- Dołączył: 2010-10-07
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1083
21 maja 2011, 22:27
nie moge zrozumiec czemu wedzona ryba czy kurczak maja wiecej kalori od zwyklego kurczaka czy ryby?
Edytowany przez ramayana (moderator) 21 maja 2011, 22:46
21 maja 2011, 22:31
a nie są czymś smarowane ?
21 maja 2011, 22:32
Jeśli zdejmiesz skórę to nie ma różnicy.
- Dołączył: 2010-10-07
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1083
21 maja 2011, 22:45
no skorki to ja nie jem. no chyba nie smaruja wedzi cie chyba po prostu nad ogniem ? czy nie ? :P
- Dołączył: 2010-12-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3810
21 maja 2011, 22:49
Podczas wędzenia ryba/mięso/ser traci wodę, przez co jego masa się zmniejsza, a więc kalorie na 100 g rosną, bo kiedy woda odparuje, produkt może pomieścić więcej składników odżywczych w mniejszej masie. Są jednak wyjątki - np. łosoś wędzony ma mniej kalorii niż swieży (chyba tak samo jest z boczkiem, ale nie jestem pewien).
- Dołączył: 2010-08-24
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 1044
21 maja 2011, 22:55
a tłuszcz się nie wytapia z boczku?
- Dołączył: 2010-09-27
- Miasto: Brussel
- Liczba postów: 13213
21 maja 2011, 22:57
ja jem okolo 180 gram makreli dziele ja na rano i na wieczor i ma tylko 276 KCAL
- Dołączył: 2010-12-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3810
21 maja 2011, 23:01
> a tłuszcz się nie wytapia z boczku?
Tego nie wiem, bo z wędzonymi produktami jest różnie. Z łososia podczas wędzenia tłuszcz się wytapia, przez co ma mniej kalorii niż świeży, z kolei np. w makreli tłuszcz zostaje, tylko traci się woda, przez co ryba ma więcej kalorii. Musiałby wypowiedzieć się ktoś o dużej wiedzy na temat procesu obróbki żywności jakim jest wędzenie. W każdym razie świeży boczek wg tabel ma 510 kcal/100 g, a wędzone z sklepów z podanymi wartościami mają ok. 200-300 kcal.
21 maja 2011, 23:22
ale np. makrela wedzona jest zdrowa no i pyszna :) W rozsadnych ilosciach jest super!