- Dołączył: 2011-03-22
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 2337
30 lipca 2011, 20:16
co myślicie o prędze wołowej? ile ma kcal tak w ogóle bo nigdzie nie mogę znaleźć? Zdrowa? a może lepiej jakieś inne miecho?? z czym najlepiej podawać?
pozdrawiam
30 lipca 2011, 20:18
Duszona czy pieczona myślę że ok.
Chociaż na diecie jadłbym inne mięso.
- Dołączył: 2011-07-30
- Miasto: Iława
- Liczba postów: 933
30 lipca 2011, 20:22
Czy ja wiem.. Na diecie to lepiej jeść z drobiu przetwory, bo takie to nawet smażone ci za bardzo nie zaszkodzą. ;p a z takiego wołu to moze byc sporo tłuszczu itp.. no ale raz na jakiś czas duszoną zjeść to nic sie nie stanie..
- Dołączył: 2010-12-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3810
30 lipca 2011, 20:23
Wszystko dla 100 g.
Kcal: 368
Białko: 20 g
Tłuszcz: 32 g
Węglowodany: 0
Faktycznie pręga jest mocno przerośnięta żyłkami tłuszczu i mozna ją uznać za odpowiednik karkówki wieprzowej. Nie podchodziłbym jednak do danych z tabel jako "kanonicznych", gdyż w zależności od metody hodowli zwierzęcia kaloryczność mięsa może się nawet mocno różnić.
- Dołączył: 2011-03-22
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 2337
30 lipca 2011, 20:24
no ale bez przesady nawet na diecie nie mozna chyba ograniczać się do samego drobiu - piersi z kurczaka;/
- Dołączył: 2010-12-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3810
30 lipca 2011, 20:25
> no ale bez przesady nawet na diecie nie mozna
> chyba ograniczać się do samego drobiu - piersi z
> kurczaka;/
Nawet jest to niewskazane.
- Dołączył: 2010-12-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3810
30 lipca 2011, 20:35
Każde mięso jest ok, jeśli nie śmierdzi rozkładem.
Z wieprzowiny najmniej kaloryczną masz polędwicę i schab, z wołowiny mięso pieczeniowe, polędwicę, ligawę oraz udziec, z drobiu piersi itp. Dziczyzna jest ogólnie chuda, choć zdarzają się tłuste kawałki. Jeśli chcesz by pręga straciła trochę kalorii upiecz ją w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Wytopiony tłuszcz możesz użyć do zrobienia sosu.