Temat: Krewetki

Jakiej firmy i jakie krewetki polecacie ? A jakie omijać szerokim łukiem?

tak by się nie zniechęcić po pierwszej próbie przyrządzania samodzielnego

przede wszystkim kup surowe, czyli szare. Na ogniu trzymaj tylko do czasu, aż zrobią się pomarańczowe (szybko dochodzą). Jak pr?wytrzymasz za długo na ogniu, to będę gumiaste i niesmaczne. Najlepiej na początek zrobić najprostsze czyli oliwa, peperoncino, czosnek, podlać wytrawnym białym winem, aby był sos, dużo natki pietruszki, wrzucić krewetki i już. Do tego swieża bagietka i białe wino.

Polecam tak samo jak Izabela ☺️ 

ale ogólnie te marketowe będą ok?

izabela19681 napisał(a):

przede wszystkim kup surowe, czyli szare. Na ogniu trzymaj tylko do czasu, aż zrobią się pomarańczowe (szybko dochodzą). Jak pr?wytrzymasz za długo na ogniu, to będę gumiaste i niesmaczne. Najlepiej na początek zrobić najprostsze czyli oliwa, peperoncino, czosnek, podlać wytrawnym białym winem, aby był sos, dużo natki pietruszki, wrzucić krewetki i już. Do tego swieża bagietka i białe wino.

Dostałam ślinotoku 

Pasek wagi

Wielbiona napisał(a):

ale ogólnie te marketowe będą ok?

Ja kupuje z Biedry z Marinero. Surowe w pancerzu, nie bierz blanszowanych

izabela19681 napisał(a):

przede wszystkim kup surowe, czyli szare. Na ogniu trzymaj tylko do czasu, aż zrobią się pomarańczowe (szybko dochodzą). Jak pr?wytrzymasz za długo na ogniu, to będę gumiaste i niesmaczne. Najlepiej na początek zrobić najprostsze czyli oliwa, peperoncino, czosnek, podlać wytrawnym białym winem, aby był sos, dużo natki pietruszki, wrzucić krewetki i już. Do tego swieża bagietka i białe wino.

Przepis wygląda pysznie, wypróbuję, może nawet mąż się skusi :-)

Kupiłam raz w biedrze mrożone i były smaczne, tylko trochę je za długo przetrzymałam (przyzwyczajona do dłuższego smażenia na małym ogniu) i się zrobiły gumowate. Dopiero później doczytałam, że krewetki się smaży intensywnie, ale krótko - ze 4 minutki. Ale smakowo ok.

Pasek wagi

Anna.W. napisał(a):

izabela19681 napisał(a):

przede wszystkim kup surowe, czyli szare. Na ogniu trzymaj tylko do czasu, aż zrobią się pomarańczowe (szybko dochodzą). Jak pr?wytrzymasz za długo na ogniu, to będę gumiaste i niesmaczne. Najlepiej na początek zrobić najprostsze czyli oliwa, peperoncino, czosnek, podlać wytrawnym białym winem, aby był sos, dużo natki pietruszki, wrzucić krewetki i już. Do tego swieża bagietka i białe wino.

Przepis wygląda pysznie, wypróbuję, może nawet mąż się skusi :-)

peperoncio tylko 1 papryczkę maleńką (chodzi mi o te suszone)

Polecam do tego dorzucić jeszcze imbir i trawę cytrynową :) Wychodzą przepyszne i aromatyczne. Można też na sam koniec troszkę masła dorzucić, żeby sos był jeszcze smaczniejszy.

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.