie jest dla mąki żytniej. Tylko w tym wypadku zamiast nazwy mąka graham używa się częściej nazwy mąka starogardzka.
Edytowany przez Użytkownik4771548 11 listopada 2022, 15:22