30 czerwca 2011, 11:59
właśnie robię bułeczki no i wyrobiłam już ciasto z drożdżami, odstawiłam je do wyrośnięcia
i tu pojawia się pytanie
ile takie ciasto ma stać? i gdzie?
i w ogóle czy macie jakies dobre rady jeśli chodzi o takie różne wypieki z drożdżami? bo przyznam że mam z nimi do czynienia po raz 1 ;)
30 czerwca 2011, 12:05
w misce przykryte sciereczka zeby nie wyschło , w cieple, bez przeciagów i tak z godzinke :)
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
30 czerwca 2011, 12:07
godzinka pod ręczniczkiem
30 czerwca 2011, 12:07
powinno stać około godz. w ciepłym miejscu :) ja np. gdy nagrzewam piekarnik to stawiam je obok i wtedy szybciej mi wyrasta :)
i gdy wyrabiam ciasto drożdżowe to dodaje takiej cieplejszej wody/mleka wtedy drożdże szybciej reagują
- Dołączył: 2010-07-20
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 5711
30 czerwca 2011, 12:46
ja zawsze zostawiam na 2-3 godziny, owijam w folię, potem w ręcznik i chowam pod kołdrę xD
wtedy są mega puszyste! i pamiętaj, żeby nie zagniatać ich drugi raz!
tylko obnoś się z nimi delikatnie bo wyrośnięciu, żeby efekt puszystości pozostał.