Temat: Pizza pełnoziarnista

PIZZA


Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
5 g drożdży
ok. 1/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
sól

Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów pelati
1 ząbek czosnku
1 pęczek bazylii razem z łodygami
garść oregano
sól i pieprz
szczypta cukru

Dodatki:
mozzarella light
ruccola
pomidor

Drożdże rozrobić w ¼ szklanki ciepłej wody i odstawić na chwilę. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę, rozrobione drożdże. W razie potrzeby dodać więcej wody. Ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek, maksymalnie 2-3 minimetry. Rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury (minimum 230*). Na rozgrzaną blachę kładziemy rozwałkowane ciasto, smarujemy je 3 łyżkami sosy pomidorowego, układamy pokrojoną w plastry mozarellę i pomidora. Pieczemy aż się zrumienią brzegi a ser rozpłynie. Po upieczeniu posypujemy ją garścią ruccoli i podajemy.
Tradycyjna pizza ma 2000 kcal, nasza wersja 880 kcal

Co o niej sądzicie?
mniam dzienki za przepis:)super:)
super przepis-wykorzystam go kiedys na pewno ;)
a jeszcze mniej kalorii by miala (chyba)-jakby zamiast maki dodac otreby-dukanowska wersja ;)
Robiłam moim zdaniem pychota i można zjeść jej więcej niż zwykłej:)
> super przepis-wykorzystam go kiedys na pewno ;)a
> jeszcze mniej kalorii by miala (chyba)-jakby
> zamiast maki dodac otreby-dukanowska wersja ;)

robiłam tą dukanowską wersję. mmm..pycha ! :))
Moja pizza własnej roboty ma 500 kcal. Jest pyszna i sycąca ;)
dziękować! ;)
Moja właśnie siedzi w piekarniku. Zobaczymy co z niej wyrośnie :)
Ja bym dodała to tego jeszcze trochę jakiejś kiełbasy, kurczaka albo tuńczyka np. :)
w porządku wygląda;P

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.