- Dołączył: 2011-01-16
- Miasto: Toruń
- Liczba postów: 123
13 sierpnia 2011, 13:42
PIZZA
Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
5 g drożdży
ok. 1/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów pelati
1 ząbek czosnku
1 pęczek bazylii razem z łodygami
garść oregano
sól i pieprz
szczypta cukru
Dodatki: mozzarella light
ruccola
pomidor
Drożdże
rozrobić w ¼ szklanki ciepłej wody i odstawić na chwilę. Do miski
przesiać mąkę, dodać sól, oliwę, rozrobione drożdże. W razie potrzeby
dodać więcej wody. Ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek, maksymalnie 2-3
minimetry. Rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury (minimum 230*).
Na rozgrzaną blachę kładziemy rozwałkowane ciasto, smarujemy je 3
łyżkami sosy pomidorowego, układamy pokrojoną w plastry mozarellę i
pomidora. Pieczemy aż się zrumienią brzegi a ser rozpłynie. Po
upieczeniu posypujemy ją garścią ruccoli i podajemy.
Tradycyjna pizza ma 2000 kcal, nasza wersja 880 kcal Co o niej sądzicie?
13 sierpnia 2011, 13:46
mniam dzienki za przepis:)super:)
- Dołączył: 2011-03-11
- Miasto:
- Liczba postów: 1226
13 sierpnia 2011, 14:09
super przepis-wykorzystam go kiedys na pewno ;)
a jeszcze mniej kalorii by miala (chyba)-jakby zamiast maki dodac otreby-dukanowska wersja ;)
- Dołączył: 2011-08-03
- Miasto: Sosnowiec
- Liczba postów: 327
13 sierpnia 2011, 14:38
Robiłam moim zdaniem pychota i można zjeść jej więcej niż zwykłej:)
Edytowany przez krolewnaania1984 13 sierpnia 2011, 14:38
- Dołączył: 2010-08-15
- Miasto: Kraina Marzeń
- Liczba postów: 4631
13 sierpnia 2011, 14:46
> super przepis-wykorzystam go kiedys na pewno ;)a
> jeszcze mniej kalorii by miala (chyba)-jakby
> zamiast maki dodac otreby-dukanowska wersja ;)
robiłam tą dukanowską wersję. mmm..pycha ! :))
- Dołączył: 2010-08-15
- Miasto: Kraina Marzeń
- Liczba postów: 4631
13 sierpnia 2011, 14:54
Moja pizza własnej roboty ma 500 kcal. Jest pyszna i sycąca ;)
- Dołączył: 2011-01-16
- Miasto: Toruń
- Liczba postów: 123
13 sierpnia 2011, 15:42
Moja właśnie siedzi w piekarniku. Zobaczymy co z niej wyrośnie :)
- Dołączył: 2010-05-04
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 218
13 sierpnia 2011, 17:23
Ja bym dodała to tego jeszcze trochę jakiejś kiełbasy, kurczaka albo tuńczyka np. :)