Temat: klarowanie masła

Hej, słyszałam o czyms takim jak klarowanie masła. po co coś takiego się robi? Czy takie masło jest zdrowsze? Czy jest w ogóle sens odprawiania takich rytuałów :)??
na pewno wówczas nadaje się do smażenia
moja mama klaruje masło od kilku lat
Jest sense klarowania do części potraw, by zyskać na smaku.
Klaruje się po to, by na nim smażyć. masło szybko się pali. Jeśli bardzo Ci się nie chce, dodawaj do masła olej/oliwę na patelnie wtedy się nie przypali. no ale smak już nie ten ;)
W sklepach sprzedawane jest masło klarowane, ale nie próbowałam więc nie wiem jak z jakością.

Masło po sklarowaniu traci resztki białka i laktozy oraz wodę, staje się niemal stuprocentowym tłuszczem (normalne masło ma maks. 83% tłuszczu).
Usunięcie resztek laktozy i protein z masła powoduje, że można go używać nawet w wysokich temperaturach i się nie przypala. Masło klarowane jest chyba po oleju kokosowym najlepszym tłuszczem do smażenia, ze względu na wysoką obecność NKT.
Masło przy klarowaniu nie traci żadnych witamin ani minerałów.
Masło klarowane ze względu na brak wody nie ulega łatwo hydrolizie i można je trzymać długo w temperaturze pokojowej.
atrociraptor, myślałam nad zaczęciem używania do smażenia masła sklarowanego [zamiennie z olejem rzepakowym], ale szczerze, to mi się nie chce go klarować. czy takie kupne gotowe jest dobre/zdrowe?
Najlepiej sklarować w domu dobrej jakości masło (polecam Łaciate), wtedy masz pewności, że jesz prawdziwe masło. Ja tam jestem nieufny w stosunku do gotowych maseł klarowanych - nigdy nie wiadomo czy producent nie dodał tam margaryny czy innych syfów. Jeśli już chcesz to szukaj raczej w sklepach ze zdrową żwnością, a nie supermarketach i nie kupuj najtańszego produktu.  Bo dobre masło niestety kosztuje. Myślę, że to np. to byłoby dobre:

http://www.sklepdietetyczny.pl/product_info.php?products_id=1118

Poszukaj też na allegro pod nazwą ghee.
e tam, to co podałeś nie jest takie drogie, no chyba, że ktoś smaży dużo i obficie;p
dzięki, rozejrzę się po sklepach internetowych ze zdrową żywnością, ewentualnie po takich stacjonarnych sklepach też.
wiem, że zdecydowana większość domowych dań i przetworów jest lepsza niż te kupne, ale jakbym miała wszystko robić domowe to by mi doby zbrakło;p 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.