Temat: Jakich składników nie łączyc ze sobą??

Mam pytanie, bo niewiele widzę w necie na ten temat.
Słyszałem nie raz przykłady żeby nie łączyć np ogórków z pomidorami(znalazłem w necie i zgadza sie bo ogórki rozkładają witaminę C) Słyszałem jeszcze żeby kartofli nie łączyć z mięsem(ten problem mnie nie dotyczy, wiec nawet nie szukałem)

Znacie może więcej takich przykładów z wytłumaczeniem, lub jakieś pomocne strony dotyczące tematu??

Był już podobny temat: TUTAJ 

Pozwolicie, że zacytuję odpowiedź malutkanat:

,,Makaron + mięso
Węglowodany zawarte w makaronie mają niską kwasowość. Jeśli w żołądku napotkają białko mięsa, które wymaga bardzo kwaśnych soków żołądkowych, fermentują i powodują wzdęcia.

Jaja + ryby
Sałatka z tuńczykiem i jajkami? Lepiej zrezygnuj z jednego z tych składników: awidyna obecna w białku jajka neutralizuje witaminę H (biotynę) zawartą w tuńczyku i w makreli.

Ser + rośliny strączkowe
Ser jest bogaty w ważny dla kości wapń. Ale jeśli dodasz fasolę, stracisz wszystkie jego zalety, ponieważ ziarna roślin strączkowych zawierają substancje utrudniające przyswajanie wapnia.

Mleko + razowe dodatki
Wydaje się, że to para przyjazna zdrowiu, ale tak nie jest. Włókna razowych dodatków (płatków, kółeczek, kulek) sprawiają, że wapń z mleka gorzej sie wchlania.

Ser + mięso
Jedząc je razem, uzyskasz maksimum białka, ale przy okazji też tłuszczów nasyconych, złych dla organizmu. Ponadto fosfor, w który bogaty jest ser, ogranicza przyswajanie cynku z mięsa.

Warzywa + alkohol
Jeśli jesz zupę jarzynową, nie pij alkoholu. Utrudnia przyswajanie witaminy B1, obecnej np. w fasoli. To samo grozi Ci, jeśli przy piciu wina czy piwa będziesz pogryzać suszone owoce.

Jajka + ziemniaki
Zapiekanka z warzywami i jajkami jest wyborna, jednak nie z punktu widzenia żywieniowego. Bulwy zawierają szczawiany, które hamują przyswajanie wapnia i żelaza z jajka.

Kapusta + ryby
Wszystkie rodzaje kapustnych zawierają substancje, które ograniczają przyswajanie występującego w rybach morskich jodu, gwarantującego właściwe funkcjonowanie tarczycy.

Kawa + mleko
Kawa zawiera kwasy, wpływające na białko mleka, utrudniając trawienie. Dotyczy to też kawy cappuccino: ostry strumień gorącej pary wzmaga ten efekt i śniadanie zalega w żołądku."

Czerwone mięso i wino to ryzyko anemii

Starsze podręczniki zalecają podawać do wołowiny, wieprzowiny i dziczyzny wytrawne czerwone wino (młodsze nie są już tak rygorystyczne w doborze trunków).

Znawcy sztuki kulinarnej twierdzą, że smaki trunku i mięsa idealnie ze sobą współgrają. Jednak dietetycy nie są szczególnie zachwyceni takim połączeniem... Dlaczego?

Garbniki zawarte w winie ograniczają wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego, a bogatym źródłem tego pierwiastka życia jest właśnie czerwone mięso.

Herbata i ciasto powoduje stratę witaminy B1

Puszyste ciasto drożdżowe z mocną i aromatyczną herbatą koi skołatane nerwy? Nic bardziej błędnego.

Garbniki, nadające herbacie gorzkawy smak, działająGarbniki, nadające herbacie gorzkawy smak, działają na błonę śluzową przewodu pokarmowego i ograniczają wchłanianie białek oraz wiążą wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź i inne ważne dla organizmu biopierwiastki. Niszczą również witaminę B1, a ciasto drożdżowe jest wyjątkowo zasobnym jej źródłem. To ona decyduje o sprawnym działaniu układu nerwowego.


Ryba z olejem słonecznikowym oznacza szybsze starzenie organizmu

Ryby morskie są prawdziwym eliksirem młodości. Zawierają niezwykły składnik: kwasy tłuszczowe omega-3. Tłuszcz ten neutralizuje prostaglandyny, powodujące zmiany zapalne w stawach, choroby nowotworowe oraz zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego.

Swoistym rywalem omega-3 są kwasy omega-6 występujące w oleju słonecznikowym oraz kukurydzianym. Jeśli w organizmie jest dużo kwasów omega-6, a mało omega-3, te pierwsze tłumią korzystne działanie tych drugich.


Nie łącz też ryb z majonezem czy z sałatką z sosem winegret. Gdy kupujesz szprotki lub sardynki w puszce, wybieraj te w sosie własnym.

Ryb morskich z roślinami krzyżowymi
Kapusta, kalafior, brukselka, brokuły, soja oraz orzeszki ziemne zawierają substancje (goitrogeny), które utrudniają przyswajanie jodu. Tego pierwiastka często brakuje w diecie przyszłych mam – pij jodowaną wodę mineralną i używaj soli morskiej z dodatkiem jodu (tylko niewiele).
Dobra rada. Gotowanie neutralizuje goitrogeny – przez pierwsze cztery minuty nie przykrywaj garnka.

ielony groszek lub fasolka szparagowa – zamiast grochu, suszonej fasoli, soczewicy
W nasionach roślin strączkowych są cukry (oli-
gosacharydy), które rozkładają dopiero bakterie jelita grubego, powodując powstawanie gazów. Utrudniają również trawienie białka. Natomiast zielony groszek, fasolka szparagowa, skiełkowane nasiona soi i fasoli nie zawierają fermentujących cukrów, ponieważ tworzą się one podczas końcowego dojrzewania nasion.
Dobra rada. Suche nasiona zalej wrzątkiem, zostaw na blisko trzy godziny. Przed gotowaniem odlej wodę.

Suflet – zamiast surowej piany z białek
W surowym białku kurzym znajduje się tzw. substancja antyodżywcza – awidyna. Wiąże ona cenną witaminę H (biotynę) w nieprzyswajalne związki.
Dobra rada. Zrobienie owocowego sufletu nie jest trudne. Wystarczy ubitą z cukrem pianę z białek pomieszać np. z przecierem z jabłek lub marmoladą morelową, a potem zapiec. Do niektórych sufletów niezbędne jest dodanie łyżki mąki pszennej lub mąki ziemniaczanej.

Pieczone lub gotowane ryby – zamiast surowych (sushi)
Mięso ryb słodkowodnych i niektórych morskich zawiera enzym (tiaminazę), który rozkłada witaminę B1. Ginie on pod wpływem wysokiej temperatury, np. pieczenia.
Dobra rada. Wybieraj ryby z naturalnych łowisk i małe sztuki – takie zawierają mniej zanieczyszczeń metalami ciężkimi.

Chleb na zakwasie – zamiast białych bułeczek
W produktach zbożowych jest dużo kwasu fitynowego, który
obniża przyswajalność żelaza i innych składników mineralnych. Podczas pieczenia chleba z ciasta na zakwasie zwiększa się aktywność enzymu rozkładającego ten kwas.
Dobra rada. O chleb na zakwasie pytaj sprzedawcę. Na pierwszy rzut oka trudno go odróżnić od chleba na drożdżach.




Cytryna + mocna herbata
Czerwone mieso + czerwone wino
Ryby morskie + kapusta
Jajka + ziemniaki
Bialy ser + pomidor
Drozdzowe ciasto + mocna herbata
Miod + goraca herbata
Ziemniaki + maslo
Morskie ryby + olej slodnecznikowy
Zielony ogorek + pomidor

Wytlumaczenia dlaczego poszukaj sam.

zi0mus

u mnie w poście znajdzie :P

ogórków nie powinno się też łączyć z papryką - z tego samego powodu co z pomidorami

podobno nie powinno się łączyć w jednym posiłku kilku rodzajów białek - nie pamiętam już z jakiego powodu

nie łączy się wapnia z magnezem, bo one siebie na wzajem "wykluczają" - to zwłaszcza do osób, które biorą suplementy diety


http://www.przychodnia.pl/osteoporoza/index4.php3?s=3&d=15&t=4   Wg tej strony, a jest to strona typowo medyczna, magnez wpływa na lepsze przyswajanie wapnia, cytuję: 

["Przyswajaniu wapnia sprzyjają między innymi obecność w diecie cukru mlecznego (mleko) i jednoczesne spożycie magnezu. napisał(a):

 
["Magnez zawarty w pożywieniu umożliwia przyswajanie wapnia. napisał(a):

 

Tak, więc co do magnezu i wapnia to ja się nie zgadzam,  a bez wapnia się nie schudnie czyli to BARDZO ważne dla niektórych. 

 
Ja nie wyobrażam sobie innej surówki do ryby niż kiszonej kapusty albo jajka sadzonego bez ziemniaków:P
No ale cóż, codziennie tego nie jadam.
Alez mnie natchneliscie.... Juz zapisalam troche zeszytu i przegadalam z mama przez telefom 30min.... zeby jej powiedziec,czego z czym nie jesc.... Najbardziej zszokowal mnie pomidor z twarogiem! ;O
Pasek wagi
Kawa+mleko pierwsze slysze..ja tam pije codziennie kawe z mlekiem nie wyobrazam sobie dnia bez kawy z mlekiem i jednej lyzeczce cukru. To jest taka przyjemnosc jakiej nigdy sobie nie odmowie;)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.