Temat: sernik na zimno dr oetker

Skład: Preparat tłuszczowo-białkowy: tłuszcz kokosowy i palmowy utwardzony, mleko w proszku odtłuszczone, emulgator: E 472a, syrop glukozowy, cukier. Przygotowanie: Wersja podstawowa: przygotować 600 ml schłodzonego mleka. 1. Do wysokiego naczynia wlać mleko, wsypać masę sernikową i miksować 5 min. na najwyższych obrotach. 2. Przełożyć do tortownicy (Ø 24 cm) i wstawić do lodówki na ok. 1 h. Na 15 min. przed podaniem ciasto wyjąć z lodówki. 
Opakowanie: 193 g

Wartości odżywcze na 100 g produktu:
Energia: 610 kJ / 145 kcal
Białko: 5.3 g
Tłuszcz: 4.2 g
Weglowodany ogólem: 21.3 g

jak obliczyć ile będzie miał cały gotowy sernik ??
100 g - 145 kcal
193 g - x
x = 145x193/100 = 279,85 kcal.

 100gram- 145 kcal, ale to jest gotowego produktu

a 193 g to suchy proszek bez mleka

Pasek wagi
zważ sobie gotowy sernik i zrób równanie w tym stylu, co Adveenture.
tylko że właśnie nie mam wagi kuchennej ;/
aaa no faktycznie.

No to my Ci chyba tego nie zważymy, prawda?
Oszacuj na oko.
zrób proporcję ale dodaj mleko do obliczeń, 600 ml około 600g?
czyli mogę to policzyć jako proszek (193 g) + mleko (600 g) czyli 793 g gotowego produktu * 145 kcal/ 100 g ? czyli że wyszłoby że całość ma ok 1150 kcal . Dobrze to licze?
wg mnie właśnie 1150 kcal ma całość
ja mam ten sernik wyliczony w calosci,bo go zawsze jem;)Musialabym poszukac notatek,ale widze jak sama to policzylas i jest dobrze na 100%!:))

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.