Temat: Sushi, sashimi, robienie samemu

pytanie czy lubicie, robicie i gdzie kupujecie rybę? Chciałabym zrobić sama sushi gunkan z surowego tuńczyka, widziałam,że sprzedają online tuńczyka i łososia klasy sushi, tylko nie wiem czy on już jest przemrożny czy sama mam przemrozić i czy zwykła zamrażarka wystarczy?

edit. 

ok, znalazłam w jednym ze sklepów informacje,że jak jest ryba klasy sashimi to ona jest zamrożona i już pokrojona bo takie są wymogi.

Pytanie, czy chcesz sama pokroić rybę na sashimi/ sushi, czy kupić jakieś gotowe porcje? Bo w Polsce akurat jest najlepszy na Europę supplier bluefin tuna, ale to bardzo drogi interes, i bardziej się zastanawiam, czy masz odpowiedni nóż i technikę krojenia? 


Tuńczyk bluefin jest bardzo drogi, ponieważ grozi wyginięciem więc lepiej zdecydować się na yellowfin, który też jest smaczny.

Edit. Jeżeli chodzi o PL to ciężko mi doradzić dobrego dostawcę ryb do sushi, ale faktycznie warto kupić rybę, która przyjdzie zamrożona, odmrozić ją samemu i po odmrożeniu przechowywać ją poniżej 8 stopni i przechowywać ją po odmrożeniu nie dłużej niż dwa dni jeżeli ryba jest surowa po tym terminie ewentualnie można ją ugotować.

Himawari napisał(a):

Pytanie, czy chcesz sama pokroić rybę na sashimi/ sushi, czy kupić jakieś gotowe porcje? Bo w Polsce akurat jest najlepszy na Europę supplier bluefin tuna, ale to bardzo drogi interes, i bardziej się zastanawiam, czy masz odpowiedni nóż i technikę krojenia? 

głównie to myślę o zrobieniu gunkana z siekanym tuńczykiem. Jadłam taki za granicą i bardzo mi smakował,a w Polsce nie widziałam żeby go przygotowywali.

Nie wiem skąd jesteś ale w Wawie bez problemu dostaniesz w izumi sushi, kago sushi czy tensushi. Ze swojej strony polecam Japonki - nie mają co prawda gunkanu z tuńczykiem ale pyszne nigiri się znajdzie.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.