- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
23 maja 2022, 22:15
Cześć. Czy uważacie że powinno się jeść codziennie ciepły, gotowany obiad typu kasza+mięso+surówka, czy można odżywiać się zdrowo bez tego?
Ja raczej nie lubię podgrzewanych obiadów, a czasu żeby robić na bieżąco brak(gdzie te czasy, gdy wracało się do domu ze szkoły i czekała ciepła zupka mamy😊). Generalnie narzeczonemu zawsze robię na dwa dni, on nie ma problemu żeby jeść dwa dni odgrzewany obiad, a mi to po prostu nie smakuje.
I tak np co myślicie o takim sposobie odżywiania( w ogóle nie jestem za bardzo mięsna, lubię tylko niektóre wędliny i uwielbiam jajka i wszelkiego rodzaju serki, pasty, owsianki i twarożki). Przykładowy jadłospis bez obiadu:
Owsianka z bananem i orzechami
2 śniadanie Kanapka z twarożkiem i rzodkiewka, jakiś owoc/kanapka z wędliną/tortilla z wędlina i warzywami
Obiad:Naleśniki z twarogiem i owocami
Podwieczorek:Jogurt typu skyr lub kwarg/budyń
Kolacja: Kanapka z jajkiem
24 maja 2022, 22:01
Zawsze staram się zjeść coś na ciepło, nie są to wyszukane dania raczej szybkie do przyrządzenia, zupa często z mrożonych warzyw, jakiś makaron ze szpinakiem, kasza z mięsem itp. a od czasu do czasu jakiś rarytas w postaci ziemniaków, mięsiwa i sałatki :)
25 maja 2022, 18:54
Ja się nie najem sałatką, a może nie naje się mój mózg. Lubię mieć codziennie obiad, chociaż jem rzadko mięso, często kasze, warzywa, tofu itp. Ponieważ obiad jadam w pracy, to wybieram dania jednogarnkowe, które łatwo podgrzać, nie tracą na smaku i nie są suche po podgrzaniu w mikrofali. Wszelkie potrawki curry, gulasze warzywne, dahl, gęste zupy idealnie sprawdzają się w tej roli.