- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
1 lutego 2022, 06:56
Jesteście skarbnicą wiedzy jeśli chodzi o odchudzanie. Zwłaszcza w obecnym czasie insulinoopornosci i innych zaburzeń. Czy istnieje taka uniwersalna dieta, jadłospis który odchudza mimo chorób, nie wyniszcza i nie szkodzi a mimo to odchudza? Który uwzględnia wszelkie lub większość szkód które powodują popularne diety? Byłabym wdzięczna za przykład takiego jadłospisu 💕🌼 Wiem że każdy ma inny organizm itp ale wypróbowanie metod bez skutku jest frustrujące i mega zniechęca do wszelkich prób. Może ktoś ma swój własny przykład lub mądre rady?
1 lutego 2022, 14:37
Wg mnie najlepsza dla każdego jest "zdrowa dieta". Co to znaczy? Bez cukru lub z jego jak najmniejszą ilością, z ograniczeniem białej mąki (pszenica jest modyfikowana genetycznie, bardzo), z ograniczeniem do minimum gotowego jedzenia, jedzenia na mieście, kupnych słodyczy, słodkich napojów.
Przy IO i stanie przedcukrzycowym - jak najbardziej dieta z niskim IG i ŁG. Warzywa do każdego posiłku, owoców mniej. Ale uwaga! Warto dietę dostosowywać do pory roku. Czyli w zimie nie ma co na siłę opychać się sałatą z marketu - może być mocno nawieziona. W zimie jedzmy więcej kiszonek, polskie warzywa dostępne cały rok (kapustę kiszoną, korzeniowe - tutaj ilość oczywiście trzeba dostosować do IG i IŁ).
Dużo błonnika - może podrażniać żołądek i powodować zaparcia (szczególnie jeśli nie pijemy wystarczającej ilości napojów). To trzeba sprawdzić na sobie.
Mięso - warto wybierać te "z górnej półki" lub od rolnika jeśli mamy możliwość. Mam miernik do zawartości azotynów i mięso z Lidla czy Biedronki to jest dramat.
Przy IO sprawdzają się posiłki tłuszczowo-białkowe z lekkim ograniczeniem węglowodanów.
Czyli śniadanie: jajka/ryby/mięso/kabanosy/boczek/pasty rybne + warzywa z olejem, pestkami, orzechami, obiad podobnie tylko w innej formie, a między tym jakieś węgle z tłuszczem. U mnie się sprawdza.
Jeśli chce się schudnąć to trzeba obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne i odjąć 300-400-500 kalorii i wg tego jeść, albo przynajmniej mniej więcej zobaczyć ile co ma kalorii i ile powinniśmy jeść.
1 lutego 2022, 15:14
Jesteście skarbnicą wiedzy jeśli chodzi o odchudzanie. Zwłaszcza w obecnym czasie insulinoopornosci i innych zaburzeń. Czy istnieje taka uniwersalna dieta, jadłospis który odchudza mimo chorób, nie wyniszcza i nie szkodzi a mimo to odchudza? Który uwzględnia wszelkie lub większość szkód które powodują popularne diety? Byłabym wdzięczna za przykład takiego jadłospisu ?? Wiem że każdy ma inny organizm itp ale wypróbowanie metod bez skutku jest frustrujące i mega zniechęca do wszelkich prób. Może ktoś ma swój własny przykład lub mądre rady?
delikatne low carb? obniżenie węglowodanów, unikanie cukrów prostych i wyeliminowanie cukru na rzecz np ksylitolu?
1 lutego 2022, 16:22
Jeść zdrowo, wywalić jak najwięcej przetworzonego żarcia i wywalić cukier. A czy zrobisz to w formie 5 posiłków dziennie, czy w formie okna żywieniowego czy jeszcze co innego, to już ma mniejsze znaczenie jeśli mieścisz się w bilansie ujemnym. Choć też warto popróbować na sobie. U mnie lepiej sprawdzają się 3 posiłki niż 5 nawet jeśli kalorii wpadnie tyle samo (mam insulinooporność i Hashimoto)
Edytowany przez Karolka_83 1 lutego 2022, 16:23
1 lutego 2022, 17:16
Jesteście skarbnicą wiedzy jeśli chodzi o odchudzanie. Zwłaszcza w obecnym czasie insulinoopornosci i innych zaburzeń. Czy istnieje taka uniwersalna dieta, jadłospis który odchudza mimo chorób, nie wyniszcza i nie szkodzi a mimo to odchudza? Który uwzględnia wszelkie lub większość szkód które powodują popularne diety? Byłabym wdzięczna za przykład takiego jadłospisu ?? Wiem że każdy ma inny organizm itp ale wypróbowanie metod bez skutku jest frustrujące i mega zniechęca do wszelkich prób. Może ktoś ma swój własny przykład lub mądre rady?
delikatne low carb? obniżenie węglowodanów, unikanie cukrów prostych i wyeliminowanie cukru na rzecz np ksylitolu?
Po co obniżać węglowodany skoro te złożone absolutnie cukru nie podnoszą?
1 lutego 2022, 18:14
Jesteście skarbnicą wiedzy jeśli chodzi o odchudzanie. Zwłaszcza w obecnym czasie insulinoopornosci i innych zaburzeń. Czy istnieje taka uniwersalna dieta, jadłospis który odchudza mimo chorób, nie wyniszcza i nie szkodzi a mimo to odchudza? Który uwzględnia wszelkie lub większość szkód które powodują popularne diety? Byłabym wdzięczna za przykład takiego jadłospisu ?? Wiem że każdy ma inny organizm itp ale wypróbowanie metod bez skutku jest frustrujące i mega zniechęca do wszelkich prób. Może ktoś ma swój własny przykład lub mądre rady?
delikatne low carb? obniżenie węglowodanów, unikanie cukrów prostych i wyeliminowanie cukru na rzecz np ksylitolu?
Po co obniżać węglowodany skoro te złożone absolutnie cukru nie podnoszą?
Podnoszą tylko pomału i na stosunkowo normalnym poziomie rozłożonym w dłuższym czasie. Złe są węglowodany proste, które wywalają cukier w górę przez co organizm na pełnych obrotach go od razu próbuje zbić wielką dawką insuliny przeciążając trzustkę.
2 lutego 2022, 11:13
Dieta z niskim IG. Węglowodany złożone, białko, dobry tłuszcz.
Szkodzić może jakby ktoś miał zgage czy inne problemy z żołądkiem, bo wtedy są niewskazane pełnoziarniste pieczywa i warzywa surowe.
Polecam bloga qchenne inspiracje.
Dzięki, o taką skondensowaną odpowiedź mi chodziło 😊