Temat: Erytrytol

Cześć dziewczyny,

Możecie polecić jakiś sprawdzony? Kupiłam na próbę jakiś w sklepie z odżywkami ale niestety słodyczy to on nie ma za grosz :(

Pasek wagi

caracara napisał(a):

PhoenixRising napisał(a):

Cześć dziewczyny,

Możecie polecić jakiś sprawdzony? Kupiłam na próbę jakiś w sklepie z odżywkami ale niestety słodyczy to on nie ma za grosz :(

Hej, używam długo tego z Sante Skarby Ziemi, w beżowo-pomarańczowym opakowaniu. W Lidlu w wawie kosztuje około 11zł za 250g. Ale mi też w herbacie nie pasuje, używam miodu :(

a w wypiekach, przetworach daje rade?

Pasek wagi

PhoenixRising napisał(a):

caracara napisał(a):

PhoenixRising napisał(a):

Cześć dziewczyny,

Możecie polecić jakiś sprawdzony? Kupiłam na próbę jakiś w sklepie z odżywkami ale niestety słodyczy to on nie ma za grosz :(

Hej, używam długo tego z Sante Skarby Ziemi, w beżowo-pomarańczowym opakowaniu. W Lidlu w wawie kosztuje około 11zł za 250g. Ale mi też w herbacie nie pasuje, używam miodu :(

a w wypiekach, przetworach daje rade?

Daje radę, ale za którymś razem, żeby trafić ile wsypać. W serniku na zimno super, w ciastach pieczonych loteria. Ale może dlatego że moje umiejętności nie są na wysokim poziomie 😓 ale żaden inny słodzik nie pasuje. Warto popróbować. 

caracara napisał(a):

PhoenixRising napisał(a):

Cześć dziewczyny,

Możecie polecić jakiś sprawdzony? Kupiłam na próbę jakiś w sklepie z odżywkami ale niestety słodyczy to on nie ma za grosz :(

Hej, używam długo tego z Sante Skarby Ziemi, w beżowo-pomarańczowym opakowaniu. W Lidlu w wawie kosztuje około 11zł za 250g. Ale mi też w herbacie nie pasuje, używam miodu :(

dla mnie z kolei wszędzie gdzie da się rozpuścić we wrzątku- czyli herbata, kawa, lemoniada czy nawet jako dodatek do podkręcenia sosu pomidorowego- kompletnie nie ma żadnej różnicy w porównaniu do cukru. Czyli tam gdzie łatwo się rozpuszcza.

idealny do przetworow jeśli ma okazję się zagotować (ja robię z nim akurat salsę paprykowa i wychodzi super, ale wnioskuję że tak samo byłoby dla dżemu jak i przetworów w zalewy octowej- do niej też sprawdza się perfekcyjnie)

jeśli chodzi o ciasta to jest trudnym produktem- przykładowo robię fit brownie, i staram się chociaż częściowo rozpuścić w czymś erytrytol, bo wtedy wychodzi bardzo fajny efekt(np. rozpuścić w kawie, w czekoladzie topiąc) 

Z kolei przy dodaniu go do sernika, gdzie nie bardzo mam w czym go wcześniej "podgrzać" efekt jest średni- np. przy serniku nowojorskim doszłam już do tego że max połowę cukru zastępuje erytrytolem, połowę normalny cukier i wychodzi super. Z samym erytrytolem ma ten lodowy posmak o którym wielokrotnie na forum dziewczyny pisały🙈

moja koleżanka próbowała ksylitolu erytrytolu... no nic jejkubki smakowe nie polubiły. Mam wrażenie że albo się lubi albo nie. Bo ja kupuje jakiejkolwiek firmy i każda smakuje tak samo

Wszystko mam z Mk nutrition i polecam (jak ktoś ogranicza węgle to mieszanki chlebowe mają naprawdę smaczne). Może masz kryzys bo jeszcze organizm nie przyzwyczaił się do odstawienia cukru? Ze słodzikiem takim czy innym smak nigdy nie będzie taki sam jak z cukrem. Mk nutrition ma jeszcze erevie- połączenie erytrytolu i stewii. Mi podpasowało, ale sam erytrytol też lubię. 


Pasek wagi

sacria napisał(a):

caracara napisał(a):

PhoenixRising napisał(a):

Cześć dziewczyny,

Możecie polecić jakiś sprawdzony? Kupiłam na próbę jakiś w sklepie z odżywkami ale niestety słodyczy to on nie ma za grosz :(

Hej, używam długo tego z Sante Skarby Ziemi, w beżowo-pomarańczowym opakowaniu. W Lidlu w wawie kosztuje około 11zł za 250g. Ale mi też w herbacie nie pasuje, używam miodu :(

dla mnie z kolei wszędzie gdzie da się rozpuścić we wrzątku- czyli herbata, kawa, lemoniada czy nawet jako dodatek do podkręcenia sosu pomidorowego- kompletnie nie ma żadnej różnicy w porównaniu do cukru. Czyli tam gdzie łatwo się rozpuszcza.

idealny do przetworow jeśli ma okazję się zagotować (ja robię z nim akurat salsę paprykowa i wychodzi super, ale wnioskuję że tak samo byłoby dla dżemu jak i przetworów w zalewy octowej- do niej też sprawdza się perfekcyjnie)

jeśli chodzi o ciasta to jest trudnym produktem- przykładowo robię fit brownie, i staram się chociaż częściowo rozpuścić w czymś erytrytol, bo wtedy wychodzi bardzo fajny efekt(np. rozpuścić w kawie, w czekoladzie topiąc) 

Z kolei przy dodaniu go do sernika, gdzie nie bardzo mam w czym go wcześniej "podgrzać" efekt jest średni- np. przy serniku nowojorskim doszłam już do tego że max połowę cukru zastępuje erytrytolem, połowę normalny cukier i wychodzi super. Z samym erytrytolem ma ten lodowy posmak o którym wielokrotnie na forum dziewczyny pisały?

robie wszystko na eryt. nikt sie nigdy nie zorientował ze to nie zwykły cukier.a pieke duzo 

Angelofdeath napisał(a):

Wszystko mam z Mk nutrition i polecam (jak ktoś ogranicza węgle to mieszanki chlebowe mają naprawdę smaczne). Może masz kryzys bo jeszcze organizm nie przyzwyczaił się do odstawienia cukru? Ze słodzikiem takim czy innym smak nigdy nie będzie taki sam jak z cukrem. Mk nutrition ma jeszcze erevie- połączenie erytrytolu i stewii. Mi podpasowało, ale sam erytrytol też lubię. 

to raczej nie to. Herbaty już od dawna nie słodzę, więc powinnam poczuć cokolwiek ;p

Pasek wagi

joannaX1989 napisał(a):

moja koleżanka próbowała ksylitolu erytrytolu... no nic jejkubki smakowe nie polubiły. Mam wrażenie że albo się lubi albo nie. Bo ja kupuje jakiejkolwiek firmy i każda smakuje tak samo

To jest kwestia przyzwyczajenia. Jak się przerzuciłam z cukru na stewię, to wyczuwałam ten dziwny posmak i wiecznie mi się coś wydawało niedosłodzone. Teraz już się przyzwyczaiłam i jak w gościach słodzę cukrem to mi się wszystko wydaje w ciul słodkie i mdłe. Jak szukam przepisu na ciasto w necie, albo od kogoś dostaję, to od razu muszę zmniejszyć cukier o połowę, bo inaczej jest dla mnie niejadalne. Jakbym jadła miód. A i tak piekę na trzcinowym, który wydaje mi się mniej słodki niż biały. A kiedys dużo słodziłam, więc da się, ale fakt, że na początku trzeba się trochę przemęczyć, bo to często są smaki inne niż ma biały cukier  - nawet nie pod kątem samej intensywności słodyczy, tylko ogólnie posmaku.

Pasek wagi

sacria napisał(a):

caracara napisał(a):

PhoenixRising napisał(a):

Cześć dziewczyny,

Możecie polecić jakiś sprawdzony? Kupiłam na próbę jakiś w sklepie z odżywkami ale niestety słodyczy to on nie ma za grosz :(

Hej, używam długo tego z Sante Skarby Ziemi, w beżowo-pomarańczowym opakowaniu. W Lidlu w wawie kosztuje około 11zł za 250g. Ale mi też w herbacie nie pasuje, używam miodu :(

dla mnie z kolei wszędzie gdzie da się rozpuścić we wrzątku- czyli herbata, kawa, lemoniada czy nawet jako dodatek do podkręcenia sosu pomidorowego- kompletnie nie ma żadnej różnicy w porównaniu do cukru. Czyli tam gdzie łatwo się rozpuszcza.

idealny do przetworow jeśli ma okazję się zagotować (ja robię z nim akurat salsę paprykowa i wychodzi super, ale wnioskuję że tak samo byłoby dla dżemu jak i przetworów w zalewy octowej- do niej też sprawdza się perfekcyjnie)

jeśli chodzi o ciasta to jest trudnym produktem- przykładowo robię fit brownie, i staram się chociaż częściowo rozpuścić w czymś erytrytol, bo wtedy wychodzi bardzo fajny efekt(np. rozpuścić w kawie, w czekoladzie topiąc) 

Z kolei przy dodaniu go do sernika, gdzie nie bardzo mam w czym go wcześniej "podgrzać" efekt jest średni- np. przy serniku nowojorskim doszłam już do tego że max połowę cukru zastępuje erytrytolem, połowę normalny cukier i wychodzi super. Z samym erytrytolem ma ten lodowy posmak o którym wielokrotnie na forum dziewczyny pisały?

Ja swego czasu pytałam tu właśnie o ten posmak. Ostatecznie do ciast też stosuję proporcje pół na pół ze zwykłym cukrem i wtedy smak jest już OK, nikt nie czuje różnicy względem tradycyjnego wypieku. Myślę, że taka granica to 40% cukru i 60% erytrytolu. Raz spróbowałam też wymieszać w mniej więcej równych proporcjach cukier, erytrytol i ksylitol i też było w porządku.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.