- Dołączył: 2011-02-05
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 1500
17 maja 2011, 22:16
Cześć :) Wiem, że twaróg ma najwięcej białka, mało węgli, serek wiejski mniej białka. Tylko co jest smaczniejsze? Naprawdę, nigdy w życiu nie jadłam ani tego, ani tego. Właściwie to podjadłam kiedyś mamie serek wiejski z Piątnicy, ale to było kilka lat temu i straszliwie mi nie smakował, no ale może się coś zmieniło hehe ;-) Co do nich dodawać, żeby były smaczniejsze (słodsze!), oprócz płatków? Kiedyś robiłam tacie rogaliki właśnie z twarogiem, dodałam do niego cukru, tak dwie łyżeczki z tego co pamiętam i był przecudownie pyszny - rogaliki smakowały jak te sklepowe z serem :) Czy twaróg lekki (0%, tak to się nazywa?) też może być taki smaczny?
- Dołączył: 2008-03-29
- Miasto: Australia
- Liczba postów: 9686
17 maja 2011, 22:40
Zalezy na co mam ochotę. Osobiście ostatnio zbrzydły mi serki wiejskie, dlatego teraz zakuoilam sobie twarożek.
- Dołączył: 2010-06-10
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 3025
17 maja 2011, 22:54
Nie przepadam za serkiem wiejskim, wole twaróg. Często jem z jogurtem naturalnym, solą, pieprzem i szczypiorkiem. :)
- Dołączył: 2011-01-12
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 899
17 maja 2011, 22:59
- Dołączył: 2011-04-16
- Miasto: Sopot
- Liczba postów: 373
17 maja 2011, 23:11
JAK MOŻNA JEŚĆ SEREK WIEJSKI NA SŁODKO?! Myślałam, że to jakiś regionalizm, a okazuje się, że sporo osób tak jada :P Może kiedyś spróbuję .. ale wydaje mi się to tak samo dziwaczne jak chleb z owocami ( z truskawkami ludzie chyba jedzą ..) :P
- Dołączył: 2010-11-04
- Miasto: Dubaj
- Liczba postów: 5318
17 maja 2011, 23:45
Ja np. jogurty naturalne zasładzam łyżeczką dżemu, więc twarożek pewnie też będzie dobry :-)
- Dołączył: 2011-05-05
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 26
18 maja 2011, 00:19
Ja też się dziwie jak można jeść serek na słodko... Ale jak widać sporo osób tak lubi.
Mnie przypada do gustu piątnica twarożek domowy - bez dodatków i wtedy sama sobie coś tam wrzucam - szczypiorek, rzodkiewkę albo pomidora. A jak nie mam czasu sama zrobić to kupuję gotowy z Hochlanda. Też z warzywami, grubo krojonymi. Te piątnice owocowe widziałam, ale do mnie nie przemawiają, za to Hochland jako że na słono idealnie wpasował się w mój gust ;)
Acha i zdecydowanie jestem za twarogiem. Te serki wiejskie są strasznie lejące i wydają mi się takie sztuczne przez te granulki...
Edytowany przez truszkawka 18 maja 2011, 00:20
- Dołączył: 2010-12-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3810
18 maja 2011, 03:04
Ja też nie rozumiem jedzenia serka wiejskiego na słodko. To mnie otrzepuje. Przecież serki wiejskie (lub przynajmniej, te które znam) są wyraźnie słone, więc jak można dodać do np. miodu ?
Zresztą je sporadycznie - laktoza, mało tłuszczu itp.
18 maja 2011, 07:00
nie wyobrażam sobie jedzenia serka wiejskiego z dodatkami
![]()
natomiast jeśli chodzi o twaróg to inna sprawa. ser biały + pomidory + oliwa najwyższej jakości = połączenie idealne
- Dołączył: 2010-04-04
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 1055
18 maja 2011, 07:03
dodaj owoce- będzie słodsze
- Dołączył: 2009-11-21
- Miasto: Dąbrowa
- Liczba postów: 12
18 maja 2011, 07:36
ja najbardziej lubię właśnie ten z piątnicy , powiem nawet że jestem od niego uzależniona.
Co do twarogu to rozgniatam go dodaje słodzik i zalewam jakimś jogurcikiem :D więc jeśli masz ochotę na coś słodkiego to polecam :D