Temat: owsianka, a siemię lniane - jak łączyć?

To mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich :))

Dzisiaj na śniadanie postanowiłam, zjeść siemię lniane w ziarnach (innych niestety w sklepie nie znalazłam) z owsianką. Najpierw gotowałam 2 łyżeczki siemia lnianego (ok. 5-6 min), później dodałam do tego tłustego wywaru owsiankę (3 łyżki). Razem gotowałam jeszcze kilka minut. Moje pytanie: Czy powinnam odcedzić siemię i osobno zagotować owsiankę, a później dodać te ziarna? Owsianka po zrobieniu była dość oleista.
Gęsta lepsza;D
Lepiej razem - ten wywar z siemienia jest bardzo zdrowy i działa osłonowo na żołądek.
Lepiej razem - ten wywar z siemienia jest bardzo zdrowy i działa osłonowo na żołądek.
Ja bym gotowała razem :)
A siemię lniane zmielone jest w aptece chyba dwie paczki 7 zł, więc dość tanio ;)
ja gotuję razem,ale miele siemię w młynku do kawy;)
Razem, tylko najpierw dodawałam płatki, gotowałam 1-2 minuty, później dopiero łyżeczkę mielonego siemienia, mleko i gotowałam chwilę, do zagotowania mleka.
Wyczytałam gdzieś, że zmielone siemię ma krótszą datę ważność. M.in dlatego wzięłam ziarna. Dziękuję za szybkie odpowiedzi :))
Zdecydowanie ziarna!!!

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.