- Dołączył: 2011-08-01
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 49
8 sierpnia 2011, 12:13
To mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich :))
Dzisiaj na śniadanie postanowiłam, zjeść siemię lniane w ziarnach (innych niestety w sklepie nie znalazłam) z owsianką. Najpierw gotowałam 2 łyżeczki siemia lnianego (ok. 5-6 min), później dodałam do tego tłustego wywaru owsiankę (3 łyżki). Razem gotowałam jeszcze kilka minut. Moje pytanie: Czy powinnam odcedzić siemię i osobno zagotować owsiankę, a później dodać te ziarna? Owsianka po zrobieniu była dość oleista.
8 sierpnia 2011, 12:25
Lepiej razem - ten wywar z siemienia jest bardzo zdrowy i działa osłonowo na żołądek.
8 sierpnia 2011, 12:26
Lepiej razem - ten wywar z siemienia jest bardzo zdrowy i działa osłonowo na żołądek.
- Dołączył: 2011-07-19
- Miasto: Paris
- Liczba postów: 236
8 sierpnia 2011, 12:35
Ja bym gotowała razem :)
A siemię lniane zmielone jest w aptece chyba dwie paczki 7 zł, więc dość tanio ;)
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
8 sierpnia 2011, 12:39
ja gotuję razem,ale miele siemię w młynku do kawy;)
- Dołączył: 2009-02-26
- Miasto: Antarktyda
- Liczba postów: 2666
8 sierpnia 2011, 12:45
Razem, tylko najpierw dodawałam płatki, gotowałam 1-2 minuty, później dopiero łyżeczkę mielonego siemienia, mleko i gotowałam chwilę, do zagotowania mleka.
- Dołączył: 2011-08-01
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 49
8 sierpnia 2011, 15:30
Wyczytałam gdzieś, że zmielone siemię ma krótszą datę ważność. M.in dlatego wzięłam ziarna. Dziękuję za szybkie odpowiedzi :))