- Dołączył: 2011-04-29
- Miasto: Białystok
- Liczba postów: 164
11 sierpnia 2011, 13:11
Czy jabłko pieczone w piekarniku, posypane cynamonem i pokrojone w cwiartki ma wiecej kalorii niz takie normalne ? I dlaczego suszone owoce są takie kaloryczne ? Zawsze sie nad tym zastanawialam, wie ktos ? ;)
Edytowany przez Malinowa02 11 sierpnia 2011, 13:12
11 sierpnia 2011, 13:19
Pieczone jabłko ma tyle samo kalorii, co surowe. A suszone owoce mają tyle kalorii, bo nie ma w nich wody. Jak weźmiesz jabłko 100g i wysuszysz, to będzie mieć tyle samo kalorii, co przed wysuszeniem, ale będzie dużo lżejsze.
11 sierpnia 2011, 13:49
Jak nic nie dodasz to dlaczego ma się kaloryczność zmienić?
- Dołączył: 2011-04-29
- Miasto: Białystok
- Liczba postów: 164
11 sierpnia 2011, 13:57
Nie wiem, bo podczas pieczenia w tej temperaturze nastepuje tyle przemian chemicznych, pomyslalam ze moze cos z tym cukrem w jabłku sie robi..