17 sierpnia 2011, 10:50
Hej wam!
Chciałabym zastąpić niektóre produkty w mojej kuchni innymi, które smakowałyby tak samo, a były zdrowsze.
Wiem, że zwykły makaron można zastąpić makaronem pełnoziarnistym, śmietanę - jogurtem naturalnym, biały ryż - ryżem brązowym. Jakie wymiany można jeszcze przeprowadzić?
17 sierpnia 2011, 12:31
To, ze piszemy co czym można zamienic, to nie znaczy od razu, że te "rzeczy do zamiany" są niezdrowe. Są mniej kaloryczne a równie zdrowe, np mięso czy ryby. Dziewczyna się pytała co może zamienic, a Wy jak zwykle doszukujecie się problemów między słowami ludzi, którzy chca pomóc
17 sierpnia 2011, 12:39
> biały chleb-> razowym lub chrupkimcukier->
> słodzikiem (aczkolwiek polecam całkowicie
> zrezygnowac to sama chemia!)sól-> ziołami typu
> czosnek granulowany, chili, curry itpjogurty
> owocowe-> jogurtami bez cukru dla diabetykow (w
> Lidlu pycha!)tunczyk w oleju -> tunczykiem w
> wodzie ( o polowe mniej kcal)ryż -> kaszą
> gryczana, kus kus lub jęczmiennamleko 3,2% ->
> mleko 1,5% lub 0,5%herbate zwykla -> zieloną
> (oczyszcza z toksyn), lub czerwona (przyspiesza
> metabolizm)platki sniadaniowe slodkie -> muesli
> wlasnej roboty lub platki owsianetradycyjna
> panierke z bulki i maki -> panierka z otrebow,
> sezamu, paltkow owsianychkoncentrat pomidorowy ->
> sok pomidorowyslodzone napoje -> woda z limonka i
> mieta lub z cytrynkazamiast smazenia- gotowanie na
> parze\
mam nadzieję, że chciałaś napisać na odwrót. zastępować 0-1,5% mlekiem 3,2%
- Dołączył: 2010-12-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3810
17 sierpnia 2011, 14:16
To o tym koncentracie to bzdura. Popatrzcie na to.
Koncentrat pomidorowy 30%/sok pomidorowy
Sód 30 mg/126 mg
Potas 1072/206 mg
Wapń 55 mg/8 mg
Fosfor: 74 mg/13 mg
Żelazo 1,9 mg/0,3 mg
Magnez 51 mg/7 mg
Witamina A 575 ug/498 ug
Beta-karoten 3448 ug/498 ug
Witamina D 0 ug/0 ug
Witamina E 2,3 mg/0,7 mg
Witamina B1: 0,196/0,033 mg
Witamina B2 0,195 mg/0,03 mg
Witamina PP 4,07 mg/0,69 mg
Witamina C 38,1 mg/14,8 mg
Warto dodać, że koncentrat pomidorowy zawiera dużo (więcej niż surowe pomidory) likopenu mającego działanie antynowotworowe. Sok ma go śladowe ilości.
Tak więc o ile koncentrat ma dostarcza potężnej dawki witamin i składników mineralnych, to sok pomidorowy to praktycznie woda z niewielkim dodatkiem cukru i śladowymi ilościami witamin.
Koncentrat ma wprawdzie ok. siedem razy więcej kalorii niż sok, ale przecież kalorie to nie wszystko. Liczy się jak wartościowe to kalorie.
17 sierpnia 2011, 19:16
> To o tym koncentracie to bzdura. Popatrzcie na
> to.Koncentrat pomidorowy 30%/sok pomidorowySód 30
> mg/126 mgPotas 1072/206 mgWapń 55 mg/8 mgFosfor:
> 74 mg/13 mgŻelazo 1,9 mg/0,3 mgMagnez 51 mg/7
> mgWitamina A 575 ug/498 ugBeta-karoten 3448 ug/498
> ugWitamina D 0 ug/0 ugWitamina E 2,3 mg/0,7
> mgWitamina B1: 0,196/0,033 mgWitamina B2 0,195
> mg/0,03 mgWitamina PP 4,07 mg/0,69 mgWitamina C
> 38,1 mg/14,8 mgWarto dodać, że koncentrat
> pomidorowy zawiera dużo (więcej niż surowe
> pomidory) likopenu mającego działanie
> antynowotworowe. Sok ma go śladowe ilości.Tak więc
> o ile koncentrat ma dostarcza potężnej dawki
> witamin i składników mineralnych, to sok
> pomidorowy to praktycznie woda z niewielkim
> dodatkiem cukru i śladowymi ilościami
> witamin.Koncentrat ma wprawdzie ok. siedem razy
> więcej kalorii niż sok, ale przecież kalorie to
> nie wszystko. Liczy się jak wartościowe to
> kalorie.
No na Vitalii chyba jednak dla większości to wszystko. To tak samo jak ze słodzikiem - każdy wie że jest niezdrowy ale i tak go większośc używa.