- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
10 maja 2011, 18:47
11 maja 2011, 17:00
11 maja 2011, 17:58
Skład:
400 g makaronu spaghetti
1 duża cukinia
3 łyżki śmietany 18%
2 średnie cebule
1 puszka tuńczyka w oleju
1 łyżeczka mielonego tymianku
oliwa do smażenia
pieprz i sól
A oto jak to zrobić:
1. Gotujemy makaron al dente w dużym garnku z osoloną, wrzącą wodą ok. 6-7 minut. Możemy dolać 2 krople oliwy, aby nasz makaron się nie skleił.
2. Kroimy cukinię i cebulę w kostkę. Smażymy na rozgrzanej patelni ok. 8 minut, aż składniki lekko zbrązowieją. Dodajemy tuńczyka a następnie śmietanę. Ostrożnie mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy z ognia. Przyprawiamy pieprzem i solą oraz tymiankiem.
3. Starannie odsączamy makaron i mieszamy z farszem. Możemy posypać tarty żółtym serem.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Skład:
Przepis na 1 tost
3 plastry sera mozzarella
3 kromki pieczywa tostowego
1 dojrzały pomidor (pokrojony w drobną kostkę)
1 plasterek szynki
1 łyżka posiekanej pietruszki
4 podłużne plastry cukinii
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
1/4 łyżeczki tymianku
szczypta soli i pieprzu
listki bazylii do dekoracji
A oto jak to zrobić:
1. Do małego naczynia nalewamy oliwę, ocet balsamiczny, tymianek, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy marynatę.
2. Cukinię kroimy na cienkie, podłużne paski i smażymy na rozgrzanej patelni skraplając marynatą.
3. Na pierwszej kromce pieczywa, umieszczamy podsmażone plasterki cukinii oraz plasterek szynki. Przykrywamy kolejną kromką chleba i kładziemy na niej plasterki sera mozzarella oraz pokrojone pomidory. Posypujemy pietruszką, skraplamy marynatą i przykrywamy trzecim tostem. W ostateczności wyjdzie nam potrójny tost, który smażymy na patelni na małym ogniu, pod przykryciem ok. 3-5 minut. Przed podaniem możemy udekorować listkami bazylii.
Komentarz: Pieczywo tostowe, możemy wcześniej podgrzać w tosterze, a następnie układać na nim produkty i smażyć. Możemy również wykorzystać drobno posiekaną czerwoną cebulę, kiełki soi, szczypiorek bądź smażony bakłażan.
11 maja 2011, 19:02
11 maja 2011, 22:15
11 maja 2011, 22:56
1. mała cukinia lub dwie pokrojone na cienkie plastry, podsmażona z czosnkiem (i np. chilli lub oregano) na oliwie, potem zalać dwoma jajkami, przykryć - będzie omlet;
2. cukinia na jarzynkę: pokroić w półcentymetrowe plastry, na oliwie lekko podsmażyć czosnek, wlać pół cm wody, dodać cukinię, przykryć i poddusić;
3. na oliwie posmażyć cebulę, dodać czosnek, potem cukinię pokrojoną w półpastry lub słupki, dodać pomidory z puszki, przyprawić ziołami prowansalskimi lub oregano; można dodać fasolkę szparagowa z puszki;
4. cukinię pokroić w cienkie plastry, podsmażyć, dodać tuńczyka, coś ostrego, mogą być pomidory i kapary, wymieszać z makaronem;
5. cukinię pokroić obieraczką do warzyw wzdłuż w cienkie długie paski, wrzucić do makaronu na minutę przed końcem gotowania, wymieszać z sosem pomidorowym, albo tylko z oliwą i czosnkiem, z bazylią.