- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
13 stycznia 2023, 11:47
Nie mogę nigdzie znaleźć w internecie , może WY coś będziecie na ten temat wiedziały :D
Otóż od kilku dni zaczęłam jeść seler naciowy, wiecie, witaminki i te sprawy. Jednak zauważyłam coś dziwnego. Jak zjem go trochę to na rękach i stopach zaczynam czuć takie dziwne uczucie chłodu, jak po jakimś smarowaniu żelem na bóle stawów czy coś. Nie jest mi zimno, taki po prostu dziwne uczucie. Wiecie może coś więcej na ten temat, dlaczego tak się dzieje?
13 stycznia 2023, 17:30
Jedyne co wiem na temat selera to ma zimną termikę, czyli: imbir rozgrzewa a seler ochładza.
poza tym nie mam pojęcia co to może byc.
13 stycznia 2023, 17:39
nie mam pojecia, a ja sporo selera naciowego zjadam, jest pyszny, jedyne co zauwazylam, to to ze biegam siku co piec minut jak mam selerowy ciag
13 stycznia 2023, 21:44
Po selerze naciowym nie zaobserwowałam tego typu objawów. Za to gdy jem twaróg, czuję taki chłód i mrowienie na czole. Mam tak od zawsze.
13 stycznia 2023, 22:02
Jedyne co wiem na temat selera to ma zimną termikę, czyli: imbir rozgrzewa a seler ochładza.
poza tym nie mam pojęcia co to może byc.
To może być to, choć sama nie mam takich efektów. Szukaj i pytaj dalej, zawsze to raźniej, jak ktoś jeszcze tak ma :D
Ja ogólnie na żadne pokarmy nie reaguje, poza jakimiś rewolucjami żołądkowymi, albo zapach moczu po szparagach. Ale np. czerwone wino czuje po kilku minutach jako wędrujące mrowienie w rękach i nogach.
14 stycznia 2023, 02:27
Jedyne co wiem na temat selera to ma zimną termikę, czyli: imbir rozgrzewa a seler ochładza.
poza tym nie mam pojęcia co to może byc.
To może być to, choć sama nie mam takich efektów. Szukaj i pytaj dalej, zawsze to raźniej, jak ktoś jeszcze tak ma :D
Ja ogólnie na żadne pokarmy nie reaguje, poza jakimiś rewolucjami żołądkowymi, albo zapach moczu po szparagach. Ale np. czerwone wino czuje po kilku minutach jako wędrujące mrowienie w rękach i nogach.
to po czerwonym winie to cos jakby lekka nietolerancja histaminy. Trzy lata temu mialam po silnym krwotoku taka reakcje organizmu na produkty zawierajaca histamine - kiszonki, sery, wino ze skora robila sie jak oparzona pokrzywami. Wyszlam z tego unikajac wszystkich mozliwych produktow, przeszlo po okolo roku.
14 stycznia 2023, 22:00
Z tego co wiem o selerze i jego właściwościach to to, że jest warzywem bardzo uczulającym. Poza tym gdzieś natknęłam się na rewelacje że natka jest tak nisko kaloryczna, że jej strawienie wymaga więcej kalorii niż dostarczyło jej spożycie. Uczucie chłodu w kończynach wydaje mi się raczej nietypowe jak na reakcję alergiczna ale może?