Temat: Jedzenie, zgaga, dyskomfort.

Witam. Zauważyłam, że ciągle mam zgagę i to dla tego podjadam ciągle.. Czuję okropnie pieczenie w przełyku mniej więcej po godzinie od zjedzenia czegoś. Jak sobie z tym radzić ? Dodam, że po pieczywie pszennym nie mam czegoś takiego a po pełnoziarnistym mam. Może coś poradzicie? Dodam,  że ja nie jem posiłków gotowych. Jem warzywa, owoce, pełnoziarniste makarony, pełnoziarniste pieczywo. Nie używam soli, ani nie spożywam pikantnych potraw.

Ja też miałam zgagę po każdym posiłku. Okazało się, że jem za dużo ostrych rzeczy, albo gotowych posiłków ( po nich najczęściej się ma zgagę). Kupiłam sobie leki obniżające poziom kwaśności treści żołądkowej typu ranigast max czy manti( w pastylkach do ssania)  oraz ograniczyłam spożycie kawy, czekolady i posiłków na wynos i pomaga.
Tylko, że ja nie jem posiłków gotowych. Jem warzywa, owoce, pełnoziarniste makarony, pełnoziarniste pieczywo.
ja z kolei tak mam po warzywach surowych:)
muszę zblanszować chociaż, żeby żołądek lepiej działał:)
Pasek wagi
to może jedz to pszenne pieczywo po prostu jak się po nim lepiej czujesz...? myślę, że lepsze to niż później cierpieć przez zgagę.
Pasek wagi
Proponuje jednak wybrac sie z tym problemem do lekarza.Rowniez mialam zgage i nie byla ona spowodowana tym co jadlam.Po badaniach okazalo sie ze mialam peknięta sluzówke przelyku.Nie leczona niestety powoduje wrzody lub raka.Z tabletek polecam jednak Controloc control.Wystarczy jedna tabletka na dobe.Mozna kupic bez recepty.
zgagę często powodują ciasta drożdżowe
pieczywo pszenne ma ich z reguły mniej, bo lepiej rośnie, jest lżejsze a poza tym dochodzą spulchniacze, wiele tego typu pieczywa nie ma drożdży wcale
pieczywo pełnoziarniste natomiast przeciwnie- potrzebuje w większej ilości drożdzy by było ładniejsze
Poszukaj chleba robionego na zakwasie i sprawdź reakcję
albo wypij troszkę drożdzy z cukrem i wodą - dostarczysz sobie witaminy b a jednocześnie sprawdzisz, czy to właśnie drożdże są winne
a może wrzody? zrób badanie w kierunku bakterii  Helicobacter Pylori

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.