Temat: Jego Wysokość Bakłażan

:) Laseczki czy któraś może mi powiedzieć ile czasu plastry bakłażana musza się piec i w ilu stopniach, żebym nie ryzykowała, że będę się zajadać pół-surowym? ;) Chcialam pokroic baklażana na talarki tak ok 1cm grubości, polac sosem pomidorowym i zapiec, ale nie wiem ile czasu mają sie piec.. tylko nie mowcie "aż będzie miekki", bo ja baaardzo rzadko jadam bakłążany i nie wiem kiedy jest już WYSTARCZAJĄCO miekki *_* 
jak będzie pół-surowy, to nic Ci się nie stanie :) nawet lepszy taki, nie do końca sflaczały, bo niższy IG ma i błonnik lepiej zadziała, i witaminek mniej straci
hym jak robie nadziewane to pieke pol godziny w 180 stopniach i sa miekie ...to wydaje mi sie ze wystarczy bo ja nadziewam miesem smazonym
Pasek wagi
tylko dobrze dopraw bo one mdle sa jak slabo doprawione i bez niczego sa
Pasek wagi
narobilas mi smaku na nadziewane mieskiem
Pasek wagi
:) dziękuję Wam kochane za odpowiedzi : )) jesteście niezawodne! 
:) dziękuję Wam kochane za odpowiedzi : )) jesteście niezawodne! 
> jak będzie pół-surowy, to nic Ci się nie stanie :)
> nawet lepszy taki, nie do końca sflaczały, bo
> niższy IG ma i błonnik lepiej zadziała, i
> witaminek mniej straci
 Z tego, co wiem, nie powinno sie jesc polsurowych baklazanow. One sa z rodziny "psiankowcow", jak np. ziemniaki i cos tam w nich jest, ze musza byc ugotowane, upieczone. Ale spoko, pieka sie szybko. Sos pomidorowy moze opoznic proces. Lepiej je upiecz, a potem polej sosem i "podpiecz", czy tam "zapiecz":-) W sumie to to samo:-)
A co robicie, żeby bakłażan nie był taki gorzki i cierpki?Raz w życiu jadłam bakłażana, zapiekałam go z warzywami w środku, piekł się ponad pół godziny, po upieczeniu miał konsystencję drewna, był gorzki, kwaśny, szczypał w język, nie dało się tego zjeść.
Trzeba pokroic, posolic i odstawic na 20 min. Potem wyplukac i juz. I to sie powinno robic nie tylko ze wzgledow smakowych. Bo z sola wylaza z baklazana jakies tam nieprzychylne rodzajowi ludzkiemu zwiazki chemiczne:-)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.