Temat: Cukinia

Kupiłam dzisiaj 2 takie nie duże cukinie.
Nie mam pomysłu co z nimi zrobić. Zawsze jak mam cukinie to robię Leczo - cukinia, papryka, pieczarki, kiełbaska itd.
Ale chciałabym zrobić coś innego, polećcie mi co mogę zrobić, w internecie nie znalazłam niczego ciekawego. A zawsze też lepiej coś sprawdzonego.

Pasek wagi
albo faszerowana

pieczarkami i serkiem wiejskim

mielonym drobiowym
Zrób ciasto. Jest wiele przepisów gdzie jest cukinia :)
Faszerowana Cukinia http://www.schudnijmy.pl/przepisy/DaniaWegetarianskie/CukiniaWege
Świetny przepis ;)

Skład:

400 g makaronu spaghetti

1 duża cukinia

3 łyżki śmietany 18%

2 średnie cebule

1 puszka tuńczyka w oleju

1 łyżeczka mielonego tymianku

oliwa do smażenia

pieprz i sól

A oto jak to zrobić:

1. Gotujemy makaron al dente w dużym garnku z osoloną, wrzącą wodą ok. 6-7 minut. Możemy dolać 2 krople oliwy, aby nasz makaron się nie skleił.

2. Kroimy cukinię i cebulę w kostkę. Smażymy na rozgrzanej patelni ok. 8 minut, aż składniki lekko zbrązowieją. Dodajemy tuńczyka a następnie śmietanę. Ostrożnie mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy z ognia. Przyprawiamy pieprzem i solą oraz tymiankiem.

3. Starannie odsączamy makaron i mieszamy z farszem. Możemy posypać tarty żółtym serem.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Skład:

Przepis na 1 tost

3 plastry sera mozzarella

3 kromki pieczywa tostowego

1 dojrzały pomidor (pokrojony w drobną kostkę)

1 plasterek szynki

1 łyżka posiekanej pietruszki

4 podłużne plastry cukinii 

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka octu balsamicznego

1/4 łyżeczki tymianku

szczypta soli i pieprzu

listki bazylii do dekoracji


A oto jak to zrobić:

1. Do małego naczynia nalewamy oliwę, ocet balsamiczny, tymianek, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy marynatę.

2. Cukinię kroimy na cienkie, podłużne paski i smażymy na rozgrzanej patelni skraplając marynatą.

3. Na pierwszej kromce pieczywa, umieszczamy podsmażone plasterki cukinii oraz plasterek szynki. Przykrywamy kolejną kromką chleba i kładziemy na niej plasterki sera mozzarella oraz pokrojone pomidory. Posypujemy pietruszką, skraplamy marynatą i przykrywamy trzecim tostem. W ostateczności wyjdzie nam potrójny tost, który smażymy na patelni na małym ogniu, pod przykryciem ok. 3-5 minut. Przed podaniem możemy udekorować listkami bazylii.

Komentarz: Pieczywo tostowe, możemy wcześniej podgrzać w tosterze, a następnie układać na nim produkty i smażyć. Możemy również wykorzystać drobno posiekaną czerwoną cebulę, kiełki soi, szczypiorek bądź smażony bakłażan.

dzięki za te wasze pomysły :) sporo tego :) 
Pasek wagi
Jeszcze omlet z cukinią i pomidorami
I placki z cukinii z greckimi tatzikami :)

A ta reszta przepisów i mnie sie przyda, bo ile razy mozna jeść to samo z cukinii?

1. mała cukinia lub dwie pokrojone na cienkie plastry, podsmażona z czosnkiem (i np. chilli lub oregano) na oliwie, potem zalać dwoma jajkami, przykryć - będzie omlet;

2. cukinia na jarzynkę: pokroić w półcentymetrowe plastry, na oliwie lekko podsmażyć czosnek, wlać pół cm wody, dodać cukinię, przykryć i poddusić;

3. na oliwie posmażyć cebulę, dodać czosnek, potem cukinię pokrojoną w półpastry lub słupki, dodać pomidory z puszki, przyprawić ziołami prowansalskimi lub oregano; można dodać fasolkę szparagowa z puszki;

4. cukinię pokroić w cienkie plastry, podsmażyć, dodać tuńczyka, coś ostrego, mogą być pomidory i kapary, wymieszać z makaronem;

5. cukinię pokroić obieraczką do warzyw wzdłuż w cienkie długie paski, wrzucić do makaronu na minutę przed końcem gotowania, wymieszać z sosem pomidorowym, albo tylko z oliwą i czosnkiem, z bazylią.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.