Temat: Smażenie. Ile potrzeba oliwy?

Zastanawia mnie ile trzeba dodać oliwy z oliwek przy smażeniu jednej piersi z kurczaka, tak by było zdrowo i smacznie.
Na oliwie nie należy smażyć, gdyż po podgrzaniu traci ona wszystko co w niej zdrowe - witaminy, antyoksydanty itp. Lepiej ugotuj pierś, a oliwą polecaj sałatkę.
Smaż na tłuszczach jak najbardziej nasyconych. Najlepsze są kolejno: olej kokosowy, masło klarowane, łój, olej palmowy, smalec.
łyżka wystarczy.
ja często rozcieram po całej patelni pędzelkiem albo ręcznikiem papierowym pół łyżeczki oliwy.
Ja smażę kurczaka na soli. Albo po prostu na teflonie.
> Ja smażę kurczaka na soli.

???
Pasek wagi
> > Ja smażę kurczaka na soli. ???

Sól zapobiega przyklejeniu mięsa do patelni. Używając soli można smażyć i piec. Przykładowy przepis:
W tesco jest teraz w promocji oliwa z oliwek w sprayu. Uzupełnialny pojemnik. Jeden psik wystarczy, rozprowadza się samo na patelni, nie trzeba paluchem mazać.
najlepiej smażyc na suchym teflonie.. a jesli koniecznie chcesz na oliwie to ja polecam wylac troszke oliwy na chusteczkę i przetrzeć tą nasiąknięta chusteczką patelnie..
Oliwa nie nadaje się do smażenia, tylko do spożywania na surowo.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.