17 lipca 2011, 11:20
jak wazyc owoce te ktore zawieraja pestki czy groba skóre.
Dzis np. zważyłam banana cały mial 165 g a bez skorki 100 g.
Skorki, pestki to dodatkowe gramy a co za tym idzie kcal.
17 lipca 2011, 11:24
W łasciwie tak mysle ze skory czy pestki nie jemy wiec chyba nie trzeba tego liczyc.
17 lipca 2011, 11:25
tak właśnie miałam się pytać czy ty tego banana ze skórką jadłaś, że się pytasz :D
17 lipca 2011, 11:26
a co z arbuzem, brzoskwinia, nektatynka?
17 lipca 2011, 11:28
arbuza waże bez skóry - i tak zazwyczaj kroję go w kostki, aby było łatwiej jeść
a nektarynki czy brzoskwinie to już różnie - jak jem w całości, to i tak ważę. A jak kroję, to wtedy bez pestki. To już nie jest taka wielka różnica w kaloriach, aby się tym martwić
- Dołączył: 2010-03-02
- Miasto: Gliwice
- Liczba postów: 9455
17 lipca 2011, 12:02
eh wejdz sobie na strone ilewazy.pl tam bedziesz miec podane kcal dla owoca z pestka i bez;] po prostu np arbuz jesli wezmiesz i zwazysz jadalna czesc to 100 g bedzie mialo 30 kcal a jesli zwazysz arbuza ze skora to liczysz cos kolo 12 kcal na 100 g ale zjadasz oczywiscie jadanlna czesc.. mam nadzieje ,ze zrozumialas co mam na mysli..
17 lipca 2011, 20:15
Najprościej to chyba ważyć te części, które chce się zjeść. ;P Pestek przecież nie jesz ani skórki. ;)