Temat: Mniej kaloryczne keczupy są gorszej jakości?

Czy mniej kalorycznej keczupy są gorszej jakości tzn. są bardziej sztuczne i zawierają konserwanty itp.? W Biedronce najtańszy i najgorzej wyglądający keczup Tomatini ma najmniej kalorii. Najmniej kaloryczne są jeszcze tani Madero i trochę droższy Kotlin, ale one są rozwodnione w porównaniu do bardziej kalorycznych keczupów.

develej z mniejsza zawartoscia cukry.dobry skład i smaczny  .ogolnie keczupy i musztardy tej firmy maja dobry skład.tylko wiadomo sa drozsze

przeczytaj skład, to będziesz wiedział :P

Ale ile tego ketchupu zjadasz, by kalorie byly az tak istotne?

Ja bym stawiala na dobry sklad. Nie ilosc kalorii czy cene.

to logiczne, ze jak coś zawiera więcej wody, to będzie miało mniej kalorii. Kwestia jeszcze, czy w oby przypadkach zjesz np dwie łyżki ketchupu, czy tego rozwodnionego musisz użyć więcej. Ogólnie ketchupy maja dużo syfiatych dodatków, konserwantów, cukru itp, natomiast czy zjadasz tego na tyle dużo, zeby musieć się tym realnie przejmować? 

dobry skład i super smak ma Międzychód, szkoda, że tak trudno dostępny

Do keczupów walą cukier, więc bardziej kaloryczne mają więcej cukru po prostu zazwyczaj. Jakość nie ma tu nic do rzeczy. Czytaj skład - im więcej pomidorów wykorzystano przy produkcji tym lepszy keczup. Jakby miał do tego mało cukru to już w ogóle super. O braku konserwantów to już chyba nie muszę pisać bo jest oczywisty.

Co do kalorii - bez przesady - ile jesz tego keczupu dziennie, że miało by to na cokolwiek wpłynąć?

Pasek wagi

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.