- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
22 lipca 2024, 12:48
pytanie czy lubicie, robicie i gdzie kupujecie rybę? Chciałabym zrobić sama sushi gunkan z surowego tuńczyka, widziałam,że sprzedają online tuńczyka i łososia klasy sushi, tylko nie wiem czy on już jest przemrożny czy sama mam przemrozić i czy zwykła zamrażarka wystarczy?
edit.
ok, znalazłam w jednym ze sklepów informacje,że jak jest ryba klasy sashimi to ona jest zamrożona i już pokrojona bo takie są wymogi.
Edytowany przez Beiba 22 lipca 2024, 16:38
22 lipca 2024, 13:34
Pytanie, czy chcesz sama pokroić rybę na sashimi/ sushi, czy kupić jakieś gotowe porcje? Bo w Polsce akurat jest najlepszy na Europę supplier bluefin tuna, ale to bardzo drogi interes, i bardziej się zastanawiam, czy masz odpowiedni nóż i technikę krojenia?
22 lipca 2024, 16:02
Tuńczyk bluefin jest bardzo drogi, ponieważ grozi wyginięciem więc lepiej zdecydować się na yellowfin, który też jest smaczny.
Edit. Jeżeli chodzi o PL to ciężko mi doradzić dobrego dostawcę ryb do sushi, ale faktycznie warto kupić rybę, która przyjdzie zamrożona, odmrozić ją samemu i po odmrożeniu przechowywać ją poniżej 8 stopni i przechowywać ją po odmrożeniu nie dłużej niż dwa dni jeżeli ryba jest surowa po tym terminie ewentualnie można ją ugotować.
Edytowany przez Udzicha 22 lipca 2024, 16:07
22 lipca 2024, 16:19
Pytanie, czy chcesz sama pokroić rybę na sashimi/ sushi, czy kupić jakieś gotowe porcje? Bo w Polsce akurat jest najlepszy na Europę supplier bluefin tuna, ale to bardzo drogi interes, i bardziej się zastanawiam, czy masz odpowiedni nóż i technikę krojenia?
głównie to myślę o zrobieniu gunkana z siekanym tuńczykiem. Jadłam taki za granicą i bardzo mi smakował,a w Polsce nie widziałam żeby go przygotowywali.