24 sierpnia 2011, 14:16
oto co znalazlam uwielbiam ja jeść;)
Kukurydza jest bardzo zdrowa - jedna kolba słodkiej, gotowanej
kukurydzy dostarcza zaledwie 90 kcal, dużo zaś błonnika pokarmowego i
potasu.
Z kukurydzy wykorzystuje się znamiona, czyli miotełkę
włosków, kolby, łodygi i liście. Znamiona zawierają olejek eteryczny,
olej tłusty, garbniki, żywice, cukry, kwasy organiczne, witaminy C i K
oraz sole mineralne. Ziarno kukurydzy zawiera sporo wody, białka,
tłuszczów, włókien surowych, witaminy A, B1, B2, E, oraz C. Żadne ze
zbóż nie zawiera tyle tłuszczu co kukurydza, jest to jednak tłuszcz
bardzo zdrowy, ponieważ zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie
linolowy i linolenowy, niezbędne do prawidłowego rozwoju człowieka.
Kukurydza jest jednym z podstawowych zbóż. Otrzymuje się z niej kaszę i
bardzo delikatną mąkę.
Wywar za znamion kukurydzy od wieków
uznawany jest za środek moczopędny, rozkurczowy i przeciwzapalny,
pomocny w kamicy nerkowej, zapaleniu nerek i wątroby, zapaleniu
pęcherzyka żółciowego i przewodów żółciowych, zapaleniu miedniczek
nerkowych, paradentozie, reumatyzmie, skazie moczanowej, cukrzycy,
otyłości; zwiększa wydzielanie żółci oraz ilość usuwanych z moczem
moczanów, fosforanów i szczawianów; likwiduje obrzęki spowodowane
niewydolnością nerek, reguluje miesiączkę, oczyszcza organizm, zwiększa
popęd płciowy, obniża ciśnienie krwi. Mąka kukurydziana polecana jest
rekonwalescentom i osobom nie tolerującym glutenu pszenicy. Olej
kukurydziany obniża poziom cholesterolu we krwi; nasiona osłaniają, goją
i regenerują błony śluzowe żołądka i jelit, co szczególnie pomaga przy
wrzodach żołądka
- Dołączył: 2011-07-09
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1696
24 sierpnia 2011, 18:33
już dawno nie jadłam kukurydzy, chyba czas powrócić do dawnych czasów :)
24 sierpnia 2011, 21:32
też dawno nie jadłam, kojarzy mi się z wypadami nad morze :)
- Dołączył: 2010-05-04
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 218
25 sierpnia 2011, 02:41
> Oby nie modyfikowana!!!
Dlaczego nie???