- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
5 czerwca 2011, 07:26
sprawa wygląda nastepująco. Obecnie prowadze diete 1200kcal. Niestety czuje ze zaczyna mi sie ona NUDZIĆ (w przeszlosci miałam taka sytuacje, i nie zmienilam diety co okazało sie błedem bo potem wszystko sie posypało jak domek z kart/ ale nie po to tu jestem zeby sie spowiadac)
WIEC MAM POMYSL TAKI BY NA OKRES 7-14 DNI PRZERZUCIC SIE NA INNA DIETE, A PÓŹNIEJ ZNOW WRÓCIC DO 1200KCAL.
Moje pytanie brzmi - na jaką diete? Znalazlam dwa ciekawe przepisy na internecie, które tutaj wrzucam. Bardziej obstawiam za dieta 7dniową, choc obawiam sie tego RYŻOWEGO DNIA...
CO MI DORADZACIE? KTORAŚ Z TYCH DIET? CZY MACIE INNY POMYSŁ?
Dieta 7 dni
Stosowanie tej diety przez siedem dni pozwala zrzucić nawet i do 3 kilogramów. Opiera się ona głównie na produktach, które są stosowane w programach biologicznej odnowy. Dieta dostarcza organizmowi niezbędnych składników mineralnych i witamin, przez co nasz organizm zwiększa przemianę materii, a tym samym likwiduje toksyny i rozpoczyna spalanie nagromadzonego tłuszczu. Skuteczność tego harmonogramu żywieniowego jednak jest kwestią indywidualną. Każdy człowiek bowiem inaczej reaguje na przedstawione poniżej produkty. Nie możemy liczyć, iż w każdym przypadku przyniesie ona takie same rezultaty.
Składniki, które zostały wykorzystane, chodzi tutaj przede wszystkim o truskawki, to owoce sezonowe. Niestety w trakcie zimy trudno je zdobyć lub są bardzo drogie. Dlatego też dieta nie sprawi większych problemów, jeśli stosowana będzie w okresie zbiorów owoców i warzyw. Dzienne jadłospisy tego planu żywienia zostały stworzone w oparciu o wykorzystanie danych składników. By uzyskać możliwie jak najlepsze rezultaty należy opierać się na produktach proponowanych w danym dniu.
Dzień I - główny składnik to ryż
Śniadanie: 100 g gotowanego ryżu, garść truskawek, 150 g jogurtu owocowego
Obiad: 15 dag gotowanej piersi z indyka, 100 g gotowanego ryżu, 20 dag ugotowanych brokułów, 1 średniej wielkości strąk papryki
Kolacja: 100 g gotowanego ryżu, 4 łyżki odtłuszczonego serka waniliowego homogenizowanego, garść truskawek
Dzień II - główny składnik to mleko
Śniadanie: 375 ml mleka 0,5% tłuszczu, które miksujemy z 1 bananem, do tego 4 łyżki stołowe płatków kukurydzianych, 15 dag serka waniliowego homogenizowanego odtłuszczonego
II śniadanie: 375 ml mleka 0,5% tłuszczu, które miksujemy z 1 bananem
Obiad: 375 ml mleka 0,5% tłuszczu, które miksujemy z 1 bananem, do tego 15 dag pieczonej piersi kurczaka, 4 liście sałaty z sosem z 2 łyżek stołowych jogurtu naturalnego 0%
Kolacja: 375 ml mleka 0,5% tłuszczu, które miksujemy z 1 bananem, 2 kromki chleba z dżemem
Dzień III - główny składnik to brokuły
Śniadanie: 10 dag ugotowanych brokułów, kilka plasterków pomidora z posiekaną cebulą, 1 jajo ugotowane na twardo, 250 ml wody mineralnej z dodatkiem 3 łyżek stołowych soku z cytryny
Obiad: 4 łyżki stołowe ryżu, 20 dag gotowanych brokułów, 250 ml soku z kiszonej kapusty
Kolacja: 250 ml wody mineralnej z dodatkiem 3 łyżek stołowych soku z cytryny, sałatka wykonana z: ? puszki czerwonej fasoli konserwowej, 10 dag ugotowanych brokułów, 1 małej łyżeczki oliwy z oliwek, soli i pieprzu
Dzień IV - główny składnik to owoce morza
Śniadanie: 250 ml naparu z 2 małych łyżeczek alg zalanych wrzątkiem (algi są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością), sałatka wykonana z: kiwi, pomarańczy, ? jabłka, 2 łyżek stołowych płatków kukurydzianych, 3 łyżek stołowych jogurtu naturalnego
Obiad: 250 ml naparu z alg, 20 dag duszonego dorsza z dowolną ilością sałaty zielonej i odrobiną octu winnego
Kolacja: 250 ml naparu z alg, 20 dag pieczonego w fasoli pstrąga ze szpinakiem
Dzień V - główny składnik to ziemniaki
Śniadanie: 1 duży ugotowany ziemniak z 1 łyżką stołową szczypiorku, 250 ml soku z dowolnego rodzaju jarzyn
Obiad: 250 ml soku pomidorowego, 2 średniej wielkości ugotowane ziemniaki, które zapiekamy z plastrem sera żółtego light i 1 łyżką stołową natki pietruszki
Kolacja: 250 ml soku wyciśniętego z dowolnych jarzyn, 1 średniej wielkości ziemniak zapieczony z 1 łyżką stołową szczypiorku
Dzień VI - główny składnik to koktajl warzywny
Śniadanie: 15 dag chudego białego twarogu, sok z: 6 marchewek, 3 łodyg selera naciowego i szpinaku
II śniadanie: sok z: 6 marchewek, 3 łodyg selera naciowego i 1 pomidora
Obiad: 10 dag pieczonej piersi indyczej, 5 łyżek stołowych ugotowanej marchewki, sok z: 6 marchewek, 3 łodyg selera naciowego i 1 pietruszki
Kolacja: 2 kromki pieczywa z szynką, 2 liście zielonej sałaty, sok z: 6 marchewek, 3 łodyg selera naciowego i bazylii
Dzień VII - główny składnik to owoce cytrusowe
Śniadanie: 250 ml wyciśniętego soku z pomarańczy, 15 dag jogurtu naturalnego 0%, dowolna ilość mandarynek
Obiad: 250 ml świeżo wyciśniętego soku z grejpfrutów, 25 dag surówki z dowolnych owoców cytrusowych, 15 dag gotowanej piersi z kurczaka
Kolacja: 250 ml świeżo wyciśniętego soku z grejpfrutów, 1 kromka pieczywa razowego z 1 plasterkiem szynki drobiowej i 1 liściem zielonej sałaty, dowolna ilość mandarynek
By efekty diety utrzymały się po zakończeniu kuracji, należy wybrać jeden dzień w każdym kolejnym tygodniu, w którym zastosujemy jeden z przedstawionych powyżej jadłospisów. To zapewni naszemu organizmowi niezbędne składniki, dzięki którym utrzymamy niski poziom toksyczności w naszym organizmie, a co za tym idzie nasze samopoczucie będzie dużo lepsze.
Jeśli zależy nam na lekkim i zdrowym programie żywieniowym, dieta jogurtowa jest z pewnością odpowiednim wyborem. Zawarte w jogurtach żywe kultury bakterii znacznie usprawniają proces trawienia. Nasze menu jest bogate w witaminy, łatwo przyswajalne białko, fosfor oraz wapń. Dieta jogurtowa pozwala zrzucać zbędne kilogramy jedząc zdrowe i smaczne produkty. Stosując się do zaleceń, w krótkim czasie poczujemy się lżej, przy zachowaniu świetnego samopoczucia.
Dieta jogurtowa to program dwutygodniowy. Jego zalety z pewnością górują nad ujemnymi stronami diety. Właściwie, jedyną niedogodnością jest kwestia finansowa ? każdego dnia należy zaopatrzyć się w różnego rodzaju jogurty. Dieta po kilku dniach może się wydać lekko monotonna, jednak krótki czas jej trwania z pewnością nam to zrekompensuje. Korzyści płynące ze stosowania tego programu są z pewnością warte poświęceń ? w ciągu 14 dni możemy zrzucić aż 6 kilogramów. Niewątpliwą zaletą tej metody odchudzającej jest jej bezpieczeństwo. Nasz organizm jest zaopatrywany we wszelkie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki odżywcze. Stosując dietę jogurtową, nie czujemy się głodni.
Przejdźmy do głównych założeń programu. Najistotniejsze jest, aby spożywane przez nas jogurty zawierały żywe kultury bakterii, które, jak już wspomnieliśmy, ułatwiają i przyspieszają przemianę materii. Nie musimy ograniczać się jedynie do jogurtów naturalnych ? możemy bez obaw jeść także te owocowe, zarówno beztłuszczowe, jak o normalnej zawartości tego składnika pokarmowego. Oczywiście, dieta dopuszcza spożywanie również innych produktów, a jest to m.in. pieczywo, warzywa i owoce. Już po trzech dniach stosowania programu można dostrzec pierwsze jego efekty w postaci uczucia lekkości i dobrego samopoczucia. Dodatkowo, dieta jest świetną metodą na oczyszczenie organizmu z toksyn i ubocznych produktów przezmiany materii.
Główne zalety jogurtu i potraw na bazie jogurtu:
Zawartość witamin A, B1, B2 i niacyny, które regulują przemianę materii, podwyższają odporność, wzmacniają system nerwowy, pomagają zmniejszyć zmęczenie i osłabienie
Zawartość łatwo przyswajalnego białka niezbędnego w procesie budowy komórek, wytwarzania hormonów i enzymów oraz prawidłowego funkcjonowania organizmu
Zawartość wapnia niezbędnego do budowy zębów i kości (u dzieci) oraz utrzymania równowagi masy kostnej (u dorosłych)
Są niskokaloryczne ? można spożywać je bez obaw jako przekąski między głównymi posiłkami
Przykładowy jadłospis:
Śniadanie
Wariant I:: banan, 150 g owocowego jogurtu z 5 łyżkami muesli.
Wariant II: pól grapefruita, kromka chleba z dżemem lub marmoladą, 150 g jogurtu śliwkowego.
Wariant III: 2 mandarynki, 150 g truskawkowego jogurtu, 2 łyżki pszennych otrębów.
Wariant IV: jabłko, 2 kanapki z szynką drobiową, 150 g naturalnego jogurtu.
Wariant V: jabłko, 150 g jogurtu owocowego z łyżką pestek dyni.
Objad
Wariant I:: gotowane na parze warzywa (np. marchew, groszek, brokuły, kalafior), szklanka ugotowanego na sypko ryżu polanego naturalnym jogurtem naturalnym i posypanego natką pietruszki.
Wariant II: kotlet schabowy (bez panierki), pół szklanki makaronu ugotowanego al dente, duży pomidor pokrojony w plastry z dodatkiem sosu jogurtowego (cztery łyżki naturalnego jogurtu, sól, pieprz, pół łyżeczki bazylii), sałatka z połówki awokado z dodatkiem 50 g owocowego jogurtu 0% tłuszczu.
Wariant III: 2 gotowane ziemniaki, niewielki kawałek piersi z kurczaka (smażona na łyżce oliwy), około 250 g gotowanego kalafiora, 150 g naturalnego jogurtu.
Wariant IV: 2 gotowane ziemniaki, niewielki kawałek piersi z indyka (smażona na łyżce oliwy), surówka z marchwi i jabłka, około 100 g fasolki szparagowej, 150 g naturalnego jogurtu.
Wariant V: 2 gotowane ziemniaki, niewielki kawałek rybnego filetu rybnego (gotowany na parze z różnymi jarzynami), 200 g surówki z białej kapusty z dodatkiem soku cytrynowego, 150 g naturalnego jogurtu.
Kolacja
Wariant I:: kromka chleba (graham) posmarowanego cienko margaryną, połowa papryki, pomidor, połowa papryki, 150 g jogurtu naturalnego.
Wariant II: kromka chleba typu graham, 175 g jogurtu naturalnego z dodatkiem połowy papryki i natką pietruszki.
Wariant III: kromka chleba razowego posmarowanego cienko margaryną, 2 kawałki chudego białego sera, 15o g naturalnego jogurtu, pół grapefruita.
Wariant IV: pół pomarańczy, 3 kiwi, 50 g naturalnego jogurtu.
Wariant V: 100 g twarożku z chudego białego sera z dodatkiem 150 g owocowego jogurtu, sałatka: jajko na twardo, około 100 g gotowanych brokuł, pół papryki, pół małej czerwonej cebuli.
Między trzema podstawowymi posiłkami możemy sobie pozwolić na niewielkie drugie śniadanie i podwieczorek. Powinny się one składać z jogurtu z owocami lub warzywami. Dania możemy dowolnie komponować na bazie podanych wyżej składników tak, aby przez 14 dni trwania diety urozmaicić menu. Pamiętajmy o piciu co najmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie.
Jak widać, dieta jogurtowa jest prostym i szybkim sposobem na zrzucenie zbędnych kilogramów. Jej największą zaletą jest bezpieczeństwo i różnorodność składników odżywczych dostarczanych organizmowi. Aby uniknąć efektu jojo po zakończeniu programu, należy unikać niezdrowej, wysoko przetworzonej i kalorycznej żywności a także prowadzić zdrowy styl życia.
5 czerwca 2011, 14:19
to dobrze, że masz nad tym kontrole. Życzę powodzenia ;)
A swoją drogą w jakim czasie zgubiłaś te 10 kg ?
5 czerwca 2011, 14:36