Temat: czemu produkty wędzone tuczą?

nie moge zrozumiec czemu wedzona ryba czy kurczak maja wiecej kalori od zwyklego kurczaka czy ryby?
Pasek wagi
a nie są czymś smarowane ?
Jeśli zdejmiesz skórę to nie ma różnicy.
no skorki to ja nie jem. no chyba nie smaruja wedzi cie chyba po prostu nad ogniem ? czy nie ? :P
Pasek wagi
Podczas wędzenia ryba/mięso/ser traci wodę, przez co jego masa się zmniejsza, a więc kalorie na 100 g rosną, bo kiedy woda odparuje, produkt może pomieścić więcej składników odżywczych w mniejszej masie. Są jednak wyjątki - np. łosoś wędzony ma mniej kalorii niż swieży (chyba tak samo jest z boczkiem, ale nie jestem pewien).
 a tłuszcz się nie wytapia z boczku?
ja jem okolo 180 gram makreli dziele ja na rano i na wieczor i ma tylko 276 KCAL
Pasek wagi
>  a tłuszcz się nie wytapia z boczku?

Tego nie wiem, bo z wędzonymi produktami jest różnie. Z łososia podczas wędzenia tłuszcz się wytapia, przez co ma mniej kalorii niż świeży, z kolei np. w makreli tłuszcz zostaje, tylko traci się woda, przez co ryba ma więcej kalorii. Musiałby wypowiedzieć się ktoś o dużej wiedzy na temat procesu obróbki żywności jakim jest wędzenie. W każdym razie świeży boczek wg tabel ma 510 kcal/100 g, a wędzone z sklepów z podanymi wartościami mają ok. 200-300 kcal.
ale np. makrela wedzona jest zdrowa no i pyszna :) W rozsadnych ilosciach jest super!

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.