- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
20 sierpnia 2011, 13:29
Orkisz to wysokowartościowe zboże cenione od wieków. Wierzono, że daje ono siłę, zdrowie i sprawność fizyczną. Dziś orkisz wraca do łask, a niemieccy lekarze uznali, że systematyczne spożywanie produktów orkiszowych regeneruje cały organizm, syci i poprawia samopoczucie.
Ziarno zawiera duże ilości dobrze strawnego białka, błonnika, nasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów i witamin. Obecnie jego uprawą zajmują się tylko specjalistyczne gospodarstwa, a orkisz trafia na rynek jako jeden z najdroższych produktów na świecie. Stosuje się go również do produkcji wódki. Wykorzystuje go Polmos Lublin, który w małych ilościach w procesie powolnej destylacji wytwarza wódkę Orkisz. Łagodna i subtelna z pewnością zainteresuje degustatorów.
20 sierpnia 2011, 13:49
20 sierpnia 2011, 14:23
20 sierpnia 2011, 14:37
20 sierpnia 2011, 15:02
20 sierpnia 2011, 17:52