17 sierpnia 2011, 10:50
Hej wam!
Chciałabym zastąpić niektóre produkty w mojej kuchni innymi, które smakowałyby tak samo, a były zdrowsze.
Wiem, że zwykły makaron można zastąpić makaronem pełnoziarnistym, śmietanę - jogurtem naturalnym, biały ryż - ryżem brązowym. Jakie wymiany można jeszcze przeprowadzić?
- Dołączył: 2009-11-03
- Miasto: Załom
- Liczba postów: 1998
17 sierpnia 2011, 10:51
biały chleb ciemnym,majonez jogurtem,owoce z puszki świeżymi
17 sierpnia 2011, 10:55
biały chleb-> razowym lub chrupkim
cukier-> słodzikiem (aczkolwiek polecam całkowicie zrezygnowac to sama chemia!)
sól-> ziołami typu czosnek granulowany, chili, curry itp
jogurty owocowe-> jogurtami bez cukru dla diabetykow (w Lidlu pycha!)
tunczyk w oleju -> tunczykiem w wodzie ( o polowe mniej kcal)
ryż -> kaszą gryczana, kus kus lub jęczmienna
mleko 3,2% -> mleko 1,5% lub 0,5%
herbate zwykla -> zieloną (oczyszcza z toksyn), lub czerwona (przyspiesza metabolizm)
platki sniadaniowe slodkie -> muesli wlasnej roboty lub platki owsiane
tradycyjna panierke z bulki i maki -> panierka z otrebow, sezamu, paltkow owsianych
koncentrat pomidorowy -> sok pomidorowy
slodzone napoje -> woda z limonka i mieta lub z cytrynka
zamiast smazenia- gotowanie na parze
![]()
![]()
17 sierpnia 2011, 10:59
śmietana- kefir/jogurt naturalny
ryż biały-ryż brązowy naturalny/ kasza jęczmienna perłowa
17 sierpnia 2011, 10:59
Ziemniaki - kaszą
Olej - patelnią teflonową
![]()
Płatki kukurydziane - płatkami owsianymi
Schab, wołowina, wieprzowina (...) - kurczakiem
Sosy w słoikach - robić samemu ze świeżych warzyw czy jogurtu naturalnego
Cukier - słodzikiem lub miodem
Mąka pszenna - mąka razowa
17 sierpnia 2011, 11:00
sol - sol morska
cola - cola light
napoje gazowane - woda + syrop
a co do maki to ja nie zamieniam, wole uzyc pszennej i miec pewnosc ze potrawa mi wyjdzie
Edytowany przez aguniek1988 17 sierpnia 2011, 11:03
- Dołączył: 2010-12-23
- Miasto: Zakopane
- Liczba postów: 3
17 sierpnia 2011, 11:00
Polecam wszelkiego rodzaju kaszę, są bardzo zdrowe i zawierają dużo błonnika. Jeżeli chodzi o owoce to lepej unikać winogron i bananów i zastąpić truskawkami, jabłkami,m gruszkami.
- Dołączył: 2011-07-29
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 1787
17 sierpnia 2011, 11:03
Ja przy robieniu naleśników mąkę zastąpiłam otrębami i nadal smakują dobrze :)
- Dołączył: 2010-11-24
- Miasto: Dolina Słoni
- Liczba postów: 14535
17 sierpnia 2011, 11:05
jasne pieczywo - ciemnym pieczywem
makaron - makaron pełnoziarnisty
ryż biały - ryżem dzikiem
kasza jęczmienna- kaszą gryczaną
śmietanę - jogurtem naturalnym
jogurt owocowy - jogurt naturalny z miksowanymi owocami
serek wiejski - chudy twaróg wymieszany z jogurtem
typowa panierka do mięsa - panierką z płatków owsianych/orzechy (białko+płatki itd) i do piekarnika
smażenie na tłuszczu - pieczenie na grillu/w piekarniku/mieso gotowane
herbata czarna - herbata zielona/czerwona
kawa rozpuszczona/sypana - inką
napoje owocowe - wodą z sokiem ze świeżej limonki,cytryną,pomarańczą itd + mięta lub melisa
17 sierpnia 2011, 11:06
jak winogrona czy banany mozna zastapic truskawkami czy gruszkami
![]()
przeciez to sa 2 rozne owoce. a poza tym nie widze powodu zeby zamieniac 1 owoce na drugie
to tak jakbny napisac ze mozna olej zastapic woda i tak samo sie usmazy