Temat: jak wazyc

jak wazyc owoce te ktore zawieraja pestki czy groba skóre. 

Dzis np.  zważyłam banana cały mial 165 g a bez skorki 100 g. 

Skorki, pestki to dodatkowe gramy a co za tym idzie kcal. 


banana bez skórki
W łasciwie tak mysle ze skory czy pestki nie jemy wiec chyba nie trzeba tego liczyc. 
tak właśnie miałam się pytać czy ty tego banana ze skórką jadłaś, że się pytasz :D
a co z arbuzem, brzoskwinia, nektatynka?
arbuza waże bez skóry - i tak zazwyczaj kroję go w kostki, aby było łatwiej jeść
a nektarynki czy brzoskwinie to już różnie - jak jem w całości, to i tak ważę. A jak kroję, to wtedy bez pestki. To już nie jest taka wielka różnica w kaloriach, aby się tym martwić
eh wejdz sobie na strone      ilewazy.pl  tam bedziesz miec podane kcal dla owoca z pestka i bez;]  po prostu np arbuz jesli wezmiesz i zwazysz jadalna czesc to 100 g bedzie mialo 30 kcal a jesli zwazysz arbuza ze skora to liczysz cos kolo 12 kcal na 100 g ale zjadasz oczywiscie jadanlna czesc.. mam nadzieje ,ze zrozumialas co mam na mysli..
Najprościej to chyba ważyć te części, które chce się zjeść. ;P Pestek przecież nie jesz ani skórki. ;)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.